- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ποια είναι η Μίριαμ Αντελσον, η μεγαλοδωρήτρια πίσω από τη συμφωνία Τραμπ;
Είναι μεταξύ άλλων ιδιοκτήτρια των Nτάλας Μάβερικς
Ποια είναι η Μίριαμ Αντελσον, η μεγαλοδωρήτρια πίσω από τη συμφωνία Τραμπ;
Η παρουσία της Μίριαμ Αντελσον, ισραηλινοαμερικανίδας δισεκατομμυριούχου και μεγαλο-δωρήτριας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στην ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην Κνεσέτ, δεν πέρασε απαρατήρητη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια στιγμή έντονης προσωπικής αναφοράς, την κάλεσε να σηκωθεί από το έδρανο, χειροκροτούμενη από το ακροατήριο. «Έχει 60 δισεκατομμύρια στην τράπεζα και αγαπάει το Ισραήλ», είπε, επαναλαμβάνοντας τον καθοριστικό ρόλο που της αποδίδεται εδώ και χρόνια στη χάραξη της πολιτικής του απέναντι στο εβραϊκό κράτος.
Η Αντελσον έχει πιστωθεί από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις υποστήριξης ομήρων με παρασκηνιακή συμβολή στη συμφωνία για την απελευθέρωση αιχμαλώτων στη Γάζα. «Δεν είναι έτσι, Μίριαμ;» ρώτησε σκωπτικά ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της ομιλίας, τονίζοντας ότι η δική της επιμονή τον ώθησε να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις.
Γεννημένη στο Τελ Αβίβ και μεγαλωμένη στη Χάιφα, η 80χρονη σήμερα Αντελσον είναι γιατρός και φιλάνθρωπος. Η περιουσία της εκτιμάται σε 35 δισ. δολάρια, ενώ το 2024 συγκαταλέχθηκε στους μεγαλύτερους χρηματοδότες της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, μετά τον Έλον Μασκ και τον Τίμοθι Μέλλον. Μαζί με τον εκλιπόντα σύζυγό της, Σέλντον Αντελσον, υπήρξαν οι σημαντικότεροι υποστηρικτές του Τραμπ στην αμερικανική πολιτική σκηνή, επενδύοντας τεράστια ποσά τόσο στον ίδιο όσο και σε άλλους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους.
Η επιρροή τους υπήρξε καθοριστική: από την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας, έως την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν το 2019. Ο Τραμπ, μάλιστα, δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι η Αντελσον ήταν «πολύ υπεύθυνη» για να σκεφτεί τη συγκεκριμένη κίνηση.
Στην Κνεσέτ, η Μίριαμ Αντελσον συνοδευόταν από τον γιο της, Ματάν, και τον βουλευτή του Λικούντ Μποάζ Μπισμούθ, πρώην διευθυντή της εφημερίδας Israel Hayom, που ανήκει στην οικογένεια Αντελσον. Η παρουσία της, σε μια στιγμή που η διεθνής διπλωματία επικεντρώνεται στη Γάζα, υπογραμμίζει την ιδιαίτερη επιρροή της όχι μόνο στον Λευκό Οίκο αλλά και στις ίδιες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Πηγή: The National
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι απαντά μετά τη σύλληψη
Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης της εκπροσώπου του Τραμπ
Οι μεγάλες αποφάσεις μετατίθενται για αργότερα
Τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση
Η αναφορά στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Ο χορηγός που «έκαψε» τη Γκιλφόιλ απειλεί πλέον ευθέως τον Τραμπ και την κυβέρνησή του
Πρόταση ακόμη και για αναστολή της διαδικασίας
Η απάντηση στους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης
Καθώς η χώρα μπαίνει στον πέμπτο χειμώνα σύγκρουσης
Στο στόχαστρο η Alpha Epsilon Phi
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές μικροδεμάτων από την Κίνα
Τι καταγγέλλει πρώην συνάδελφός της
Κανονικά οι προετοιμασίες για την επίσκεψη στη Νότια Αμερική
Πώς η συγκεκριμένη απόφαση συνδέεται με τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Μετά τις επιθέσεις σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα
Τέταρτη ημέρα βίαιων διαδηλώσεων με αιχμή τα σκάνδαλα διαφθοράς
Τα δευτερόλεπτα τρόμου που βίωσε και η στιγμή της λύτρωσης«Νόμιζα ότι θα πέθαινα»: Ο δύτης που βρέθηκε στο στόμα φάλαινας
Ποια είναι η 18χρονη που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Καραϊβική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.