- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δασμοί Τραμπ: Έως και 200 δισ. ευρώ η ζημιά για τη Γερμανία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με ένα διαφορετικό παγκόσμιο εμπορικό καθεστώς
Σοβαρές ζημιές στην γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία θα προκαλέσουν οι αμερικανικοί δασμοί του Τραμπ
Σε ζημιά έως και 200 δισεκατομμυρίων για την Γερμανία κατά την τετραετή θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα σχέδια των ΗΠΑ για την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές.
Στην εκτίμηση αυτή, μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, προχώρησε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας (IW), ενώ το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία κάνει λόγο για «σοκ» στο εμπόριο.
«Τα δασμολογικά σχέδια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποδειχθούν δαπανηρά για την Γερμανία. Η ζημιά ενδέχεται να ανέλθει σε περίπου 200 δισεκατομμύρια κατά τα τέσσερα χρόνια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ και αυτό θα σήμαινε ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα ήταν κατά 1,5% χαμηλότερο από ό,τι εάν δεν είχαν επιβληθεί δασμοί, ενώ η ζημιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να φθάσει και τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται σε μελέτη του IW.
Οι συντάκτες της μάλιστα, Γιούργκεν Μάτες και Ζαμίνα Σουλτάν, τονίζουν ότι οι δασμοί του 20% είναι για την Γερμανία «οικονομική καταστροφή» και συμβουλεύουν την ΕΕ να αντιδράσει με σύνεση και από θέση ισχύος. «Μέχρι στιγμής, ο στόχος ήταν να δελεάσει τον (Ντόναλντ) Τραμπ με την αγορά υγροποιημένου αερίου ή στρατιωτικού εξοπλισμού. Τώρα έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δείξει τα όπλα της και επίσης να δημιουργήσει μια απειλητική ατμόσφαιρα», γράφουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι του IW.
Ως «σοβαρό σοκ για το παγκόσμιο εμπόριο» περιγράφει τις ανακοινώσεις του αμερικανού προέδρου ο επικεφαλής του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Μόριτς Σούλαρικ. «Εάν αυτοί οι δασμοί παραμείνουν σε αυτή τη μορφή, θα είναι ένα σημείο καμπής για την παγκόσμια οικονομία όπως την ξέρουμε. Τότε θα βρεθούμε σε ένα διαφορετικό παγκόσμιο εμπορικό καθεστώς. Αυτό θα βλάψει πραγματικά και τους Αμερικανούς», δήλωσε ο κ. Σούλαρικ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το τραγικό συμβάν που οδήγησε στη δημιουργία της παράταξης
Μήπως το οικονομικό πρόβλημα της Γαλλίας είναι το πολιτικό πρόβλημα της ΕΕ;
Το στιγμιότυπο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις - Πανηγυρίζει η Λατινική Αμερική
Ποιες ομάδες διαπράττουν λεηλασίες και επιθέσεις και ποιος είναι ο ρόλος των εξωτερικών και εσωτερικών εχθρών της Γαλλίας
Η ανάρτηση-μήνυμα με μια πυρηνική έκρηξη να καταστρέφει το Τελ Αβίβ
Η ακτιβίστρια Μπετίνα Ζουρλί υπερασπίστηκε τους βανδαλισμούς ως μορφή πολιτικής αντίστασης
Καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες και πιέσεις σε ψηφοφόρους και παρατηρητές
Δέντρα ξεριζώθηκαν εξαιτίας των ριπών ανέμων προκαλώντας ζημιές σε γραμμές του ηλεκτρικού δικτύου
Η χώρα περνά μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της εδώ και πολλά χρόνια
Η ακρίβεια στο επίκεντρο της αμερικανικής κάλπης – Πού κρίνεται η αναμέτρηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών
Σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του ο Ράμα με πακέτο ποινικών μέτρων
Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στον ναό του Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Χαμούντ
Η κυβέρνηση Μαδούρο της είχε απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα όμως εκείνη έφυγε κρυφά στα τέλη του 2025
Η δούκισσα του Σάσεξ δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένη» από τις κατηγορίες
Μια σχέση που ξεκίνησε μέσα στη χλιδή κατέληξε σε θανατηφόρα εμμονή
Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε νεαρούς άνδρες που περίμεναν για να ψηφίσουν
Έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
Ριπές ανέμου ταχύτητας έως 135 χλμ/ώρα σάρωσαν το βόρειο τμήμα της χώρας
Το νέο μονοθέσιο ηλεκτρικό όχημα θα περιπολεί το πανεπιστήμιο της Φλόριντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.