- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
Eurovision 2025: Η νίκη του JJ προκαλεί «πονοκέφαλο» εκατομμύριων ευρώ στην κυβέρνηση της Αυστρίας
Η διοργάνωση του διαγωνισμού ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια


Eurovision 2025: Η νίκη του JJ προκαλεί «πονοκέφαλο» εκατομμύριων ευρώ στην κυβέρνηση της Αυστρίας
Η κυβέρνηση της Αυστρίας και ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ORF προσπαθούν να αποφασίσουν πού θα φιλοξενηθεί ο επόμενος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision και πώς θα καλυφθούν τα έξοδα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων την Κυριακή, μετά την τρίτη νίκη της χώρας τους στον διαγωνισμό.
Εκτός από τον ενθουσιασμό για τη θριαμβευτική νίκη του 24χρονου οπερατικού τραγουδιστή Johannes Pietsch, γνωστού ως JJ, με το τραγούδι «Wasted Love», μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης στην Αυστρία επικεντρώθηκε στο κόστος της Eurovision, το οποίο θα ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ο τελικός του διαγωνισμού στη Βασιλεία της Ελβετίας έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού της Αυστρίας, ο οποίος κυριαρχείται από μέτρα λιτότητας. Καθώς η χώρα οδεύει προς το τρίτο έτος ύφεσης, το δημοσιονομικό της έλλειμμα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του 3% του ΑΕΠ που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε ερώτηση του ίδιου του τηλεοπτικού σταθμού για το πώς θα καλυφθούν τα έξοδα της εκδήλωσης, ο διευθυντής του ORF απάντησε: «Αν είχα μια τέλεια απάντηση σήμερα, θα ήταν σαν μαγεία. Αλλά τις ημέρες πριν (τον τελικό), όταν υπήρχε πιθανότητα να κερδίσουμε, αρχίσαμε να το σκεφτόμαστε». «Βρισκόμαστε σε εντατικές συζητήσεις με τις αυστριακές αρχές», είπε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μια «διαφανής διαδικασία» για να αποφασιστεί πού θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός.
Η Βιέννη, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, φιλοξένησε την εκδήλωση πριν από 10 χρόνια, όταν η Conchita Wurst κέρδισε με το τραγούδι «Rise Like a Phoenix».
Ο JJ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε ο διαγωνισμός να πραγματοποιηθεί στη Βιέννη, την πόλη καταγωγής του. Επίσης, δήλωσε στο ORF ότι έχει και άλλες επιθυμίες, μεταξύ των οποίων να παρουσιάσει ο ίδιος την εκδήλωση.
«Θα ήθελα να πετάξω στην τελετή έναρξης. Θα ήταν υπέροχο. Αλλά πρέπει να το συζητήσουμε», δήλωσε ο JJ, προσθέτοντας ότι θα ήταν παρόμοιο με το επίσημο βίντεο του τραγουδιού του, στο οποίο φαίνεται να αιωρείται στον αέρα.
Οι επίσημες συζητήσεις για τη χρηματοδότηση θα επικεντρωθούν πιθανώς στον τρόπο κατανομής του μεριδίου της Αυστρίας μεταξύ φορέων όπως η ORF, η κυβέρνηση και η πόλη ή το ομόσπονδο κράτος που θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, η εκδήλωση χρηματοδοτείται κυρίως από τα τέλη συμμετοχής των ραδιοτηλεοπτικών φορέων, τις συνεισφορές του ραδιοτηλεοπτικού φορέα και της πόλης που φιλοξενεί τον διαγωνισμό, καθώς και από έσοδα από χορηγίες, πωλήσεις εισιτηρίων και δημόσια ψηφοφορία για τα τραγούδια.
Αν και η διοργάνωση της εκδήλωσης έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ οι υπουργοί έχουν επίσης δείξει την πιο χαλαρή πλευρά τους.
Ο υπουργός Οικονομικών Markus Marterbauer δημοσίευσε χθες το βράδυ στο Instagram τον τίτλο μιας σατιρικής ιστοσελίδας που ανέφερε ότι, για να αποφευχθεί το κόστος της διοργάνωσης του επόμενου διαγωνισμού, ψήφισε 3.000 φορές την φαβορί, τη Σουηδία.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η κατάσταση προκαλεί σοβαρότατους τριγμούς στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας»
Η αντίδρασή του που έγινε viral
Xτυπήθηκε σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ασντόντ - Σειρήνες σε όλο το Ισραήλ για πυραυλικές επιθέσεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι τα πλήγματα οδήγησαν σε «μνημειώδη ζημιά»
Άγνωστο το επόμενο βήμα της Τεχεράνης
Βρίσκεται σε ένα μυστικό καταφύγιο χωρίς ηλεκτρονική επικοινωνία
Με ποιους συναντήθηκε εκεί
Από αυτή τη θαλάσσια οδό διακινείται περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου
Τι αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό The Atlantic
«Αντιμετωπίζουμε μια αδίστακτη νοοτροπία που προσπαθεί να μας καταστρέψει στην ίδια μας την πατρίδα»
Ιράν, Κίνα και άλλα μέλη του Συμβουλίου κατήγγειλαν τις επιθέσεις ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Τι αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες
«Προκαλέσαμε μνημειώδεις ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις», λέει ο Τραμπ
«Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξετε και να περάσετε στην πλευρά της δικαιοσύνης», δήλωσε η σουηδή ακτιβίστρια
«Πρόκειται για ένα καθεστώς που θέλει να μας εξαφανίσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε σε Ρεπουμπλικάνο βουλευτή επειδή δε συμφωνεί με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον 20 νεκρούς και 52 τραυματίες
Η αμερικανική επίθεση ήταν η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ από Stealth B-2
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.