- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να ισοπεδώνει την αρχαία Νιμρούντ (video, εικόνες)
Η UNESCO εξίσωσε την καταστροφή με «έγκλημα πολέμου»
Με μπουλντόζες συνεχίζουν τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους να καταστρέφουν την αρχαία ασσυριακή πόλη Νιμρούντ, ένας αρχαιολογικός χώρος «κόσμημα» κοντά στη Μοσούλη του Ιράκ. Η UNESCO κατήγγειλε και εξίσωσε με έγκλημα πολέμου την ισοπέδωση της ιστορικής τοποθεσίας, ενώ ανακοίνωσε ότι προσέφυγε για το ζήτημα στον ΟΗΕ.
«Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε. Η εσκεμμένη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί έγκλημα πολέμου και καλώ όλους τους πολιτικούς και θρησκευτικούς αξιωματούχους της περιοχής να αντιταχθούν σ' αυτή τη νέα βαρβαρότητα», έγραψε σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της Unesco, Ιρίνα Μπόκοβα.

Το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων του Ιράκ ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί βαριά στρατιωτικά οχήματα για να καταστρέψει την αρχαία πόλη, λίγες εβδομάδες αφότου δημοσιοποίησαν βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται με σφυριά να κάνουν κομμάτια προϊσλαμικά γλυπτά ανεκτίμητης.

Η Ιρίνα Μπόκοβα δήλωσε ότι προσέφυγε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το ζήτημα και κάλεσε το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να ενώσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει την καταστροφή. «Η πολιτιστική αποκάθαρση που διεξάγεται στο Ιράκ δεν φείδεται ουδενός: έχει στόχο τις ανθρώπινες ζωές, τις μειονότητες και συνοδεύεται από τη συστηματική καταστροφή της χιλιετούς κληρονομιάς της ανθρωπότητας», πρόσθεσε η κ. Μπόκοβα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία
Θύματα κατηγορούν αστυνομικούς ότι έκαναν τα στραβά μάτια
Χωρίς τέλος η βία μεταξύ αντίπαλων καρτέλ ναρκωτικών
Κίνηση τακτικής ή παραδοχή αδιεξόδου στο μέτωπο
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί την Τεχεράνη ότι ο χρόνος λιγοστεύει
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Φαντάσου να πίνεις σαμπάνια σε ένα κουπέ του 1890, ενώ η Ευρώπη περνάει έξω από το παράθυρό σου
Ζητά συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο
«Νιώθω βαθιά ντροπή», είπε ο ηθοποιός σε ομιλία του στο Βερολίνο
«Με αναγκάζεις να σου κάνω κακό» της έλεγε
Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος είχε αναφέρει ότι με αμοιβαίους συμβιβασμούς μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη
Η συνταγματική αναθεώρηση του 2020 μηδένισε τις προηγούμενες προεδρικές θητείες του
Οι συμφωνίες αυτές δυσκολεύονται να εξελιχθούν σε μόνιμες λύσεις
Ειχε λάβει υπόσχεση αμοιβής ύψους περίπου 25.000 ευρώ
Δυνάμεις της Αστυνομίας χρησιμοποίησαν υδροβόλα για να διαλύσουν τα πλήθη
Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να επεκταθούν και στα νότια της χώρας
Φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού στην περιοχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.