- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Υπάρχουν 430 εκατομμύρια αδέσποτα στον κόσμο
Ποιες ράτσες σκυλιών εγκαταλείπονται περισσότερο και ποιες χώρες έχουν τα περισσότερα αδέσποτα


Ο συνολικός πληθυσμός των σκυλιών παγκοσμίως εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 900 εκατομμύρια. Από αυτά, περίπου 471 εκατομμύρια είναι κατοικίδια, ενώ τα υπόλοιπα ζουν στον δρόμο ή σε προσωρινά καταφύγια.
Κάθε χρόνο 3,2 εκατομμύρια σκυλιά στις ΗΠΑ καταλήγουν στα καταφύγια. Από αυτά 2 εκατομμύρια υιοθετούνται και γύρω στα 400.000 θανατώνονται, Στην Ισπανία, το 2021 εγκαταλείφθηκαν 167.656 σκυλιά· στη Γαλλία υπολογίζεται ότι το 2024 ο αριθμός έφτασε τις 200.000· στη Βρετανία, η εγκατάλειψη στον δρόμο δεν υπερβαίνει τις 23.000 περιπτώσεις ετησίως αλλά παρουσιάζει μεγάλη αύξηση από χρόνο σε χρόνο. Στα βρετανικά καταφύγια εγκαταλείπονται 110.000 σκυλιά ετησίως τα οποία τοποθετούνται σε καινούρια σπίτια. Στην Ιταλία υπολογίζεται ότι υπάρχουν 150.000 αδέσποτα σκυλιά (και 2,6 εκατομμύρια γάτες!). Αλλά, σύμφωνα με πιο απαισιόδοξες πηγές, όπως είναι η Φιλοζωική Lega Anti Vivisezione (LAV), τα αδέσποτα στην Ιταλία δεν είναι λιγότερα από μισό εκατομμύριο. Μόνο στην περιοχή της Καμπανίας (Νάπολη) έχουν καταμετρηθεί 32.000 αδέσποτα σκυλιά. Στην Τουρκία υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια και ο νόμος για την προστασία, τον εμβολιασμό, τη στείρωση και την υιοθεσία ψηφίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Σήμερα η Τουρκία έχει 322 καταφύγια τα οποία φιλοξενούν 105.000 σκυλιά. Μόνο η Ολλανδία έχει καταφέρει να εξαλείψει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Στην άλλη άκρη τοποθετείται η Ινδία με 35 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν 70 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με διάφορες εικασίες που γίνονται, ο πληθυσμός των αδέσποτων φτάνει τα 2 εκατομμύρια, ενώ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες αφημένα σε ορεινές περιοχές. Όσο για το το Μαρόκο ενόψει της συνδιοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2030, οι μαροκινές αρχές σχεδιάζουν τη θανάτωση περίπου 3 εκατομμυρίων αδέσποτων σκύλων, με στόχο την «καθαριότητα» των πόλεων.
Οι ράτσες που απορρίπτονται διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά γενικά τα Pitbull και τα Amstaff (καθαρόαιμα και ημίαιμα) αποτελούν συνήθως μεγάλο ποσοστό στα καταφύγια. Ύστερα έρχονται τα Labrador και τα Golden Retriever τα οποία πολλοί άνθρωποι αποκτούν επειδή έχουν καλό χαρακτήρα χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν υπόψη ότι πρόκειται για μεγάλα ζώα με πολλές ανάγκες. Το ίδιο ισχύει και τα Husky και τα Malamute που χρειάζονται πάρα πολύ χώρο και πάρα πολλή κίνηση. Τα Jack Russell Terrier είχαν γίνει της μόδας αλλά πολλοί ιδιοκτήτες δεν ήταν έτοιμοι για το υψηλό επίπεδο της ενέργειάς τους. Συχνά εγκαταλείπονται και τα σκυλιά που έχουν αποκτηθεί με σκοπό τη φύλαξη: τα Dogo Argentino και τα Rottweiler είναι πράγματι καλοί φύλακες αλλά χρειάζονται εκπαίδευση και άσκηση, πράγματα που πολλοί ιδιοκτήτες δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν.
Πολλές εγκαταλείψεις οφείλονται σε μικρές ενοχλήσεις. Οι ιδιοκτήτες δεν αντέχουν το γάβγισμα ή τις τρίχες στο σπίτι ή δεν βρίσκουν τα ενήλικα σκυλιά όσο χαριτωμένα τα έβρισκαν όταν ήταν κουτάβια. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, μια από τις ράτσες που απορρίπτεται συχνά στην Αγγλία και στην Ουαλία είναι το γαλλικό μπουλντόγκ: αν και το 2020 είχαν εγκαταλειφθεί μόνον 8 (όταν το γαλλικό μπουλντόγκ είχε γίνει της μόδας) το 2023 εγκαταλείφθηκαν 582.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν και πάντοτε υπήρχαν επεισόδια τροφικών δηλητηριάσεων στις πτήσεις, τα τελευταία χρόνια το φαγητό έχει γίνει λιγότερο και χειρότερο
Η ιστορία του Έλληνα μετανάστη που έφτασε στην κορυφή του Χόλιγουντ
Ο μονάρχης δεν έχει κρύψει την μάχη που δίνει εξ' αρχής με τον καρκίνο
«Ενδεχόμενο της παρέμβασης ενός τρίτου προσώπου στην εξαφάνιση και τον θάνατο του Εμίλ Σολέιγ»
Καθώς συνεχίζονται οι περικοπές στο αμερικανικό δημόσιο
Για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του από τη Λιβύη του Καντάφι
Απειλούν με αντίποινα Ευρωπαίοι και Καναδάς
Όλοι οι επιβαίνοντες ρωσικής καταγωγής
Σε αυτό συνηγορεί και η συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου
Εκεί που κανείς δεν κρίνει και όλοι χωράνε
«Τώρα δεν είναι η στιγμή να κάνουμε πίσω» - Πώς η Μόσχα θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Σοκαριστική ανακάλυψη - Προσπαθούσε να δείξει στο παιδί ότι δεν υπήρχε τίποτα
Καυστική ανάρτηση της Βίβιαν Γουίλσον κατά του δισεκατομμυριούχου πατέρα της
Κατηγορείται για υπεξαίρεση
«Η ελευθερία του Τύπου και η αμερόληπτη ενημέρωση είναι θεμελιώδεις για κάθε δημοκρατία» τονίζει ο Μαρκ Λόουεν
Δυναμική αντίδραση της Ευρώπης στους νέους δασμούς 25% στις εισαγωγές
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τυχόν διασύνδεση της έρευνας με τον πρόεδρο Ερντογάν» ανέφερε ο Γιλμάζ Τουντς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.