- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μονή Σινά: Τη Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στο Κάιρο
«Εμάς μας ενδιαφέρει η διατήρηση του ελληνορθόδοξου, του προσκυνηματικού χαρακτήρα της ιεράς μονής» σημειώνει ο Π. Μαρινάκης
Εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση της Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά
Στο Κάιρο θα βρεθεί τη Δευτέρα (2.6) ελληνική αντιπροσωπεία για την περαιτέρω επεξεργασία της συμφωνίας για τη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά.
«Εμάς μας ενδιαφέρει η διατήρηση του ελληνορθόδοξου, του προσκυνηματικού χαρακτήρα της ιεράς μονής, της Αγίας Αικατερίνης Σινά, είναι κάτι το οποίο θέλουμε να λυθεί και με θεσμικό τρόπο μεταξύ των δύο κρατών» τόνισε σήμερα (31.5) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:
«Από την 7η Μαΐου αυτό έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ηγετών και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε καλή τη πίστει και ενόψει και των επόμενων ημερών ότι αυτό θα ολοκληρωθεί μετά και από τις τελικές συζητήσεις που θα κάνουν οι δύο πλευρές, θα πάει αντιπροσωπεία τη Δευτέρα στην Αίγυπτο. Η Μονή αυτή είναι από τις πιο εμβληματικές ελληνορθόδοξες μονές σε όλον τον κόσμο, είναι κάτι που νομίζω ότι απηχεί κάθε Έλληνα».
Μαρινάκης για Σινά: Η αντιπολίτευση κινήθηκε βιαστικά
Ο κ. Μαρινάκης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι κινήθηκε βιαστικά υπογραμμίζοντας: «πριν καλά-καλά διαβάσουμε μια απόφαση και αναφέρομαι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, πριν δούμε ένα κείμενο, πριν δούμε τι συμβαίνει, σπεύδουμε και αναφέρομαι δυστυχώς σε όλα τα κόμματα, δεν μπορώ να εξαιρέσω κάποιο. Έσπευσαν να βγάλουν μια ανακοίνωση μόνο και μόνο για να κάνουν αντιπολίτευση και για το τόσο σοβαρό θέμα της ιεράς μονής Σινά».
Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι που ασχολήθηκε με το θέμα, στάθηκε στο πλευρό των ανθρώπων αυτών εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο. «Το ξαναλέω, δεν τα λέω εγώ αυτά, η πλευρά των ανθρώπων αυτών τα λέει. Ας ακούσουμε τις δηλώσεις και του συνηγόρου και των εκπροσώπων» σημείωσε.
Επικοινωνία Μητσοτάκη με Αλ Σίσι για τη Μονή του Σινά - «Να διατηρηθεί ο ελληνορθόδοξος χαρακτήρας της»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι της Παρασκευής (31.5) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις που αφορούν στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, μετά την πρόσφατη απόφαση της αιγυπτιακής Δικαιοσύνης.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης του προσκυνηματικού και ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής και την επίλυση του ζητήματος με τρόπο θεσμικό. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η λύση βρίσκεται στην ήδη καταγεγραμμένη κοινή κατανόηση των δύο πλευρών, καθώς και σε όσα είχαν συμφωνηθεί κατ΄ιδίαν και ανακοινωθεί δημοσίως κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου στην Αθήνα στις 7 Μαΐου.
Οικουμενικό Πατριαρχείο για Μονή Σινά: Έκκληση στην Αίγυπτο να υλοποιήσει όσα έχουν συμφωνηθεί
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε ανακοίνωση για την απόφαση του δικαστηρίου της Αιγύπτου για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, εκφράζοντας την απογοήτευση και τη θλίψη της.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Αιγύπτου να βρει τρόπο ώστε να διατηρηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά και να υλοποιήσει την πρόσφατα επιτευχθείσα συμφωνία, υπενθυμίζοντας ότι το ιδιοκτησιακό αυτό καθεστώς «σεβάστηκε ιδιαιτέρως και διεσφάλισε προνοιακώς» επί αιώνες και το Ισλάμ.
«Οι αιώνες εσεβάσθησαν τη Μονήν του Σινά. Ας τη σεβασθή σήμερον και η Αίγυπτος» τονίζεται στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σημειώνεται ότι η Μονή του Σινά είναι πολύτιμος κεκτημένος θησαυρός για τη χώρα του Νείλου, «ο οποίος περιποιεί τιμήν εις αυτήν και συνδέει συμβολικώς και ουσιαστικώς εις το έδαφός της τας δύο μεγάλας θρησκείας του Χριστιανισμού και του Μουσουλμανισμού».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου
«Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον με οδυνηράν έκπληξιν επληροφορήθη ότι το αρμόδιον δικαστήριον της Αιγύπτου έθεσεν εν αμφιβόλω το από αιώνων κρατούν ιδιοκτησιακόν καθεστώς της ιστορικής Ιεράς Μονής του Σινά, αναγνωρίζον κατ' ουσίαν εις την εκείσε μοναστικήν αδελφότητα μόνον δικαίωμα χρήσεως επί των περιουσιακών στοιχείων αυτής.
» Απογοήτευσις και θλίψις είναι η αντίδρασις της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, η οποία ανέκαθεν περιβάλλει το σεβάσμιον τούτο καθίδρυμα του Αυτοκράτορος Ιουστινιανού με στοργήν, θαυμασμόν και ευγνωμοσύνην δια την προσφοράν του επί αιώνας εις την πίστιν, το Γένος, τον πολιτισμόν.
» Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον κάμνει έκκλησιν προς την Αιγυπτιακήν Κυβέρνησιν, επί τη βάσει και των χθεσινών δηλώσεων του Προέδρου της χώρας Εξοχ. κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, να ανεύρη τον ενδεδειγμένον τρόπον δια να διατηρηθή το ιδιοκτησιακόν καθεστώς (status quo) της Ιεράς Μονής, το οποίον εσεβάσθη ιδιαιτέρως και διεσφάλισε προνομιακώς επί αιώνας και το Ισλάμ, και να υλοποιήση την πρόσφατον συμφωνίαν αυτής μετά της Μονής. Ο σεβασμός των απ' αιώνος κρατούντων και η τήρησις των συμφωνηθέντων ημπορούν να βοηθήσουν την Μονήν της Αγίας Αικατερίνης να συνεχίση την θρησκευτικήν και πολιτισμικήν αποστολήν της από την Χερσόνησον του Σινά, όπου ο Θεός ωμίλησέ ποτέ προς τους ανθρώπους.
» Οι αιώνες εσεβάσθησαν την Μονήν του Σινά. Ας την σεβασθή σήμερον και η Αίγυπτος, ως μία πολιτισμένη και ευνομουμένη χώρα, σεβομένη τας θρησκευτικάς ελευθερίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικώς.
Διαβάστε επίσης → Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Πόσο άραγε κινδυνεύει η Βιβλιοθήκη της;ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.