- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Nορβηγία: Εταιρεία θαλασσινών προσφέρει αμοιβή για σολομούς που δραπέτευσαν
Το μέσο βάρος των ψαριών ήταν 5,5 κιλά
Nορβηγία: Εταιρεία θαλασσινών προσφέρει αμοιβή για σολομούς που ξέφυγαν
Η εταιρεία θαλασσινών Mowi προσφέρει αμοιβή στους ψαράδες που θα πιάσουν σολομό που δραπέτευσε, αφού περίπου 27.000 ψάρια εξαφανίστηκαν από ένα εκτροφείο στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας, κάτι που οι ακτιβιστές χαρακτήρισαν «καταστροφή για τον άγριο σολομό».
Ο μεγαλύτερος παραγωγός σολομού εκτροφής στον κόσμο προσφέρει αμοιβή 500 κορώνες (36 λίρες) για κάθε σολομό που πιάνεται αφού δήλωσε ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού των 105.000 σολομών της δραπέτευσε από ένα κλουβί στο Troms, στη βορειοδυτική Νορβηγία.
Η νορβηγική διεύθυνση αλιείας δήλωσε ότι η απόδραση αναφέρθηκε την Κυριακή από την Mowi, η οποία δήλωσε ότι ανακάλυψε ζημιά στον εξωτερικό δακτύλιο ενός κλωβού κατά τη διάρκεια καταιγίδας στις εγκαταστάσεις Storvika V στο δήμο Dyrøy, Troms. Το μέσο βάρος των ψαριών που δραπέτευσαν ήταν 5,5 κιλά (12,1 λίβρες), είπαν.
Οι νορβηγικές αρχές βρέθηκαν τη Δευτέρα επιτόπου επιθεωρώντας την εγκατάσταση και έδωσαν εντολή να επεκταθούν οι προσπάθειες της εταιρείας για την επανασύλληψη των ψαριών.
Ο Vegard Oen Hatten, εκπρόσωπος της διεύθυνσης αλιείας, δήλωσε: «Κανονικά, οι ιχθυοκαλλιεργητές επιτρέπεται να διεξάγουν επιχειρήσεις επανασύλληψης μόνο εντός μιας ζώνης 500 μέτρων γύρω από την εγκατάσταση σε περίπτωση διαφυγής. Ωστόσο, με βάση την πιθανή κλίμακα αυτού του περιστατικού, δόθηκε εντολή στη Mowi να επεκτείνει τις προσπάθειες επανασύλληψης πέραν αυτής της ζώνης».
Ο Mowi δήλωσε ότι πρόκειται για «μια σοβαρή και πολύ λυπηρή κατάσταση» και ότι τα ψάρια που αλιεύονται από τους καταγεγραμμένους αλιείς μπορούν να παραδοθούν σε «κέντρα υποδοχής» ψαριών γύρω από την περιοχή με αντάλλαγμα την αμοιβή των 500 κορώνων.
Οι διαφυγόντες σολομοί δημιουργούν τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, λένε οι ακτιβιστές. Θέτουν σε κίνδυνο τους άγριους σολομούς μειώνοντας τη γενετική τους ποικιλομορφία, αυξάνοντας τις μολύνσεις από τις θαλάσσιες ψείρες και εντείνοντας τον ανταγωνισμό για τους τόπους αναπαραγωγής.
Στη Νορβηγία, η οποία εξάγει 1,2 εκατ. τόνους σολομού εκτροφής ετησίως, το πρόβλημα είναι τέτοιο που το περασμένο καλοκαίρι ο αριθμός των άγριων σολομών έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να κλείσουν 33 ποτάμια για την αλιεία σολομού. Φέτος το καλοκαίρι προτάθηκε το κλείσιμο 42 ποταμών και τριών φιόρδ.
«Οι 27.000 εκτρεφόμενοι σολομοί στην πορεία είναι καταστροφή για τον άγριο σολομό», δήλωσε ο Pål Mugaas, εκπρόσωπος της Norske Lakseelver (Νορβηγικά ποτάμια σολομού).
«Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η διασταύρωση μεταξύ άγριων αποθεμάτων και εκτρεφόμενων σολομών παράγει απογόνους που μακροπρόθεσμα έχουν χαμηλό ποσοστό επιβίωσης στη φύση».
Η νορβηγική επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή για τον σολομό του Ατλαντικού έχει κατατάξει τους διαφυγόντες σολομούς εκτροφής ως μία από τις σημαντικότερες απειλές για τον άγριο σολομό. Τα δύο τρίτα των αποθεμάτων άγριου σολομού του Ατλαντικού στη Νορβηγία πιστεύεται ότι έχουν γενετική παρεμβολή με διαφυγόντες σολομούς εκτροφής.
Παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε ότι ο άγριος σολομός του Βόρειου Ατλαντικού βρίσκεται υπό «υπαρξιακή απειλή», ο υπουργός Περιβάλλοντος της Νορβηγίας, Andreas Bjelland Eriksen, απέκλεισε τον περασμένο μήνα την απαγόρευση των ιχθυοκαλλιεργειών με ανοιχτά δίχτυα στη θάλασσα.
Αντ' αυτού, δήλωσε ότι σκοπεύει να αναζητήσει ένα «αποδεκτό επίπεδο» ρύπανσης για τον πληθυσμό του άγριου σολομού.
Ο εκπρόσωπος της Mowi, Ola Helge Hjetland, δήλωσε στην εφημερίδα VG: «Είναι πολύ λυπηρό και κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβεί».
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Διαφωνούμε όπως συμβαίνει στις οικογένειες» δηλώνει ο Νετανιάχου
Ύποπτος ο πρώην σύντροφος της μητέρας του κοριτσιού
Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Ποια είναι τα δύο βασικά «αγκάθια»
Οι πιλοτικές ζώνες ελέγχου και οι φόβοι για νέες συγκρούσεις
«Δεν χαμογελά ποτέ» επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την Κόλινς
Τα σχέδια για κέντρα δεδομένων σε τροχιά και στη Σελήνη
Δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο μπαίνει στο στόχαστρο
O Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει αυτήν τη χρονιά τις κυρώσεις σε βάρος του νησιού
«Ο πρόεδρος εργάζεται νυχθημερόν σε απάνθρωπους ρυθμούς», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας
Άγνωστη η τύχη της εμβληματικής ενημερωτικής εκπομπής
Πιθανή συνάντηση με Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αν τα πράγματα «πάνε καλά»
Στο στόχαστρο το λιμάνι και η ναυτική βάση - Μήνυμα Πούτιν και απειλές για αντίποινα
416 προσαγωγές, οδοφράγματα και συγκρούσεις με την Αστυνομία ήταν το αποτέλεσμα των πανηγυρισμών των φιλάθλων της Παρί Σεν Ζερμέν μετά την κατάκτηση του Champions League από την ομάδα τους.
Πώς ο δημοσιογράφος Nicholas Potter ανακάλυψε τη φύση της γερμανικής αριστεράς
Η Μαρία Μονσεράτ Αλβαράδο αναλαμβάνει το πανίσχυρο υπουργείο Επικοινωνίας της Αγίας Έδρας
Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο
«Δυσανάλογο το πρόστιμο» απαντά η εταιρεία
Η πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα βρίσκεται κοντά στη μητέρα της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.