- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Για ανταρσία στο Πόρτλαντ κάνει ο λόγο ο Τραμπ - Απειλεί να επιβάλει καθεστώς έκτακτης ανάγκης στο Σικάγο
Έτοιμος αναπτύξει την Εθνοφρουρά ο πρόεδρος των ΗΠΑ
ΟΝτόναλντ Τραμπ είχε πει στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι μπορεί να επικαλεσθεί το Νόμο περί Ανταρσίας του 1792
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίσθηκε χθες, Δευτέρα, χωρίς να επικαλεσθεί στοιχεία, ότι ανταρσία έχει εκδηλωθεί στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, καθώς επιδιώκει να αναπτύξει στρατεύματα της Εθνοφρουράς στην πόλη για την αντιμετώπιση αυτού που περιγράφει ως αυξανόμενη εγκληματικότητα.
Νωρίτερα χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι μπορεί να επικαλεσθεί το Νόμο περί Ανταρσίας του 1792, ο οποίος επιτρέπει στο στρατό να συμμετέχει άμεσα στην επιβολή του νόμου, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει πρόσφατο προηγούμενο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Πόρτλαντ, το οποίο διοικείται από τους Δημοκρατικούς, εμποδίσθηκε προσωρινά το σαββατοκύριακο από τη δικαιοσύνη.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε στη δυνατότητά του να επικαλεσθεί το Νόμο περί Ανταρσίας του 19ου αιώνα και να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις εναντίον αμερικανών πολιτών, κάτι που κατ' αρχήν απαγορεύεται.
«Αν πρέπει να τον επικαλεσθώ, θα το κάνω. Αν σκοτώνονται άνθρωποι και τα δικαστήρια μας εμποδίζουν ή οι κυβερνήτες ή οι δήμαρχοι μας εμποδίζουν, ασφαλώς και θα το κάνω», είπε στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ ενέτεινε εξάλλου χθες, Δευτέρα, την πίεση επί της πολιτείας του Ιλινόι και της πόλης του Σικάγο λέγοντας πως μπορεί να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να ξεπεράσει έτσι την αντίθεση των τοπικών αρχών και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης εναντίον της ανάπτυξης της Εθνοφρουράς.
Το Ιλινόι και το Σικάγο, η κύρια πόλη αυτής της βόρειας πολιτείας των ΗΠΑ, προσέφυγαν χθες στη δικαιοσύνη για να εμποδίσουν την ανάπτυξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στρατιωτικών της Εθνοφρουράς σ' αυτό που ο Τραμπ περιγράφει ως «ζώνη πολέμου».
Η ομοσπονδιακή δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση δεν αποφάνθηκε αμέσως, αλλά όρισε ακροαματική συνεδρίαση για την ερχόμενη Πέμπτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καρέ καρέ οι ουκρανικές επιθέσεις
«Απαίτηση του έθνους η εκδίκηση»
«Έχω αφήσει σαφείς οδηγίες»
Κατέρρευσε για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού
Η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας δεν είναι η αύξηση ή η μείωση των αριθμών. Είναι η ποιότητα της συνύπαρξης
Διεθνής αναγνώριση ως μια προσωπικότητας -σύμβολο στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Για περισσότερα από 70 χρόνια έζησε δίπλα στη συσκευή που της έσωσε τη ζωή
Το κίνητρο δεν ήταν πολιτικό, ούτε τρομοκρατικό, λέει η αστυνομία
Το βίντεο της σύλληψης
Η 78χρονη βρέθηκε μέσα στο σπίτι της με πολλά τραύματα
O Mάικλ Γουόρντ απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες
Η κρίση αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων
Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και λόγω του στόχου της επίθεσης
Γιατί δεν βρίσκουν ποιο τρόφιμο το μεταδίδει
Τι αναφέρει η Βρετανίδα Κέλι Κλαρκ
Χιλιάδες εξαγριωμένοι στους δρόμους - Ανησυχία για την ασφάλεια των γυναικών
Η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού Πίτερ Μαγιάρ
Οι πυρηνικές δοκιμές, η βομβιστική επίθεση στο πλοίο της Greenpeace και η γαλλική εμπλοκή
Ο όρος στο συμβόλαιο αγοράς που μπορεί να μπλοκάρει τη μεταπώληση
Μερικοί βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα στα οχήματά τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.