- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι φίλοι μας οι… (Λατινο) Αμερικάνοι
Η πρόθεση της κυβέρνησης να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας μας ακόμη περισσότερο διεθνώς, αναζητώντας εθνικά οφέλη, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα κάποια στερεότυπα.
Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και η στροφή της προς τη Λατινική Αμερική
Η στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια, στη Λατινική Αμερική αντανακλά την πρόθεση της κυβέρνησης να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας μας ακόμη περισσότερο διεθνώς, αναζητώντας εθνικά οφέλη, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα κάποια στερεότυπα.
Για μια μεγάλη περίοδο είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η Λατινική Αμερική αποτελεί προνομιακό πεδίο της Αριστεράς. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Πρόκειται για μια πολυμορφική και συνεχώς μεταβαλλόμενη πολιτικά περιοχή, όπου σήμερα ειδικά, οι περισσότερες κυβερνήσεις τοποθετούνται στο κέντρο, (με εξαίρεση βέβαια τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα). Ακόμη και στις χώρες όπου στην εξουσία βρίσκεται αριστερή ή κεντροαριστερή κυβέρνηση, αυτή δεν έχει καμία σχέση με την «επαναστατική» ή «ριζοσπαστική» Αριστερά, που κυριάρχησε στις αρχές του 2000, μετά την εκλογική νίκη του Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα. Η σημερινή κυβερνώσα Αριστερά χαρακτηρίζεται μάλλον «κοσμοπολίτική» ή «προοδευτική» και φυσικά τηρεί σαφείς πολιτικές αποστάσεις από το αυταρχικό καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.
Η Λατινική Αμερική αποτελεί μια σημαντική αγορά με 33 χώρες και περίπου 650 εκατομμύρια κατοίκους, με πολλές εμπορικές, επενδυτικές δυνατότητες και οικονομικές ευκαιρίες. Ειδικά για τη χώρα μας, η περιοχή αυτή αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον λόγω της ύπαρξης σημαντικών ελληνικών κοινοτήτων (κυρίως στην Αργεντινή, στη Βραζιλία και στον Παναμά), αλλά και λόγω των έντονων φιλελληνικών αισθημάτων που υπάρχουν.
Σπάζοντας το στερεότυπο της δήθεν προνομιακής σχέσης της Αριστεράς με τη Λατινική Αμερική, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από το 2019 στρέφεται με σοβαρότητα σε αυτήν την περιοχή, ισχυροποιώντας την παρουσία της χώρας μας και αναβαθμίζοντας τις σχέσεις μας με τις χώρες αυτές. Είναι ενδεικτικό ότι τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα εισήλθε με το καθεστώς του Παρατηρητή σε τρεις περιφερειακούς οργανισμούς της περιοχής: Στην CARICOM (της Καραϊβικής), στον SICA (της Κεντρικής Αμερικής) και στην Κοινότητα των Άνδεων. Πριν από λίγους μήνες η χώρα μας άνοιξε μια νέα πρεσβεία στην περιοχή και συγκεκριμένα στον Παναμά, όπου διαβιεί μια μεγάλη κοινότητα Ελλήνων. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών από τη Λατινική Αμερική, άρα και οικονομικά οφέλη, καθώς όσοι από αυτούς ταξιδεύουν στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται «τουρίστες πολυτελείας».
Αφήνοντας πίσω τη στρεβλή προσέγγιση που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, ταυτιζόμενος με το αυταρχικό καθεστώς της Βενεζουέλας, εκθέτοντας τη χώρα μας διεθνώς, η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει να εμβαθύνει τους δεσμούς της με όλες τις χώρες, υλοποιώντας επισκέψεις υψηλού επιπέδου, προωθώντας και ενισχύοντας τον πολιτικό διάλογο.
Η περιοδεία του κ. Νίκου Δένδια το 2023 (ως υπουργού Εξωτερικών) σε τέσσερις λατινοαμερικάνικες χώρες, αλλά και η πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Χιλή και στην Ουρουγουάη, αποτυπώνουν την προσέγγιση που υλοποιεί η χώρα μας με τη Λατινική Αμερική. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης πριν από λίγες μέρες, με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων διπλωματικών σχέσεων με την Αργεντινή, δήλωσε πως σχεδιάζει να επισκεφθεί το Μπουένος Άιρες, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει την πρόθεση του να επισκεφθεί τη Λατινική Αμερική, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Εξίσου σημαντική υποπεριφέρεια με ξεχωριστές ιδιαιτερότητες αποτελούν οι χώρες της Καραϊβικής, στις οποίες η Ελλάδα έχει επίσης στρέψει το ενδιαφέρον της, συμμετέχοντας στην CARICOM. Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες αυτές, που συχνά λειτουργούν σαν «μπλοκ», στήριξαν την ελληνική υποψηφιότητα, για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την περίοδο 2025 -2026. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θεωρούνται πολύτιμοι σύμμαχοι, καθώς το πολιτικό και διπλωματικό βάρος που έχουν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς πως η ψήφος τους είναι ισότιμη σε ψηφίσματα σε διεθνείς οργανισμούς, για κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της Ιαπωνίας, δεύτερη σε έκταση μετά από εκείνη του 2025 στο Όφουνατο
Επιχειρησιακό πλαίσιο για το Άρθρο 42.7 με φόντο τις δηλώσεις Τραμπ
Γυναίκα περιγράφει τη διαδικασία λίγο πριν το τέλος
Έκθεση προειδοποιεί για ζοφερές προοπτικές το 2026
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του ο γνωστός ράπερ
Νέα διαγραφή καναλιών λόγω παραβίασης όρων - Εντείνεται η ανησυχία για επικίνδυνες πρακτικές
«Ποιον από τους δύο;» είπε ατάραχη στους αστυνομικούς - Πιθανή η θανατική ποινή
Ο Μοράντε ντε λα Πουέμπλα περιγράφει τον «πιο επώδυνο τραυματισμό της ζωής του» μετά την επίθεση ταύρου στη Σεβίλλη
Το απίστευτο ατύχημα κατά τη διάρκεια οδικού ταξιδιού στην έρημο και η δραματική επιχείρηση διάσωσης με σχοινιά
Τι είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τον δούκα του Σάσεξ
Ποιες άλλες περιοχές χτύπησε η Μόσχα
«Η ΕΕ να φορολογήσει τα έκτακτα κέρδη»
Αλλαγή πλάνων από την Ουάσιγκτον
Εσωτερικό email του Πενταγώνου αποκαλύπτει σχέδια τιμωρίας συμμάχων για τον πόλεμο στο Ιράν
Σε νέα φάση η ελληνογαλλική συμμαχία
Η εταιρία δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη «αλλαγή στην συμπεριφορά των επιβατών»
Πολλοί πυροβολισμοί ακούστηκαν σε χώρο εστίασης - Τουλάχιστον έξι τραυματίες, δύο σε κρίσιμη κατάσταση
Η συγκυρία της επίσκεψης έχει έντονο συμβολισμό, καθώς συμπίπτει με την 250ή επέτειο από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας
Τι αναφέρουν οι NYT για τον διάδοχο Αγιατολάχ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.