- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πάπας Λέων: Οι ενδείξεις των πρώτων ημερών για το πώς θα ηγηθεί
Η σύγκριση με τις πρώτες ημέρες του Πάπα Φραγκίσκου
Θεωρείται ότι ο Πάπας Λέων έχει δείξει ήδη κάποια «σημάδια» για τη στάση που θα κρατήσει
Οι πρώτες ημέρες του Πάπα Λέοντα μετά την εκλογή του ως Ποντίφικας θα δώσουν τις πρώτες ενδείξεις για το πώς θα ηγηθεί.
Σύμφωνα με το BBC, οι λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να ηγηθεί της Καθολικής Εκκλησίας o Πάπας Λέων παραμένουν ακόμη ασαφείς, αν και οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αναμένεται να φέρουν τις πρώτες ενδείξεις: από την ενδυμασία του μέχρι την επιλογή της κατοικίας του.
Πάπας Λέων: Τα πρώτα «σημάδια»
Τα σημάδια φαίνεται ότι δόθηκαν από τη στιγμή που εμφανίστηκε στο μπαλκόνι, προσφέροντας στο πλήθος ενδείξεις από την ενδυμασία που επέλεξε για την πρώτη του εμφάνιση. Ο χρυσός σταυρός στον λαιμό του, που έλαμπε στο απογευματινό φως, θεωρήθηκε ως η πρώτη ένδειξη απομάκρυνσης από την απλότητα του προκατόχου του, ο οποίος φορούσε έναν απλό ασημένιο σταυρό. Το κεντημένο επιτραχήλιο και η κόκκινη μοτσέτα ενίσχυσαν αυτή την εντύπωση. Επιπλέον, το γεγονός ότι η ομιλία που απηύθυνε στους καρδινάλιους το πρωί της Παρασκευής στην Καπέλα Σιστίνα ήταν γραπτή και όχι αυτοσχέδια, αποτέλεσε ένδειξη ότι «ο Λέων θα ευθυγραμμιστεί περισσότερο με την παράδοση σε σύγκριση με τον Φραγκίσκο», σύμφωνα με τον Καθολικό συγγραφέα και σχολιαστή Όστεν Άιβεραϊ.
Ωστόσο, αρκετά γεγονότα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα προσφέρουν στον πάπα Λέοντα την ευκαιρία να σκιαγραφήσει τις προτεραιότητές του. Τη Δευτέρα αναμένεται να παραχωρήσει ακρόαση στα μέσα ενημέρωσης, ενώ στις 18 Μαΐου θα τελέσει επίσημη λειτουργία εγκαινίων στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αυτής θα απευθύνει ομιλία παρουσία πολυάριθμων αρχηγών κρατών και αξιωματούχων. Στην ομιλία του το 2013 κατά την ενθρόνισή του, ο πάπας Φραγκίσκος είχε ζητήσει από «όλους όσοι έχουν θέσεις ευθύνης στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή» να είναι «προστάτες της δημιουργίας, του σχεδίου του Θεού… ο ένας του άλλου και του περιβάλλοντος». Έτσι, η στιγμή αυτή μπορεί επίσης να προσφέρει ενδείξεις για τα ζητήματα που είναι πιο κοντά στην καρδιά του Πάπα Λέοντα.
Σημαντική θεωρείται και η επιλογή της κατοικίας του νέου Πάπα
Ο Φραγκίσκος είχε επιλέξει να διαμείνει στον απλό ξενώνα Casa Santa Marta, μια απόφαση που θεωρήθηκε επαναστατική, όμως ο Λέων ίσως ακολουθήσει το παράδειγμα των περισσοτέρων προκατόχων του και εγκατασταθεί στο μεγαλοπρεπές Αποστολικό Παλάτι. «Εξελέγη πριν λιγότερο από μία μέρα. Ας του δώσουμε χρόνο να αποφασίσει», ανέφεραν πηγές του Βατικανού, τις οποίες επικαλούνται ιταλικά μέσα ενημέρωσης. «Όλες αυτές είναι σημαντικές επιλογές», πρόσθεσε ο Άιβεραϊ. «Τις επόμενες ημέρες θα μαθαίνουμε όλο και περισσότερα, η πρώτη εβδομάδα της παποσύνης είναι μια συνεχής αποκάλυψη», συμπλήρωσε.
Εν τω μεταξύ, εν απουσία λεπτομερειών για το μέλλον του ως Λέων ΙΔ’, αποκαλύπτονται αποσπάσματα από την προηγούμενη ζωή του πάπα ως Ρόμπερτ Πρέβοστ σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ιδιαίτερα στο Σικάγο, τη γενέτειρά του και στο Περού, την πατρίδα που υιοθέτησε και της οποίας έγινε πολίτης το 2015. Σε μία φωτογραφία, του προσφέρουν μια μεγάλη χειροποίητη κάρτα γενεθλίων γραμμένη στα ισπανικά, περιτριγυρισμένος από τούρτες και μπαλόνια.
Ένα βίντεο που τραβήχτηκε όταν έφυγε από το Περού για τη Ρώμη, στο οποίο αναφέρει ότι θα του λείψει η «χαρά» του Περού και παραδοσιακά πιάτα όπως το σεβίτσε, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Νότιας Αμερικής. «Ο πάπας είναι Περουβιανός. Ο Θεός αγαπά το Περού», δήλωσε η Πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε.
Αμερικανοί τουρίστες που περπατούσαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου την επομένη της εκλογής ήταν πιο συγκρατημένοι και ελαφρώς αιφνιδιασμένοι από την είδηση ότι ο νέος πάπας είναι Αμερικανός. «Ακόμα με εκπλήσσει που επέλεξαν έναν Αμερικανό, για να είμαι ειλικρινής», είπε η Κέρι από το Σικάγο, που βρίσκεται στη Ρώμη για το ταξίδι του μέλιτος. Παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει ακόμη πολλά για τον νέο πάπα, αλλά δήλωσε ικανοποιημένη από τις φήμες ότι είναι υποστηρικτής της ομάδας μπέιζμπολ White Sox.
Όταν ρωτήθηκε πώς πιστεύει ότι νιώθει σήμερα ο πάπας Λέων, γέλασε: «Πρέπει να είναι πραγματικά συγκλονισμένος, στοιχηματίζω ότι δεν έκλεισε μάτι!» Ο σύζυγός της, Τζόζεφ, συμφώνησε: «Όταν εκλέγεσαι πάπας, έρχεσαι εδώ ως καρδινάλιος για το κονκλάβιο, αλλά μετά τα πράγματα δεν επιστρέφουν ποτέ όπως ήταν», είπε. Ωστόσο, πιστεύει ότι ο νέος πάπας φαίνεται να είναι «ένας άνθρωπος αυτοπεποίθησης, προσευχής και ταπεινότητας». «Απλώς προσεύχομαι να δείξει στον κόσμο τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος του Θεού», συμπληρώνει.
Με πληροφορίες από BBC
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στις λάσπες εκμηδενίζονται
Πρώτη τέτοια επίθεση μετά από έναν μήνα
H ιστορία της «Δύσης» και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες απειλές για τον δυτικό πολιτισμό, με αφορμή το βιβλίο «Η Δύση, η ιστορία μιας ιδέας» του Γιώργου Βαρουξάκη
Tι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
Τι θα βλέπουν οι χρήστες
Η πρόσβαση που μειώνει τη διαδρομή από 28 σε 11 μίλια
Συνελήφθη ο καπετάνιος και επτά μέλη του πληρώματος
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
«Μακάρι να μπορούσα να την αγκαλιάσω», δήλωσε η γυναίκα
Από το Τέξας στη Σικελία
Ο Χρίστος Γεωργάλας στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Γάζας» περιγράφει την αποκλεισμένη Παλαιστίνη ως μια συλλογικότητα που για χάρη της το άτομο υπερβαίνει εαυτόν, ακόμα και τον φόβο του θανάτου
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Τι υποστήριξε για το επίμαχο καρέ και ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο εκβιασμού της
Αναφορές για τραυματίες
Σχεδόν τρεις ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.