- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ανάλυση Politico: Είναι οι ΗΠΑ τώρα περισσότερο απειλή παρά εταίρος; - Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ συγκλόνισε την Ευρώπη μέσα σε λίγες ημέρες
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν ότι η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ θα ήταν μια πρόκληση. Αλλά το μέγεθος και η ταχύτητα με την οποία η Ουάσιγκτον έσπασε τις επί δεκαετίες αμυντικές πολιτικές, ανάγκασε τις κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο να αντιμετωπίσουν το αδιανόητο: Είναι οι ΗΠΑ τώρα περισσότερο απειλή παρά εταίρος;
Σε ανάλυσή του το Politico καταγράφει όλα όσα άλλαξαν από τον Φεβρουάριο, όταν η Ευρώπη γνώρισε μια σειρά γεωπολιτικών κραδασμών που προκλήθηκαν από τον Τραμπ και κλόνισαν τη διατλαντική σχέση μέχρι τον πυρήνα της, κλονίζοντας επίσης την πίστη της Ευρώπης στον πιο κρίσιμο σύμμαχό της. Αυτό ώθησε τους ηγέτες στο Βερολίνο και τη Βαρσοβία να ανατρέψουν -σε λίγες μέρες- τα δόγματα ασφαλείας τους και τους διπλωμάτες να προσπαθήσουν να σώσουν ό,τι έχει απομείνει μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ευρώπη πρέπει να φροντίσει για τον εαυτό της και η στρατιωτική ομπρέλα της Αμερικής δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη
Από τότε που ο Τραμπ μπήκε στον Λευκό Οίκο για δεύτερη φορά τον Ιανουάριο, η Ευρώπη χρειάστηκε να οδηγήσει ένα τρενάκι που παρεκκλίνει από τις πολιτικές για τη Γάζα έως τη Γροιλανδία, από την Ουκρανία έως έναν εμπορικό πόλεμο.
Αν και οι πραγματικές ανακοινώσεις ήταν δύσκολο να ακολουθηθούν, ειδικά επειδή συχνά θολώνονται ή αντιστρέφονται από ολονύχτιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το βασικό μήνυμα για τη διατλαντική σχέση στάλθηκε δυνατά και ξεκάθαρα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ: Η Ευρώπη πρέπει να φροντίσει για τον εαυτό της και η στρατιωτική ομπρέλα της Αμερικής, που εκτείνεται σε όλη την ήπειρο από το 1945, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και αυτό για το οποίο ανησύχησαν ακόμη περισσότερο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους με τους οποίους μίλησε το POLITICO, είναι ότι μεγάλο μέρος της ρητορικής του Τραμπ ήταν στοιχειωδώς κοντά στα μηνύματα του ίδιου του Κρεμλίνου. Κορυφή της λίστας: Ο ανακριβής ισχυρισμός ότι η Ουκρανία ήταν υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία.
Οι καλοί και οι κακοί
Το πρώτο σημάδι του δράματος που ακολούθησε καταγράφηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να μεταφέρει άσχημα νέα στην Ευρώπη. Σε μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Χέγκσεθ είπε ότι ο ηγέτης της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να χάσει την ελπίδα να πάρει πίσω όλη τη γη που έχει καταλάβει η Ρωσία και να επιστρέψει στα προ του 2014 σύνορα. Είναι «ένας απατηλός στόχος», είπε, καθώς διέλυσε τις ελπίδες των Ουκρανών να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία στο εγγύς μέλλον. Δύο θέσεις στα αριστερά του Χέγκσεθ βρισκόταν ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλι, ο οποίος είχε λίγο χρόνο να επεξεργαστεί αυτά που άκουγε. Αργότερα το απόγευμα, καθώς ο Χίλι βρισκόταν στα μισά της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, άρχισαν να εμφανίζονται λεπτομέρειες για μια συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν. Ένας βοηθός έσπευσε στον Χίλι μόλις τελείωσε την ομιλία του και του έδειξε την ανάρτηση Truth Social του Τραμπ στο τηλέφωνό του.
«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε, πολύ στενά», είχε αναρτήσει ο Αμερικανός πρόεδρος. «Συμφωνήσαμε επίσης να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις οι αντίστοιχες ομάδες μας και θα ξεκινήσουμε καλώντας τον Πρόεδρο Ζελένσκι, της Ουκρανίας, για να τον ενημερώσουμε για τη συνομιλία». Αφού ο Χέγκσεθ έδωσε στους ομολόγους του από τις κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ μια ωμή γνώμη σχετικά με το ποια ήταν η ουσία των σχεδίων του Τραμπ για την Ουκρανία, προσπάθησε να τους καθησυχάσει πίσω από κλειστές πόρτες. Μην ανησυχείτε, τους είπε, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο. «Ξέρουμε ποιοι είναι οι καλοί. Ξέρουμε ποιοι είναι οι κακοί».
Καθώς ο πανικός άρχισε να τυλίγει τους παρατηρητές της άμυνας της ηπείρου, η αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου βρήκε παρηγοριά σε μια σύντομη εορταστική στιγμή: Η δεύτερη ημέρα της συγκέντρωσης του ΝΑΤΟ ήταν τα 65α γενέθλια του Χίλι. Μετά την υπουργική συνάντηση πήγε με βοηθούς στον τέταρτο όροφο του στρατηγείου του ΝΑΤΟ, όπου έχει τη βάση της η Βρετανία, και οι αξιωματούχοι του χάρισαν μια τούρτα γενεθλίων. Ωστόσο, κανείς δεν είχε μεγάλη διάθεση να γιορτάσει. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο Χέγκσεθ είπε στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ ότι οποιαδήποτε διαρκής ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει τις λεγόμενες εγγυήσεις ασφαλείας, που σημαίνει δέσμευση από άλλες χώρες να την προστατεύσουν από μελλοντική επίθεση από τη Ρωσία.
Το βράδυ μετά την κλήση Τραμπ-Πούτιν, η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με 140 drones, βομβάρδισε κτίρια κατοικιών στην πόλη Kherson και πραγματοποίησε 10 αεροπορικές επιδρομές σε κοινότητες στην πρώτη γραμμή της περιοχής Zaporizhzhia, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές .
Η απειλή από μέσα
Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε τις επόμενες ημέρες. Έχει δει πολλές εντάσεις και εξάρσεις όλα αυτά τα χρόνια καθώς οι πρόεδροι, οι στρατηγοί, οι διπλωμάτες και οι διαπραγματευτές συζητούν τη μοίρα του κόσμου κάτω από τους μεγάλους πολυελαίους και τα γυαλισμένα ξύλινα πάνελ. Ακόμα κι έτσι, οι παρευρισκόμενοι φέτος προετοιμάζονταν για τον αντίκτυπο. Μεταξύ των πιο υψηλών προσκεκλημένων ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ JD Vance, ένθερμος υποστηρικτής της εξωτερικής πολιτικής του Trump America First. Έκανε το ντεμπούτο του στη διεθνή σκηνή. Είχαν δίκιο να ανησυχούν. Οι Ευρωπαίοι «κατάλαβαν σε μια μέρα στο Μόναχο ότι η επιβίωση της Ουκρανίας και η επιβίωση της Ευρώπης είναι στα χέρια τους», δήλωσε ο Γάλλος γερουσιαστής Claude Malhuret. Αλλά ο Βανς προχώρησε περισσότερο. Καταδίκασε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για δήθεν αγνόηση της βούλησης του λαού τους, αγνόηση των θρησκευτικών ελευθεριών και άρνηση να ενεργήσουν για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση.
Η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των ευρωπαϊκών χωρών οδήγησε σε αδιέξοδο το ακροατήριο των διπλωματών, των πολιτικών και ειδικών στον τομέα της άμυνας. Ένας Γερμανός αξιωματούχος παρακολουθούσε έκπληκτος τον Βανς να εκφράζει με λόγια τους χειρότερους φόβους των κυβερνήσεων: «Όλα αυτά είναι τόσο τρελά και ανησυχητικά». Παρακίνησε τους Ευρωπαίους ηγέτες σε δράση — με μια ασυνήθιστη δόση αυτοσχεδιασμού.
Την επομένη της ομιλίας-σοκ του Βανς, στις 15 Φεβρουαρίου, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι μετέδωσε την είδηση στην κεντρική σκηνή του συνεδρίου ότι ετοιμάζεται έκτακτη συνάντηση ηγετών στο Παρίσι. «Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Πρόεδρος Μακρόν κάλεσε τους ηγέτες μας στο Παρίσι», είπε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο πάνελ μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Νοέλ Μπαρό. Ο Μπαρό χαμογέλασε νευρικά καθώς μιλούσε ο Σικόρσκι. Τα σχέδια για την αυτοσχέδια σύνοδο κορυφής δεν ήταν ακόμη δημόσια και οι Γάλλοι δεν θα το επιβεβαίωναν για άλλες 24 ώρες.
«Μια στιγμή σε μια γενιά»
Όμως συνέβη. Η συνάντηση για την κρίση, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 17 Φεβρουαρίου και ακολούθησε άλλες δύο ημέρες αργότερα, ξεκίνησε δύο εβδομάδες ξέφρενης διπλωματίας, με τις ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθούν να πάρουν θέση στις συζητήσεις για το πώς να σταματήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, να επαναφέρουν τον Τραμπ σε αυτό που θεωρούσαν λόγο - και να σκιαγραφήσουν ένα σχέδιο για τη δική τους ασφάλεια. Ο Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ ήταν ο καθένας οικοδεσπότης σε συναντήσεις και αμφότεροι είχαν προγραμματίσει ταξίδια στην Ουάσιγκτον. Εν τω μεταξύ, ηγέτες σε χώρες πιο κοντά στη Ρωσία αύξησαν την πίεση στους ομολόγους τους για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.
Η μορφή της συνάντησης ήταν περίεργη, με ηγέτες από τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Δανία, καθώς και ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ. Ονομάζοντάς το «μία φορά στη γενιά», ο Στάρμερ αύξησε το διακύβευμα ανακοινώνοντας ώρες πριν ότι ήταν «έτοιμος και πρόθυμος» να βάλει βρετανικά στρατεύματα στο έδαφος στην Ουκρανία για να επιβάλει μια ειρηνευτική συμφωνία, ενισχύοντας την ιδέα του Μακρόν για αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων. Καθώς οι συνομήλικοί του διέσχιζαν την μπροστινή αυλή των Ηλυσίων εκείνο το απόγευμα, ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς παρέμεινε από μακριά με κάποιες συνοπτικές συμβουλές. «Μην σταματήσετε ποτέ να πανικοβάλλεστε», είπε.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο, ο Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στον Ζελένσκι, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε ανησυχίες για αποκλεισμό του από τις συνομιλίες. Ο Τραμπ χλεύασε περαιτέρω τον Ζελένσκι την επόμενη μέρα, χαρακτηρίζοντάς τον όχι μόνο ως ανίκανο ηγέτη, αλλά ως «δικτάτορα χωρίς εκλογές», δανειζόμενος από τα σημεία συζήτησης του Κρεμλίνου. Προσπαθώντας να διατηρήσουν ψύχραιμα εν μέσω της οργής, ο Στάρμερ και ο Μακρόν διατήρησαν επαφή με τον Τραμπ καθ' όλη τη διάρκεια. Ο πρώτος ήταν προγραμματισμένος να επισκεφθεί τον Αμερικανό πρόεδρο την επόμενη εβδομάδα. Ο Μακρόν τηλεφώνησε στον Τραμπ και άσκησε πιέσεις για το δικό του ταξίδι.
Διακόπτοντας τον Τραμπ
Στην Ουάσιγκτον, όπου κοιμόταν στο Blair House, τον ξενώνα του Αμερικανού προέδρου στη Λεωφόρο Πενσυλβάνια, ο Μακρόν προσπάθησε να αναζωπυρώσει αυτό που οι σύμβουλοί του περιέγραψαν ως ειδική σχέση με τον Αμερικανό ομόλογό του. Αλλά ανάμεσα σε όλα τα ευχάριστα, η ένταση ξέσπασε όταν συζητούσαμε για την ουσία. Αφού ο Τραμπ περιέγραψε ανακριβώς την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία ως απλώς ένα δάνειο, ο Μακρόν έσκυψε για να διακόψει τον Τραμπ και να τον αντικρούσει.
Κατ' ιδίαν, ο Μακρόν άσκησε σκληρές πιέσεις για τον Τραμπ να καλωσορίσει επίσης έναν άλλο ηγέτη, σύμφωνα με έναν από τους βοηθούς του: τον Ζελένσκι. Αυτό έμελλε να αποδειχτεί μοιραίο. Στο Κίεβο, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ και ηγέτες της Ισπανίας, των Σκανδιναβικών και Βαλτικών χωρών, μαζί με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, οργάνωσαν μια επίδειξη δύναμης, σχεδιασμένη να σηματοδοτήσει ότι το μπλοκ στέκεται σταθερά πίσω από τον Ουκρανό πρόεδρο. Και πίσω στην Ουάσιγκτον, μια ομάδα βουλευτών της ΕΕ παρακολούθησαν μόνοι τους την σοβαρά κατεστραμμένη κατάσταση της διατλαντικής σχέσης.
Οκτώ συντηρητικά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν κανονίσει συναντήσεις με ομάδες σκέψης, διατλαντικούς παράγοντες και φορείς χάραξης πολιτικής που ενδιαφέρονται για τον αμυντικό τομέα. Αλλά μόλις μια μέρα μετά το ταξίδι τους, οι πόρτες άρχισαν να κλείνουν. «Το γενικό μήνυμα ήταν, démerdez-vous [απλά αντιμετωπίστε το]», είπε ο Γάλλος βουλευτής Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ τάχθηκαν στο πλευρό της Μόσχας σε μια υψηλού προφίλ ψηφοφορία στον ΟΗΕ με στόχο την καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στο Λονδίνο, ο Στάρμερ έκανε τη δική του αιφνιδιαστική κίνηση σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τον Τραμπ πριν από το δικό του ταξίδι στην Ουάσιγκτον. Στις 25 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε αυτό που περιέγραψε ως τη «μεγαλύτερη διαρκή αύξηση των αμυντικών δαπανών από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» — που πληρώθηκε σε στυλ Τραμπ με περικοπές κεφαλαίων για διεθνή βοήθεια. Ο Στάρμερ συζητούσε κατ' ιδίαν το σχέδιο με την υπουργό Οικονομικών του, Ρέιτσελ Ριβς, για εβδομάδες, αλλά εσκεμμένα κράτησε άλλους υπουργούς μακριά από τον κύκλο - ακόμη και τους πιο στενούς του συμμάχους που τον βοηθούσαν να σχεδιάσει την επίσκεψη στις ΗΠΑ. Η υπουργός του για ανθρωπιστική βοήθεια, Anneliese Dodds, ενημερώθηκε μόλις μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση. Αποφάσισε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, αλλά καθυστέρησε να το δημοσιοποιήσει μέχρι που ο Στάρμερ συναντήθηκε με τον Τραμπ.
Στην πτήση εκεί, περπατώντας στο πίσω μέρος του αεροπλάνου για μια συνηθισμένη συνέντευξη εκτός κάμερας με ταξιδιώτες δημοσιογράφους με γυμναστήρια Adidas, σκούρο μπλε πουκάμισο και μαύρο σακάκι, ο Στάρμερ είπε ότι «θα κρατούσε τις απαντήσεις του αρκετά σφιχτές» επειδή η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν τόσο κρίσιμη. Είπε ότι θα πιέσει τον Τραμπ για ένα «backstop» ασφαλείας για την προστασία των ευρωπαϊκών ειρηνευτικών στρατευμάτων στη μεταπολεμική Ουκρανία. Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν αργότερα ότι η επιδιωκόμενη μορφή ήταν εναέρια νοημοσύνη και η αεροπορική κάλυψη ως έσχατη λύση εάν η Ρωσία επιτεθεί στα δυτικά στρατεύματα.
Αλλά περίπου μια ώρα αφότου μίλησε, ο Τραμπ τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του. «Δεν πρόκειται να δώσω εγγυήσεις ασφαλείας πέρα από πάρα πολλά», είπε ο Τραμπ στο υπουργικό συμβούλιο του. «Θα βάλουμε την Ευρώπη να το κάνει αυτό». Οι αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ έπρεπε απλώς να παρακολουθούν ειδήσεις για τα τελευταία σχόλια του Τραμπ να εμφανίζονται στα τηλέφωνά τους στη μέση του Ατλαντικού. Ο Στάρμερ - πίσω από μια γκρίζα κουρτίνα στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου - δεν κατέβηκε για να μιλήσει ξανά στους δημοσιογράφους και οι βοηθοί αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω.
Καθώς ο Στάρμερ και η αντιπροσωπεία του προετοιμάζονταν για την επίσκεψη υψηλού κινδύνου, ο Μακρόν στο Παρίσι έκανε φίλους με κάποιον που ήλπιζε ότι θα γινόταν βασικός σύμμαχος στις ταραχώδεις εποχές, τον εν αναμονή καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς. Ταξίδεψε στο Παρίσι πριν από τη νίκη του στις εκλογές για ένα δείπνο με τον Γάλλο πρόεδρο. Λίγα λεπτά αφότου κέρδισε τις ζωτικής σημασίας πρόωρες εκλογές της Γερμανίας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο συντηρητικός ηγέτης ορκίστηκε «ανεξαρτησία» από την Αμερική του Τραμπ – μια εκπληκτική μετατόπιση από την ιστορική φιλοαμερικανική θέση της χώρας του και κάτι που, κατά τη δική του παραδοχή, «δεν πίστευε ότι [δεν] θα έπρεπε να πει».
Ο Στάρμερ πέρασε αρκετές ώρες προετοιμασίας για τη συνάντησή του με τον Τραμπ στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο μισάωρο στο Οβάλ Γραφείο με τον Τραμπ, μπροστά από ένα τραπέζι γεμάτο με χρυσά σουβέρ και με έναν χάρτη του «Κόλπου της Αμερικής» στη γωνία, έβγαλε ένα φύλλο από το βιβλίο του Μακρόν αγγίζοντας τον Τραμπ στο μπράτσο — και υιοθέτησε την υπερβολική γλώσσα του προέδρου όταν έβγαζε από την τσέπη του ένα γράμμα από τον βασιλιά Κάρολο Γ' που καλούσε τον πρόεδρο για μια πολιτεία.
Παρά τα προειδοποιητικά σημάδια ο Στάρμερ ήταν αισιόδοξος κατά την πτήση της επιστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήρθε για λίγο στο πίσω μέρος του αεροπλάνου, έδωσε τον αντίχειρά του και είπε ότι ήταν «ευτυχισμένος».
Καθώς ο Ζελένσκι ετοιμαζόταν να πετάξει στην Ουάσιγκτον, οι Ουκρανοί βοηθοί ήταν γεμάτοι αισιοδοξία, ενημερώνοντας νομοθέτες και δημοσιογράφους για το θετικό βήμα που η συνάντηση αντιπροσώπευε. Λίγα λεπτά αργότερα επέστρεψαν για να ανακοινώσουν ότι ο Ζελένσκι θα πήγαινε στην Ουάσιγκτον και μετά θα συναντούσε ηγέτες στο Λονδίνο. «Είναι μια νίκη – συναντά τον Τραμπ πριν τον συναντήσει ο Πούτιν», είπε ο αξιωματούχος. Μετά από σχεδόν 40 λεπτά ευγενικών ανταλλαγών με τον Τραμπ και τον Βανς, η επιμονή του Ζελένσκι στις εγγυήσεις ήταν εν μέρει αυτό που πυροδότησε τη διαβόητη πλέον φλογερή ανταλλαγή μεταξύ του ίδιου και των Αμερικανών οικοδεσποτών του.
«Με έκανε να θέλω να κάνω εμετό», είπε ένας πρεσβευτής με έδρα το Παρίσι για τον καυγά στο Οβάλ Γραφείο. «Σε πολύ ανθρώπινο επίπεδο… δείχνει ότι τίποτα δεν είναι ιερό».
Επειδή η είδηση έγινε το βράδυ της Παρασκευής στην Ευρώπη, πολλοί Βρετανοί αξιωματούχοι έπρεπε να αρχίσουν να εργάζονται στο σπίτι. «Υπήρχε μεγάλη κίνηση στο WhatsApp», είπε ο Βρετανός αξιωματούχος που αναφέρθηκε παραπάνω.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ταξίδεψε στο Λονδίνο το επόμενο πρωί, όπου τον υποδέχτηκε ο Στάρμερ στα σκαλιά της Ντάουνινγκ Στριτ Νο 10. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός πήγε προς το μέρος του και αμέσως του πέταξε το χέρι γύρω του. Ο Στάρμερ χρησιμοποίησε τη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου για να προσπαθήσει να συσπειρώσει τις ευρωπαϊκές χώρες για να σχηματίσουν έναν «συνασπισμό των πρόθυμων», ανακοινώνοντας ότι αυτός και ο Μακρόν θα πρωτοστατήσουν στην κατάρτιση ενός σχεδίου ειρηνευτικού σχεδίου που θα φέρει στον Τραμπ. Ο Ζελένσκι πήγε κατευθείαν από τη σύνοδο κορυφής για να συναντηθεί και να φωτογραφηθεί με τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ — μέρες αφότου ο Στάρμερ υποσχέθηκε στον Τραμπ που αγαπά τη βασιλική οικογένεια ένα ταξίδι για να δει τον μονάρχη. Τέτοιες συναντήσεις οργανώνονται από βασιλικά ανάκτορα, αλλά τείνουν να γίνονται σε συντονισμό με την κυβέρνηση του ΗΒ. «Ο κόσμος το είδε σίγουρα», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Καθώς περνούσαν οι εβδομάδες, κορυφαίοι διπλωμάτες στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο έχουν ιδρώσει για το πώς να προσπαθήσουν να επιδιορθώσουν την πολύ κατεστραμμένη σχέση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι. Καθώς ο Στάρμερ είχε τηλεφωνήματα και με τους δύο ηγέτες και έστελνε τον κορυφαίο του σύμβουλο εθνικής ασφάλειας στην Ουάσιγκτον και το Κίεβο, Γάλλοι διπλωμάτες εργάστηκαν ως μεσολαβητές για να διαπραγματευτούν τους όρους της συμβιβαστικής επιστολής του Ζελένσκι προς τον Τραμπ, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.
Οι σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με τον ουκρανό ομόλογό του είναι ακόμα σε ακραία επίπεδα. Ενώ η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν κατ' αρχήν για μια περιορισμένη κατάπαυση του πυρός 30 ημερών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ σε μη στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές, σύντομα αποδείχθηκε αμφισβητήσιμη.
Πηγή: Politico