- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Reuters: Η Ουκρανία σκέφτεται να εγκαταλείψει το δολάριο για χάρη του ευρώ
Eν μέσω εμπορικού πολέμου που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Το ενδεχόμενο να αφήσει το δολάριο και να συνδέσει το νόμισμά της πιο στενά με το ευρώ, εξετάζει η Ουκρανία
Η Ουκρανία αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί από το δολάριο ΗΠΑ, συνδέοντας ενδεχομένως το νόμισμά της στενότερα με το ευρώ εν μέσω της διάσπασης του παγκόσμιου εμπορίου και των αυξανόμενων δεσμών της με την Ευρώπη, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Andriy Pyshnyi.
Η ενδεχόμενη προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η «ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στη διασφάλιση των αμυντικών μας δυνατοτήτων, η μεγαλύτερη αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές και η πιθανότητα κατακερματισμού του παγκόσμιου εμπορίου», αναγκάζουν την κεντρική τράπεζα να επανεξετάσει κατά πόσον το ευρώ θα πρέπει να είναι το νόμισμα αναφοράς για την ουκρανική γρίβνα αντί για το δολάριο, δήλωσε ο Pyshnyi σε σχόλια που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Το έργο αυτό είναι πολύπλοκο και απαιτεί υψηλής ποιότητας, πολύπλευρη προετοιμασία», πρόσθεσε ο Pyshnyi, στα πιο άμεσα σχόλια Ουκρανού αξιωματούχου σχετικά με μια πιθανή μετατόπιση.
Το δολάριο κυριαρχεί στο διεθνές εμπόριο και αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων. Σημαντικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Χονγκ Κονγκ, συνδέουν τα νομίσματά τους με το δολάριο.
Όμως υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει εμπορικό πόλεμο με την εισαγωγή υψηλότερων δασμών, μια κίνηση που ώθησε ορισμένους παρατηρητές να αμφισβητήσουν τον μελλοντικό ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Τώρα, στον τέταρτο χρόνο της μάχης κατά της εισβολής της Ρωσίας, η Ουκρανία είδε επίσης τον Τραμπ να διακόπτει προσωρινά τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί να ενισχύσουν τον στρατό του Κιέβου, ώστε να διασφαλίσουν ότι μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της μελλοντικής ασφάλειας στην Ουκρανία, αλλά η πρόοδος είναι δύσκολη.
Από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το δολάριο (.DXY), έχει υποχωρήσει περισσότερο από 9% έναντι σημαντικών νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές αποσύρονται από την κατοχή αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων.
Οι συναλλαγές με το δολάριο ΗΠΑ συνεχίζουν να κυριαρχούν σε όλα τα τμήματα της αγοράς συναλλάγματος, δήλωσε ο Pyshnyi, αλλά το μερίδιο των συναλλαγών σε ευρώ αυξάνεται στα περισσότερα τμήματα αν και «μέχρι στιγμής μέτρια».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eκτιμά ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον σε πιο ευνοϊκή στρατηγική θέση
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Ο θερμικός θόλος που πλήττει την ήπειρο προκαλεί πρωτοφανή ζέστη για τον Μάιο
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.