- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πορτογαλία: Στάχτη 640.000 στρέμματα - Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 11 ημέρες
Αυτή είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα
Πορτογαλία: Στάχτη 640.000 στρέμματα - Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 11 ημέρες
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν σχεδόν 1.000 πυροσβέστες στην κεντρική Πορτογαλία. Η δασική πυρκαγιά που τέθηκε χθες υπό έλεγχο εκτιμάται ότι έχει κάψει μια έκταση ρεκόρ άνω των 640.000 στρεμμάτων.
Η πυρκαγιά, η οποία μαινόταν για 11 ημέρες σε επτά δήμους στη συμβολή των περιοχών Κοΐμπρα, Γκουάρντα και Καστέλο Μπράνκο, έχει καταστρέψει 644.510 στρέμματα, δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας, ο διοικητής Τέλμο Φερέιρα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Πορτογαλία, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου για τη Διατήρηση της Φύσης και των Δασών (ICNF), ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 530.000 στρεμμάτων που καταστράφηκαν από μία μόνο δασική πυρκαγιά τον Οκτώβριο του 2017.
Αυτή η πυρκαγιά, που προκλήθηκε από πολλούς κεραυνούς σε μια δύσβατη περιοχή, δεν κινδυνεύει σήμερα να εξαπλωθεί, αλλά έχουν ωστόσο κινητοποιηθεί «963 πυροσβέστες με την υποστήριξη 300 οχημάτων» σε «επιχειρήσεις επιτήρησης», αν και αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να μειωθούν τις επόμενες ώρες, δήλωσε ο διοικητής Φερέιρα.
Σήμερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας δεν κατέγραψε σημαντικές εστίες.
Φωτιά στην Πορτογαλία: Νεκρός πυροσβέστης
Χθες ωστόσο, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του μετά τον τραυματισμό του στην προσπάθεια κατάσβεσης μίας από τις δασικές πυρκαγιές. Η Πορτογαλία, όπως και η γειτονική Ισπανία, όπου τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν κάψει περισσότερα από 600.000 στρέμματα παρά την πτώση της θερμοκρασίας που έχει βελτιώσει την κατάσταση, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), σχεδόν 2.780.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη από τα τέλη Ιουλίου στην Πορτογαλία. Το 2017, περισσότερα από 5.630.000 στρέμματα κάηκαν σε πυρκαγιές που προκάλεσαν 119 θανάτους, μια χρονιά-ρεκόρ αφότου το EFFIS ξεκίνησε την καταγραφή αυτών των στοιχείων το 2006. Η Ιβηρική χερσόνησος έχει πληγεί πολύ από την κλιματική αλλαγή που προκαλεί μεγαλύτερους σε διάρκεια καύσωνες και ξηρασίες, ξεραίνοντας τη βλάστηση και ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο τις δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι αναφέρουν για την αντισημιτική επίθεση
Φέρεται να εθεάθη μαζί με τον επιχειρηματία Μπλέικ Γουίν
Kατέγραφαν βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα και εισέπνεαν νιτρώδες οξείδιο, γνωστό και ως «αέριο γέλιου»
Νεκρός, εκατοντάδες τραυματίες και 780 συλλήψεις μετά τους πανηγυρισμούς για το Champions League – Στο επίκεντρο η διαχείριση πλήθους και η βία στα γαλλικά προάστια.
Αντίποινα με drones και πυραύλους
Eκτιμά ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον σε πιο ευνοϊκή στρατηγική θέση
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.