- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σολτς: Λανθασμένες οι αποφάσεις των ΗΠΑ για νέους δασμούς, θα απαντήσουμε κατάλληλα
Ο καγκελάριος παραδέχθηκε ότι η επιβολή επιπλέον δασμών θα πλήξει ιδιαίτερα την Γερμανία
Σολτς: Λανθασμένες οι αποφάσεις των ΗΠΑ για νέους δασμούς, θα απαντήσουμε κατάλληλα - Ο καγκελάριος παραδέχθηκε ότι η επιβολή επιπλέον δασμών θα πλήξει ιδιαίτερα την Γερμανία
«Λανθασμένες» χαρακτήρισε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τις αποφάσεις των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών και υποσχέθηκε «γρήγορη και κατάλληλη» απάντηση. Την ανάγκη αποτροπής περαιτέρω κλιμάκωσης και διαλόγου με την Ουάσιγκτον ανέδειξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
«Στο εμπόριο χρειαζόμαστε λιγότερα και όχι περισσότερα εμπόδια και για αυτό θεωρώ λανθασμένες τις αποφάσεις των ΗΠΑ σχετικά με την τελωνειακή πολιτική και θα απαντήσουμε γρήγορα και καταλλήλως, εξετάζοντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, στο Βερολίνο. Ο καγκελάριος παραδέχθηκε ακόμη ότι η επιβολή επιπλέον δασμών θα πλήξει ιδιαίτερα την Γερμανία.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας Στέφαν Γκάμπριελ Χάουφε είχε ασκήσει έντονη κριτική στην επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, επισημαίνοντας ότι «δεν κερδίζει πραγματικά κανείς από τέτοιες τελωνειακές διαφορές και για αυτό επικρίνουμε έντονα την ανακοίνωση των νέων αμερικανικών δασμών», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «κατά την άποψή μας δεν αποτελούν έκπληξη». Αναφερόμενος στα αντίμετρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Χάουφε σημείωσε ότι «αυτή είναι η κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την στιγμή» και χαιρέτισε την απόφαση των Βρυξελλών για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και διάλογο με τις ΗΠΑ. «Αυτό είναι σημαντικό, διότι δεν ενδιαφερόμαστε για μια σύγκρουση δασμών», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κόστα υπογράμμισε ότι «πρέπει να αποφευχθεί μια κλιμάκωση», επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ΕΕ «προτείνει μια ανάλογη και επαρκή απάντηση στην τρέχουσα κατάσταση, η οποία απαιτεί διάλογο και διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ». Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για τυχόν εμπορικές ανισορροπίες (…) Ο καλός τρόπος για να λυθούν τα προβλήματα είναι να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα.
Σχετικά με τις εξελίξεις για την Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η εκεχειρία θα πρέπει να οδηγήσει σε «βιώσιμη συμφωνία», η οποία θα διαφυλάσσει την κυριαρχία της Ουκρανίας και θα εγγυάται την διατήρηση ενός ισχυρού στρατού. «Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που θα οδηγεί σε μια βιώσιμη συμφωνία. Η κυριαρχία της Ουκρανίας πρέπει να διατηρηθεί. Η Ουκρανία χρειάζεται έναν ισχυρό στρατό, ο οποίος θα αποτελεί την κύρια εγγύηση ασφάλειας της χώρας», τόνισε ο καγκελάριος.
Ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο Αντόνιο Κόστα διευκρίνισε ότι η συνάντηση θα έχει στον πυρήνα της την ανταγωνιστικότητα, σημειώνοντας ότι η παράμετρος είναι αλληλένδετη με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας. «Η επένδυση στην ευρωπαϊκή άμυνα σημαίνει επίσης επένδυση στις βιομηχανίες μας, στην τεχνολογία μας, σε θέσεις εργασίας για τους πολίτες μας. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή, ανταγωνιστική οικονομία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο προκλήσεων. Η ευημερία και η ασφάλεια είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», δήλωσε και ευχαρίστησε τον Όλαφ Σολτς για την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ τον συνεχάρη για τον «θεμελιώδη» ρόλο που άσκησε στην διαμόρφωση των θέσεων και των πολιτικών της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. «Όταν παρουσίασε το "σημείο καμπής" (Zeitenwende). Όταν ηγήθηκε μιας ιστορικής προσπάθειας για την αποσύνδεση της Γερμανίας και της Ευρώπης από την Ρωσία και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ. Ως δύναμη ενότητας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε προκλήσεις πρωτόγνωρες», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συνέχισε, αναφερόμενος στον «ζωτικής σημασίας» ρόλο που εξακολουθεί να έχει η Γερμανία, «με την αποφασιστική επένδυσή της στην κοινή μας άμυνα, με τις τεράστιες οικονομικές και καινοτόμες δυνατότητές της, με την δέσμευσή της για την παγκόσμια προσέγγιση της Ευρώπης και κυρίως με την ικανότητα των δημοκρατικών πολιτικών της δυνάμεων να συνεργάζονται για ένα κοινό καλό - σε ευρωπαϊκό πνεύμα».
Για το ίδιο θέμα ο Όλαφ Σολτς τόνισε την ανάγκη όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ «να κάνουν περισσότερα για την άμυνα», κάνοντας λόγο για «ένα από τα βασικά καθήκοντα σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αν το πουν θα τους σκοτώσουν δικοί τους» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε τελικά στη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία
Η Ντανιέλα Σαντανκέ ήταν από τα βασικά στελέχη του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει»
Η νικήτρια φωτογραφία «Flying Rodent» αιχμαλώτισε τον νεαρό λύγκα σε μια μοναδική κυνηγετική στιγμή
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι υπερβολικές»
Η μητέρα της παρουσιάστριας του NBC παραμένει αγνοούμενη για πάνω από 50 ημέρες
Φορούσε μπλούζα με γραμμένη την λέξη «vendetta» και βιντεοσκόπησε την επίθεση
Η Τεχεράνη θεώρησε υπερβολικό το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη
Yπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συντονισμός
Το βίντεο καταγράφει τη συμπλοκή, η οποία αφήνει τον γείτονα με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο
Ο Τραμπ ψήφισε με επιστολική ψήφο στις εκλογές της κομητείας Παλμ Μπιτς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.