- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι τρεις επιλογές για τη ρύθμιση των οφειλών στο Δημόσιο
Προϋποθέσεις και ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων
Τρεις τρόπους για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν 4.100.000 οφειλέτες, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις.
Η πρώτη είναι η ρύθμιση-εξπρές, που «κλείνει» στις 27 Μαρτίου. Αφορά κυρίως μεγάλους οφειλέτες, οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν το αρχικό χρέος με μηδενικές προσαυξήσεις και μπορούν να την αξιοποιήσουν όλες οι επιχειρήσεις. Το χρέος μπορεί να πληρωθεί ολόκληρο ή μέρος αυτού.
Στα χρέη που υπάγονται στη ρύθμιση περιλαμβάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη που αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, τις γονικές παροχές, τις κληρονομιές κ.τ.λ., όπως αναφέρει το «Βήμα» σε σχετικό δημοσίευμα. Όποιος μπει σε αυτή τη ρύθμιση έως τις 27 Μαρτίου, μπορεί να κερδίσει τη διαγραφή ως και του 100% των προσαυξήσεων εφόσον εξοφλήσει το σύνολο της αρχικής οφειλής ή το τμήμα που μπορεί.
Μάλιστα το καινούργιο της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι ο φορολογούμενος θα επιλέγει το χρέος που θέλει να εξοφλήσει (π.χ., ΕΝΦΙΑ, εισόδημα ΦΠΑ κ.τ.λ.) βάσει της ταυτότητας οφειλής για να τύχει της αντίστοιχης διαγραφή των προσαυξήσεων.
Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους με δόσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών που επείγεται για έσοδα σε όλους όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν το σύνολο ή μέρος του χρέους ως τις 27 Απριλίου.
Η τρίτη επιλογή έχει καταληκτική προθεσμία ένταξης την 26η Μαΐου. Με τη ρύθμιση αυτή κάθε οφειλέτης αλλά κυρίως όσοι έχουν περιορισμένους πόρους μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους ως 100 δόσεις με διαγραφή ως 30% των προσαυξήσεων και αυτόματα να πάρουν φορολογική ενημερότητα.
Η ελάχιστη δόση είναι τα 20 ευρώ τον μήνα, ενώ χάνουν την ευκαιρία όσοι δεν πληρώσουν δύο συνεχόμενες δόσεις το 2015 ή τρεις συνεχόμενες δόσεις από το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι για χρέη ως 5.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι άτοκες, ενώ για τα μεγαλύτερα ποσά το ετήσιο επιτόκιο είναι 3%.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά ως τις 26 Μαΐου, ενώ ο νόμος προβλέπει «παράθυρο» παράτασης για έναν ακόμη μήνα.
photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.