- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ταϊλάνδη: Φαβορί για πρωθυπουργός ο μεγιστάνας που υποστήριξε τη νομιμοποίηση της κάνναβης
Ο Ανουτίν Τσανβιρακούλ εξασφάλισε υποστήριξη για να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση
Ταϊλάνδη: Ο μεγιστάνας Ανουτίν Τσανβιρακούλ, γνωστός για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, εξασφαλίζει στήριξη για την πρωθυπουργία
Ο μεγιστάνας που έγινε πολιτικός, Ανουτίν Τσανβιρακούλ, φαίνεται να παίρνει το προβάδισμα στην αβέβαιη κούρσα για την πρωθυπουργία της Ταϊλάνδης, έπειτα από ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων.
Ο Ανουτίν, αρχηγός του συντηρητικού κόμματος Μπουμτζαϊτάι, είναι γνωστός για την προώθηση της νομιμοποίησης της ιατρικής κάνναβης στην Ταϊλάνδη. Έχει εξασφαλίσει τη στήριξη βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος, υπό τον όρο να διαλύσει το κοινοβούλιο εντός τεσσάρων μηνών και να προχωρήσει σε αλλαγές του συντάγματος, πιθανώς μέσω δημοψηφίσματος.
Το Λαϊκό Κόμμα διευκρίνισε ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά θα δώσει τις ψήφους που χρειάζονται ώστε ο Ανουτίν να εκλεγεί πρωθυπουργός.
Η πολιτική σκηνή στην Ταϊλάνδη αναστατώθηκε όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο καθαίρεσε την πρωθυπουργό Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, κόρη του δισεκατομμυριούχου πρώην ηγέτη Θάξιν Σιναουάτρα, κρίνοντας ότι παραβίασε κανόνες δεοντολογίας στη διαχείριση συνοριακής κρίσης με την Καμπότζη.
Η απόφαση αυτή άνοιξε τον δρόμο για νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας. Το κόμμα Πχέου Ταϊ, της οικογένειας Σιναουάτρα, ζήτησε ήδη από τον βασιλιά τη διάλυση της Βουλής, αν και παραμένει ασαφές αν η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει αυτή την εξουσία.
Η ψηφοφορία για νέο πρωθυπουργό μπορεί να γίνει ακόμη και την Παρασκευή. Το Λαϊκό Κόμμα, με τις περισσότερες έδρες (143), έχει αναδειχθεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων, παρά το ότι δεν μπορεί να ηγηθεί κυβέρνησης λόγω της απαγόρευσης που επιβλήθηκε στον δικό του υποψήφιο.
Ο Ανουτίν, συντηρητικός βασιλόφρων και πρώην υπουργός Υγείας στην πανδημία, προέρχεται από οικογένεια με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στις κατασκευές. Η ανάδειξή του θα σηματοδοτήσει σημαντικό πλήγμα για τον Θάξιν Σιναουάτρα, του οποίου η πολιτική επιρροή φθίνει έπειτα από δεκαετίες κυριαρχίας.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν οι Βρετανοί θέλουν να κρατήσουν και να κάνουν κουμάντο στα κομμάτια του Παρθενώνα μπορούν να το κάνουν. Αλλά ας μην προσποιούνται ότι αυτό είναι κάποιο αναμφισβήτητο δικαίωμά τους
Εκατομμύρια Ινδονήσιοι ζουν αντιμέτωποι με πυκνό καπνό και ένα αποπνικτικό, πορτοκαλί νέφος που θυμίζει σκηνικό αποκάλυψης
Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει διακόψει την ανταλλαγή πληροφορίων με το Κίεβο
Τι αναφέρουν οι Αρχές
Καταρρέει μέσα σε δευτερόλεπτα
Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία: ανάπτυξη και προκλήσεις
Πίεση στον Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο
H Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή συνείδηση και οι ευρωβουλευτές που θέλουν να βάλουν μπουρλότο στο Ευρωκοινοβούλιο
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Από τον καυγά προκλήθηκε το τραύμα στο κεφάλι του Diddy με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Η κόκκινη γραμμή της Αθήνας
Τι ανακοίνωσε το Βατικανό
«Η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στον αποκλεισμό από την πολιτική ζωή»
Xαρακτήρισε παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.