- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κολοράντο: «Τέλος στον Σιωνισμό!» φώναζε ο δράστης της επίθεσης σε φιλοϊσραηλινή διαδήλωση
Προσπάθησε να κάψει ζωντανούς ανθρώπους - 12 οι τραυματίες
Κολοράντο: Ποιος είναι ο δράστης που προσπάθησε να κάψει ζωντανούς ανθρώπους σε φιλοϊσραηλινή διαδήλωση
Σε επίθεση που χαρακτηρίζεται από το FBI ως «στοχευμένη πράξη βίας» κατά της εβραϊκής κοινότητας, 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Κυριακή στο Μπόλντερ του Κολοράντο κατά τη διάρκεια φιλειρηνικής πορείας για τους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα.
Ο ύποπτος είναι ο 45χρονος Μοχάμεντ Σάμπρι Σολιμάν, Αιγύπτιος υπήκοος που είχε εισέλθει στις ΗΠΑ το 2022 με μη-μεταναστευτική βίζα, η οποία έληξε το Φεβρουάριο του 2023. Έκτοτε είχε αιτηθεί άσυλο και διέμενε στο Κολοράντο Σπρινγκς.
Μάρτυρες δήλωσαν ότι ο 45χρονος χρησιμοποίησε έναν «αυτοσχέδιο φλογοβόλο» και πέταξε βόμβες μολότοφ που προκάλεσαν εγκαύματα σε πολλά θύματα, σύμφωνα με την αστυνομία και το FBI. Η αστυνομία του Boulder ανέφερε αρχικά ότι τραυματίστηκαν οκτώ άτομα· ο αριθμός αυξήθηκε σε δώδεκα το απόγευμα της Δευτέρας, αφού άλλοι τέσσερις τραυματίες με ελαφρότερα τραύματα παρουσιάστηκαν στις αρχές.
Ο Σόλιμαν φέρεται να φώναξε «Free Palestine» κατά την επίθεση, με τις αστυνομικές αρχές να λένε πως «είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για στοχευμένη πράξη βίας» και ότι διερευνάται ως τρομοκρατική ενέργεια. Ο 45χρονος έχει κατηγορηθεί για πολλαπλά κακουργήματα, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας δολοφονίας, καθώς και για ομοσπονδιακό έγκλημα μίσους.
«Τέλος στον Σιωνισμό!» φώναζε ο δράστης
Η πορεία για την υπενθύμιση των Ισραηλινών ομήρων που παραμένουν στη Γάζα διεξαγόταν στο κέντρο του Boulder τη στιγμή της επίθεσης. Δύο πηγές ανέφεραν ότι μάρτυρες είπαν στους ερευνητές πως ο ύποπτος φώναξε επίσης «Τέλος στον Σιωνισμό!» κατά την επίθεση.
BOULDER, COLORADO - Apparent video shows the suspect in the targeted terror attack holding Molotov cocktails. pic.twitter.com/3LgCGji7tq
— AZ Intel (@AZ_Intel_) June 1, 2025
Μεταξύ των τραυματιών ήταν τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άνδρες, ηλικίας από 52 έως 88 ετών. Ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά, και ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Boulder, Stephen Redfearn, δήλωσε πως «μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια» ότι το άτομο αυτό είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο ραβίνος Israel Wilhelm, διευθυντής της Chabad στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder, δήλωσε στο CBS Colorado ότι η 88χρονη τραυματίας είναι πρόσφυγας του Ολοκαυτώματος που είχε διαφύγει από την Ευρώπη και τη χαρακτήρισε ως «πολύ αγαπητό άτομο». Ένα ακόμη θύμα είναι καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Οι τραυματίες βρίσκονταν μπροστά από το ιστορικό δικαστικό μέγαρο της κομητείας Boulder στη διασταύρωση της 13ης Οδού και της Pearl Street. Ένα ίχνος εγκαύματος ήταν ορατό στον χώρο μπροστά από το κτίριο. Μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν ανθρώπους να σφαδάζουν στο έδαφος και άλλους να τρέχουν με νερό για να τους βοηθήσουν.
Terror attack in Boulder, Colorado against jewish and activist during a “Run for their lives” to release the hostages held by Hamas in Gaza.
— Jonathan Elkhoury- جوناثان الخوري (@Jonathan_Elk) June 1, 2025
Injured on scene including children.
This what “globalize the intifada” means. Terror attack after terror attack. pic.twitter.com/sRzdlES9lH
Η UCHealth επιβεβαίωσε ότι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στη μονάδα εγκαυμάτων της. Τέσσερις άλλοι διακομίστηκαν στο Boulder Community Health, όμως σύμφωνα με την αστυνομία, είτε μεταφέρθηκαν αλλού είτε πήραν εξιτήριο αργότερα το βράδυ της Κυριακής. Το νοσοκομείο δεν διευκρίνισε πόσοι ακριβώς πήραν εξιτήριο.
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι τα θύματα δέχτηκαν επίθεση «απλώς επειδή ήταν Εβραίοι» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι οι αμερικανικές αρχές θα ασκήσουν δίωξη «στον ψυχρό εκτελεστή στο μέγιστο βαθμό του νόμου», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο Κυβερνήτης του Κολοράντο, Jared Polis, ο οποίος είναι Εβραίος, καταδίκασε την επίθεση λέγοντας ότι επρόκειτο για «αποτρόπαια και στοχευμένη πράξη κατά της εβραϊκής κοινότητας».
«Καθώς η εβραϊκή κοινότητα εξακολουθεί να πενθεί τις πρόσφατες αντισημιτικές δολοφονίες στην Ουάσινγκτον, είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζει άλλη μια τέτοια επίθεση εδώ στο Boulder, την παραμονή της γιορτής του Σαβουότ,» είπε ο Polis. «Αρκετοί άνθρωποι δέχθηκαν άγρια επίθεση ενώ ειρηνικά επισήμαιναν το δράμα των ομήρων που κρατούνται από τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα επί 604 ημέρες. Το μίσος δεν έχει θέση στο Κολοράντο. Καταδικάζω αυτήν την τρομοκρατική πράξη και ο δράστης πρέπει να τιμωρηθεί πλήρως.»
Πηγή: CBS News
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε τελικά στη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία
Η Ντανιέλα Σαντανκέ ήταν από τα βασικά στελέχη του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει»
Η νικήτρια φωτογραφία «Flying Rodent» αιχμαλώτισε τον νεαρό λύγκα σε μια μοναδική κυνηγετική στιγμή
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι υπερβολικές»
Η μητέρα της παρουσιάστριας του NBC παραμένει αγνοούμενη για πάνω από 50 ημέρες
Φορούσε μπλούζα με γραμμένη την λέξη «vendetta» και βιντεοσκόπησε την επίθεση
Η Τεχεράνη θεώρησε υπερβολικό το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη
Yπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συντονισμός
Το βίντεο καταγράφει τη συμπλοκή, η οποία αφήνει τον γείτονα με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο
Ο Τραμπ ψήφισε με επιστολική ψήφο στις εκλογές της κομητείας Παλμ Μπιτς
O Αντρέα Ντελμάστρο διατηρούσε ποσοστό στα καταστήματα αυτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.