- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία: Ο Φρανσουά Μπαϊρού υπέβαλε επίσημα την παραίτησή του
Νέος πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες, υποσχέθηκε ο Μακρόν
Γαλλία: Στο Ελιζέ ο πρωθυπουργός Μπαϊρού για να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του στον πρόεδρο Μακρόν
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού υπέβαλε επίσημα σήμερα την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Γαλλίας στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την επομένη της πτώσης της κυβέρνησής του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Μπαϊρού πέρασε από τις πύλες του προεδρικού μεγάρου λίγο πριν από τις 13:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδας).
Χθες βράδυ ο Μακρόν δήλωσε «θα διορίσει νέο πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες», μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού η οποία δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση.
Με θητεία μόλις εννέα μήνες η κυβέρνηση έπεσε αφού δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση (194 υπέρ έναντι 364 κατά) με αποτέλεσμα η Γαλλία να βυθίζεται ξανά στη δίνη πολιτικής κρίσης και ο Γάλλος πρόεδρος να αναζητεί για πέμπτη φορά πρωθυπουργό μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια.
Ο 74χρονος Mπαϊρού, πρώην δήμαρχος του Pau, που προέρχεται από το κεντρώο κόμμα MoDem, πρότεινε έναν προϋπολογισμό για το 2026 που θα περιλάμβανε περικοπές 44 δισ. ευρώ, πάγωμα κοινωνικών επιδομάτων για ένα χρόνο και κατάργηση δύο αργιών. Η πρόταση προκάλεσε σφοδρή αντίδραση τόσο από την Αριστερά όσο και από την Ακροδεξιά, που τελικά τον καταψήφισαν.
Η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και η ριζοσπαστική Αριστερά ζητούν πρόωρες εκλογές και την παραίτηση του Μακρόν. Και οι δύο πτέρυγες βλέπουν ευκαιρία να αυξήσουν τη δύναμή τους σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση.
Ποια ονόματα συζητούνται για διάδοχοι
Κυκλοφορούν σενάρια για τον υπουργό Οικονομικών Ερίκ Λομπάρντ, τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ, τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Πιερ Μοσκοβισί και τον υπουργό Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ. Ωστόσο, η αριθμητική μιας διχασμένης Βουλής καθιστά αβέβαιη κάθε επιλογή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουλάχιστον 12 οι νεκροί - Εκατοντάδες πυροσβέστες παλεύουν με τις φλόγες
Καρέ καρέ οι ουκρανικές επιθέσεις
«Απαίτηση του έθνους η εκδίκηση»
«Έχω αφήσει σαφείς οδηγίες»
Κατέρρευσε για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού
Η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας δεν είναι η αύξηση ή η μείωση των αριθμών. Είναι η ποιότητα της συνύπαρξης
Διεθνής αναγνώριση ως μια προσωπικότητας -σύμβολο στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Για περισσότερα από 70 χρόνια έζησε δίπλα στη συσκευή που της έσωσε τη ζωή
Το κίνητρο δεν ήταν πολιτικό, ούτε τρομοκρατικό, λέει η αστυνομία
Το βίντεο της σύλληψης
Η 78χρονη βρέθηκε μέσα στο σπίτι της με πολλά τραύματα
O Mάικλ Γουόρντ απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες
Η κρίση αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων
Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και λόγω του στόχου της επίθεσης
Γιατί δεν βρίσκουν ποιο τρόφιμο το μεταδίδει
Τι αναφέρει η Βρετανίδα Κέλι Κλαρκ
Χιλιάδες εξαγριωμένοι στους δρόμους - Ανησυχία για την ασφάλεια των γυναικών
Η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού Πίτερ Μαγιάρ
Οι πυρηνικές δοκιμές, η βομβιστική επίθεση στο πλοίο της Greenpeace και η γαλλική εμπλοκή
Ο όρος στο συμβόλαιο αγοράς που μπορεί να μπλοκάρει τη μεταπώληση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.