Κοσμος

Κιρ Στάρμερ: Αύξηση κυρώσεων στη Ρωσία για να εξασφαλιστεί ειρήνη

«Τώρα δεν είναι η στιγμή να κάνουμε πίσω» - Πώς η Μόσχα θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Η Δύση να εντείνει τις κυρώσεις στη Ρωσία για να εξασφαλιστεί ειρήνη, λέει ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ - Κοινή ευρωπαϊκή στάση υπέρ της Ουκρανίας
Aπάντησε η κόρη του Έλον Μασκ σε ανάρτηση του πατέρα της που αναφέρεται στο παλιό της όνομα και φαίνεται να μιλά για τη μετάβασή της © EPA/Benjamin Girette

Βρετανία: Η Δύση να εντείνει τις κυρώσεις στη Ρωσία για να εξασφαλιστεί ειρήνη, λέει ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ - Κοινή ευρωπαϊκή στάση υπέρ της Ουκρανίας

Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να αυξηθούν και όχι να αποδυναμωθούν, ώστε να εξαναγκάσουν τη Μόσχα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ, πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «παίζει παιχνίδια και κερδίζει χρόνο», μετά την απαίτηση του Ρώσου προέδρου να αρθούν οι κυρώσεις πριν από την εφαρμογή θαλάσσιας εκεχειρίας με την Ουκρανία.

«Τώρα δεν είναι η στιγμή να κάνουμε πίσω ή να αποδυναμώσουμε τις κυρώσεις – τώρα είναι η στιγμή να τις εντείνουμε, ώστε να τους φέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Στάρμερ από το Παρίσι, όπου συναντάται με Ευρωπαίους ηγέτες.

Κοινή ευρωπαϊκή στάση υπέρ της Ουκρανίας

Η σύνοδος της λεγόμενης «συμμαχίας των προθύμων» έρχεται μετά από ξεχωριστές συνομιλίες που πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με διαπραγματευτές από την Ουκρανία και τη Ρωσία, οι οποίες οδήγησαν σε συμφωνία εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Την Πέμπτη, ο Στάρμερ υποστήριξε ότι απαιτείται «ένα σαφές πλαίσιο και ένα χρονοδιάγραμμα» για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι συμφώνησε με τους εταίρους στη σύνοδο –στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 30 χώρες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ– ότι «πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο για να υποστηρίξουμε τη διαδικασία ειρήνης, να ενισχύσουμε την Ουκρανία και να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία, ώστε να σοβαρευτεί».

«Αυτό σημαίνει ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στη Ρωσία, επιτάχυνση νέων αυστηρότερων κυρώσεων, περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από την ενέργεια και συνεργασία για να γίνει αυτή η πίεση αποτελεσματική», είπε.

Ο Στάρμερ τόνισε ότι το πολιτικό κλίμα για την εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία ήταν «πιο ισχυρό και ευρύ από ποτέ», προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη συνολικά δεν ήταν τόσο ενωμένη και αποφασιστική εδώ και πολύ καιρό».

Η αντίδραση της Ρωσίας και οι απαιτήσεις της για άρση κυρώσεων

Μιλώντας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Στάρμερ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «συνεχίζει να εξαπολύει καταστροφικές επιθέσεις στον ουκρανικό λαό» και χαρακτήρισε τις υποσχέσεις του Πούτιν «κενές».

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι όλοι στη σύνοδο συμφωνούν πως «η Ρωσία δεν επιθυμεί κανένα είδος ειρήνης» και ότι οι συζητήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

​(Με πληροφορίες του BBC News)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.