- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε δεκτή την παραίτηση του Μισέλ Μπαρνιέ - Το φαβορί για πρωθυπουργός είναι ο Σεμπαστιάν Λεκορνού
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ και της κυβέρνησής του, μια μέρα μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι το Ελιζέ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Μπαρνιέ να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να διοριστεί νέος πρωθυπουργός.
«Ο Μισέλ Μπαρνιέ διασφαλίζει, μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης, τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι τον διορισμό νέας κυβέρνησης», τόνισε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της. Ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στους Γάλλους σήμερα στις 20:00 τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΕΡΤΝews το φαβορί για πρωθυπουργός είναι ο Σεμπαστιάν Λεκορνού, νυν υπουργός Άμυνας και πολύ στενό μέλος του περιβάλλοντος του προέδρου.
Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό ο Γάλλος πολιτικός Φρανσουά Μπαϊρού, o οποίος αναφέρεται συχνά ως πιθανός διάδοχος του Μπαρνιέ, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων αργότερα την Πέμπτη, ανέφεραν η εφημερίδα Le Parisien και το ραδιόφωνο RTL. Ο Μπαϊρού είναι βετεράνος κεντρώος πολιτικός και στενός σύμμαχος του Μακρόν.
Ύστερα από μόλις τρεις μήνες στον πρωθυπουργικό θώκο ο Μισέλ Μπαρνιέ έγινε ο πλέον βραχύβιος πρωθυπουργός στην ιστορία της Γαλλίας, ενώ είναι ο δεύτερος που έπεσε ύστερα από πρόταση δυσπιστίας μετά τον Ζορζ Πομπιντού το 1962. Αφορμή για την κατάρρευση της κυβέρνησης μειοψηφίας στάθηκε η αδυναμία υπερψήφισης του προϋπολογισμού λιτότητας για το 2025, ο οποίος προέβλεπε εξοικονόμηση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ εντείνει την πολιτική κρίση, που είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο μετά την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Την πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε η Άκρα Αριστερά με τον Ζαν Λικ Μελανσόν να καλεί τον Γάλλο πρόεδρο να παραιτηθεί. Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στήριξε την πρόταση μομφής, αλλά απέφυγε να ζητήσει την παραίτηση Μακρόν.
Μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, η πολιτική κρίση στη Γαλλία αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση λίγες εβδομάδες προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.
Συνεργάτες του Γάλλου προέδρου εκτιμούν ότι θα προσπαθήσει να ορίσει νέο πρωθυπουργό το συντομότερο δυνατόν ακόμη και πριν από το Σάββατο οπότε θα υποδεχθεί τον εκλεγμένο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στα εγκαίνια του ναού της Παναγίας των Παρισίων. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι οποιοσδήποτε διαδεχθεί τον Μπαρνιέ θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις, όσον αφορά την έγκριση νομοσχεδίων από ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξουδετερώθηκε ο δράστης - Έβαλε φωτιά στο διαμέρισμά του πριν την επίθεση
Η δωρεάν είσοδος στα εθνικά μουσεία και τις γκαλερί της χώρας είχε θεσπιστεί το 2001
Η στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί «αναταράξεις» στον τεχνολογικό κολοσσό
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους από τις 2 Μαρτίου
Το μήνυμα μετά το νέο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ
Η σπάνια περίπτωση μιας γυναίκας που διέψευσε τις προγνώσεις των γιατρών
Το Ιράν ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες πως επαναφέρει «τον αυστηρό έλεγχο»
Η ανακοίνωση της Τεχεράνης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τη δημοσιοποίησή τους ήδη από τον Φεβρουάριο
Το κορίτσι που έγραφε μυθιστορήματα στα 9 της χρόνια, βγήκε από το σπίτι στα 25 της — και εξαφανίστηκε για πάντα
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Λέων επιχειρεί να εδραιωθεί ως ηθική φωνή του πλανήτη
Η απόφαση του Ιράν να επιτρέψει τη ναυσιπλοΐα φέρνει ανακούφιση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας
Η πορεία «Unite the Kingdom» έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο στο Λονδίνο
«Θα κατεβούμε και θα αρχίσουμε να σκάβουμε με βαριά μηχανήματα»
Θεωρεί ότι η δημοσιότητα θα επηρεάσει την αμεροληψία των ενόρκων
Kρίνοντας ότι δεν ήταν «κατάλληλη στιγμή»
Έρευνα αποκαλύπτει ότι το 53% των ψηφοφόρων επιθυμεί πλήρη επιστροφή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.