Γερμανία: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου
Δεν ήταν γνωστός στις αρχές ως ριζοσπαστικοποιημένος ο δράστης - Για «μυστηριώδες κίνητρο» κάνουν λόγο τα ΜΜΕ
Γερμανία - Μαγδεμβούργο: Τι είναι γνωστό έως τώρα για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά - «Σχεδόν αποκλείεται» να είναι ισλαμιστικά τα κίνητρα του δράστη
Λίγο μετά τις 20:00 (ώρα Ελλάδος) ένα μαύρο αυτοκίνητο τύπου SUV και μάρκας BMW έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου της Γερμανίας, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενός ενήλικου και ενός παιδιού, καθώς και τον τραυματισμό πενήντα άλλων.
Ο οδηγός του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, ένας 50χρονος Σαουδάραβας γιατρός από τη γειτονική πόλη του Μπέρνμπουργκ της Γερμανίας, συνελήφθη άμεσα και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα κίνητρά του, τα οποία, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel «σχεδόν αποκλείεται» να είναι ισλαμιστικά.
Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά
O Ταλέμπ Α. έφθασε στην Γερμανία το 2006 από τη Σαουδική Αραβία και από το 2016 έχει λάβει καθεστώς ασύλου ως πολιτικός πρόσφυγας. Ήταν μάλιστα εξέχον μέλος της κοινότητας αυτοεξόριστων Σαουδαράβων στη Γερμανία και λειτουργούσε ως σημείο επαφής των συμπατριωτών του αιτούντων άσυλο, κυρίως των γυναικών, ενώ ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με αναρτήσεις του τοποθετούνταν συχνά εναντίον του Ισλάμ, πολύ πιο εντατικά μάλιστα από τις 11 Νοεμβρίου, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να αισθανόταν καταδιωκόμενος στη Γερμανία, η οποία φοβόταν ότι «εξισλαμίζεται».
Σύμφωνα με το RTL, το τελευταίο διάστημα εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική των κρατών του Κόλπου και υποστήριζε την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ήταν θαυμαστής του Έλον Μασκ, ενστερνιζόταν πολλές θεωρίες συνωμοσίας και δεν ήταν γνωστός στις γερμανικές αρχές ως ριζοσπαστικοποιημένος.
Ο 50χρονος Σαουδάραβας εργαζόταν ως γιατρός στο ψυχιατρικό τμήμα κλινικής στο Μπέρνμπουργκ, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Μαγδεμβούργου.
Η ραδιοτηλεόραση Δυτικής Γερμανίας WDR ανέφερε ότι ο Ταλέμπ Α. αποκήρυξε το Ισλάμ ήδη στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και πριν από οκτώ χρόνια, μέσω επιστολής του, είχε προτείνει στην AfD να δημιουργήσει ακαδημία για πρώην μουσουλμάνους.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) December 20, 2024
Islamist car-ramming terror attack against Christmas market in Magdeburg, Germany kills at least 11 people and wounds more than 60.
🇩🇪 pic.twitter.com/yxGHSJMTwT
Τις επόμενες ώρες αναμένονται στο Μαγδεμβούργο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.
Τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας μετά την επίθεση στη Γερμανία
Στο μεταξύ, την συμπαράστασή τους στα θύματα και στις οικογένειές τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος» από τον «τρόμο που έζησαν χθες οι επισκέπτες της χριστουγεννιάτικης αγοράς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έγραψε στο «Χ» ότι επικοινώνησε με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να του εκφράσει την συμπαράστασή του και ο αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζ.Ντ. Βανς, ο οποίος έγραψε «τι φρικτή επίθεση τόσο κοντά στα Χριστούγεννα!».
Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ εξέφρασε επίσης τη συμπαράσταση του Αντόνιο Γκουτέρες και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Σχετικά με το κίνητρο του δράστη, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας-Άνχαλτ Ράινερ Χάζελοφ δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, σημείωσε ωστόσο ότι «λόγω της σφοδρότητας της επίθεσης», πιθανόν την υπόθεση να αναλάβει ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας, κάτι που θα σήμαινε ότι το κίνητρο θεωρείται τρομοκρατικό.
Η Σαουδική Αραβία πάντως εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον γερμανικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων και επιβεβαίωσε την πολιτική της για «αποκήρυξη της βίας».
Το περιοδικό Der Spiegel έκανε λόγο για «μυστηριώδες κίνητρο», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «ένα ισλαμιστικό κίνητρο σχεδόν αποκλείεται».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολλά από τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά του σχέδια έχουν πλέον παγώσει
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου
Η ουσία - οπτικό βοήθημα για πιλότους και για πυροσβέστες
Τι αναφέρει ο 88χρονος ποντίφικας στο νέο του βιβλίο, «Ελπίδα»
Τι αναφέρει έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ
Η τελετή, οι προσκεκλημένοι και τα μέτρα ασφαλείας
Ο CEO της Meta τόνισε στον Τζο Ρόγκαν πως η εταιρική κουλτούρα έχει γίνει «ευνουχισμένη»
Ποιοι θα πραγματοποιήσουν act και ποια σειρά θα ακολουθήσει το «τελετουργικό»
Τι αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg
Θα χρειαστούν «δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια» για την ανοικοδόμηση λέει ο Μπάιντεν
«Έφθασε επιτέλους η ώρα να καρποφορήσει η πρότασή μας», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
Η σταρ της κάντρι θα ερμηνεύσει το «America The Beautiful»
Κάτοικοι υποστηρίζουν πως η εταιρεία δεν συντηρούσε σωστά τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας
Ανασύρθηκαν πτώματα και ζωντανοί μαζί - Ζούσαν σε υπόγεια πόλη
Η Kalshi επιτρέπει μεταξύ άλλων τον στοιχηματισμό σχετικά με τις εκλογές
«Ο Στιβ Τζομπς εφηύρε το iPhone και τώρα έχουν μείνει σε αυτό 20 χρόνια μετά» είπε ο CEO της Meta
Είχε σκοτώσει τον πατέρα του με 34 μαχαιριές για να υπερασπιστεί τη μητέρα του
«Έχουμε χωρίσει εδώ και αρκετό καιρό», αναφέρει σε ανάρτησή της
Μεγάλο ζήτημα στη χώρα η στέγαση - Αυξάνεται συνεχώς το κόστος
Δηλώνει «παρών» στις προεδρικές εκλογές του 2028
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.