- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
11η Σεπτεμβρίου: Ο άνθρωπος που ήξερε
Ο Τζον Ο’Νιλ είχε προειδοποιήσει για την καταστροφή που ερχόταν
1η Σεπτεμβρίου: Ο άνθρωπος που ήξερε
Στο Μνημείο και Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, δύο αντικείμενα ξεχωρίζουν: το τζάκετ του FBI και το διπλωματικό διαβατήριο του Τζον Π. Ο’Νιλ. Δεν πρόκειται απλώς για προσωπικά κειμήλια, αλλά για σύμβολα μιας καριέρας και ενός αγώνα που έληξε με τραγικό τρόπο την ημέρα της πιο πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στην αμερικανική ιστορία.
Ο Ο’Νιλ υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του FBI. Από τη δεκαετία του 1990 είχε εστιάσει την προσοχή του στην αλ-Κάιντα και στον Οσάμα μπιν Λάντεν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επιθέσεων εναντίον αμερικανικών στόχων. Η δράση του συνδέθηκε με τις έρευνες για τις βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Ανατολική Αφρική, την επίθεση στο αντιτορπιλικό USS Cole και άλλες επιχειρήσεις.
Ξεκίνησε την πορεία του στο FBI σε κατώτερες θέσεις, προτού αναδειχθεί σε επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας στη Νέα Υόρκη. Παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2001 για να αναλάβει διευθυντής ασφάλειας στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Στις 11 Σεπτεμβρίου βρισκόταν μέσα στους Δίδυμους Πύργους, προσπαθώντας να συντονίσει την εκκένωση, όταν έχασε τη ζωή του. Ήταν μόλις 49 ετών.
Τα προσωπικά του αντικείμενα εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου, όχι μόνο για να θυμίζουν την προσωπική του ιστορία, αλλά και για να συμβολίζουν τον αγώνα μιας γενιάς πρακτόρων και αξιωματούχων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Η διαδρομή του Τζον Ο’Νιλ φωτίζει το παράδοξο: ο άνθρωπος που αφιέρωσε την καριέρα του στην πρόληψη μιας μεγάλης επίθεσης κατά των ΗΠΑ, βρέθηκε τελικά θύμα της.
Το ίδιο αφήγημα αναδεικνύει και το ντοκιμαντέρ του PBS “The Man Who Knew”, το οποίο σκιαγραφεί τον Ο’Νιλ ως έναν διορατικό αλλά συχνά αμφιλεγόμενο αξιωματικό. Μέσα από συνεντεύξεις συναδέλφων και αρχειακό υλικό, αποτυπώνεται πώς είχε αντιληφθεί νωρίς την απειλή της αλ-Κάιντα, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία και τις εσωτερικές αντιπαλότητες των αμερικανικών υπηρεσιών.
Ο Ο’Νιλ είχε προειδοποιήσει για την καταστροφή που ερχόταν. Λίγες εβδομάδες πριν από την επίθεση, εγκατέλειψε το FBI για να εργαστεί ως επικεφαλής ασφαλείας στο ίδιο το κτίριο που θα γινόταν στόχος. Εκεί βρήκε τον θάνατο την 11η Σεπτεμβρίου 2001, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά διορατικότητας αλλά και ένα τραγικό σύμβολο: ο άνθρωπος που «ήξερε», αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η ευθύνη μου είναι να ακούσω, να απαντήσω σε εύλογες ανησυχίες και να προχωρήσω την Αλβανία μπροστά»
Ο πόλεμος των drones και τα γεωπολιτικά παιχνίδια πάνω από το μέτωπο
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσπεράσει επίσης την Ιαπωνία
Γιατί το πρόσωπο αυτής της γυναίκας κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο ποντίφικας παρέμεινε στο χειρουργείο περίπου τρεις ώρες - Αφαίρεσαν τον κάτω λοβό του δεξιού πνεύμονα
Έρευνα για τα έργα και τις ημέρες της στην Αθήνα
Αν οι Βρετανοί θέλουν να κρατήσουν και να κάνουν κουμάντο στα κομμάτια του Παρθενώνα μπορούν να το κάνουν. Αλλά ας μην προσποιούνται ότι αυτό είναι κάποιο αναμφισβήτητο δικαίωμά τους
Εκατομμύρια Ινδονήσιοι ζουν αντιμέτωποι με πυκνό καπνό και ένα αποπνικτικό, πορτοκαλί νέφος που θυμίζει σκηνικό αποκάλυψης
Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει διακόψει την ανταλλαγή πληροφορίων με το Κίεβο
Τι αναφέρουν οι Αρχές
Καταρρέει μέσα σε δευτερόλεπτα
Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία: ανάπτυξη και προκλήσεις
Πίεση στον Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο
H Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή συνείδηση και οι ευρωβουλευτές που θέλουν να βάλουν μπουρλότο στο Ευρωκοινοβούλιο
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.