- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία: Aπό μια κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση Μπαρνιέ
Καθώς κορυφώνεται η αντιπαράθεση με την Λεπέν
Γαλλία: Aπό μια κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση Μπαρνιέ
O ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός στη Γαλλία πιθανόν να υποστηρίξει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μέσα στις επόμενες ημέρες αν δεν συμβεί κάποιο «θαύμα την τελευταία στιγμή», όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά.
Η βουλευτής του RN Μαρίν Λεπέν έδωσε προθεσμία στον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ της Γαλλίας μέχρι σήμερα να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κόμματός της για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Διαφορετικά, έχει απειλήσει ότι θα υποστηρίξει, μαζί με την Αριστερά, πρόταση δυσπιστίας η οποία θα οδηγούσε στην κατάρρευση της κυβέρνησης.
«Ο RN θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό της ψήφου δυσπιστίας εκτός αν συμβεί κάποιο θαύμα της τελευταίας στιγμής, αν ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αναθεωρήσει το προσχέδιο πριν από τις 15:00, αλλά δεν έχω πολλές ελπίδες ότι αυτό θα συμβεί», δήλωσε ο Μπαρντελά στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
Ο Μπαρνιέ απέσυρε την πρόταση για αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια την περασμένη εβδομάδα - υποχωρώντας στην πίεση της ακροδεξιάς. Ωστόσο, το κόμμα της Λεπέν ζητεί τώρα να αυξηθούν οι συντάξεις σε ποσοστό που να καλύπτει αυτό του πληθωρισμού.
Το RN ζητά επίσης να καταργηθούν οι προγραμματισμένες περικοπές στις αποζημιώσεις στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και αντιτίθεται στην προτεινόμενη αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο. Θέλει επίσης, μεταξύ άλλων, να μειωθεί η συνεισφορά της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης θα μπορούσε να κορυφωθεί ήδη από σήμερα, εάν ο Μπαρνιέ επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, παρακάμπτοντας έτσι την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για ένα νομοσχέδιο που αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλούσε πρόταση δυσπιστίας από την Αριστερά.
Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μοντ Μπρεζόν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews ότι η κυβέρνηση παραμένει "ανοιχτή στον διάλογο" και ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να μη διολισθήσει η χώρα σε οικονομικό χάος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, ο Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 σχολίασε σήμερα ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει μια "επικίνδυνη" οικονομική κατάσταση εξαιτίας του κινδύνου να μπλοκαριστεί ο προϋπολογισμός στη βουλή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές
Ποιο είναι το μοντέλο πέντε βημάτων που χρησιμοποιεί
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίζονται στον νότο - Ένας Κυανόκρανος του ΟΗΕ έχασε τη ζωή του
«Διαφωνούμε όπως συμβαίνει στις οικογένειες» δηλώνει ο Νετανιάχου
Ύποπτος ο πρώην σύντροφος της μητέρας του κοριτσιού
Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Ποια είναι τα δύο βασικά «αγκάθια»
Οι πιλοτικές ζώνες ελέγχου και οι φόβοι για νέες συγκρούσεις
«Δεν χαμογελά ποτέ» επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την Κόλινς
Τα σχέδια για κέντρα δεδομένων σε τροχιά και στη Σελήνη
Δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο μπαίνει στο στόχαστρο
O Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει αυτήν τη χρονιά τις κυρώσεις σε βάρος του νησιού
«Ο πρόεδρος εργάζεται νυχθημερόν σε απάνθρωπους ρυθμούς», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας
Άγνωστη η τύχη της εμβληματικής ενημερωτικής εκπομπής
Πιθανή συνάντηση με Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αν τα πράγματα «πάνε καλά»
Στο στόχαστρο το λιμάνι και η ναυτική βάση - Μήνυμα Πούτιν και απειλές για αντίποινα
416 προσαγωγές, οδοφράγματα και συγκρούσεις με την Αστυνομία ήταν το αποτέλεσμα των πανηγυρισμών των φιλάθλων της Παρί Σεν Ζερμέν μετά την κατάκτηση του Champions League από την ομάδα τους.
Πώς ο δημοσιογράφος Nicholas Potter ανακάλυψε τη φύση της γερμανικής αριστεράς
Η Μαρία Μονσεράτ Αλβαράδο αναλαμβάνει το πανίσχυρο υπουργείο Επικοινωνίας της Αγίας Έδρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.