- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Γεωργία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους κατά της φιλορωσικής κυβέρνησης
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και νερού υπό πίεση
Το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2028
Χιλιάδες πολίτες της Γεωργίας συγκεντρώθηκαν και πάλι την Παρασκευή στο κέντρο της Τιφλίδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, μετά τη σύλληψη περίπου 40 διαδηλωτών που κατηγορούσαν την κυβέρνηση για αυταρχική, φιλορωσική στροφή.
Η Γεωργία, που είναι συνηθισμένη στις πολιτικές κρίσεις, αντιμετωπίζει άλλη μία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισε το κυβερνών Γεωργιανό Όνειρο, μολονότι η φιλοδυτική αντιπολίτευση και η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι καταγγέλλουν παρατυπίες. Παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, κλείνοντας την κυκλοφορία στη μεγαλύτερη οδική αρτηρία της πρωτεύουσας.
«Η αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση του Γεωργιανού Ονείρου κάνει ό,τι μπορεί για να καταστρέψει τις πιθανότητες της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε μια διαδηλώτρια, η 39χρονη εκπαιδευτικός Λάουρα Κεκελίτζε. «Ξέρουμε ότι το αυταρχικό καθεστώς είναι ασύμβατο με την ένταξη στην ΕΕ. Αλλά οι Γεωργιανοί ανήκουν στην Ευρώπη, για αυτό βγήκαμε σήμερα στους δρόμους», πρόσθεσε. Το Γεωργιανό Όνειρο και η κυβέρνησή του κατηγορούνται από τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι απομάκρυναν την πρώην σοβιετική δημοκρατία από την ένταξη στην ΕΕ και, αντιθέτως, επιδιώκουν μια προσέγγιση με τη Μόσχα. Πολλοί Γεωργιανοί ωστόσο θεωρούν τη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στη Γεωργία το 2008, ως απειλή για τη χώρα τους.
Happening now: Police turn water cannon on demonstrators near the Parliament building
— Civil.ge (@CivilGe) November 29, 2024
🎥Nini Gabritchidze/Civil.ge pic.twitter.com/pIFia35fmF
Η Γεωργία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον Δεκέμβριο του 2023 αλλά στη συνέχεια οι Βρυξέλλες πάγωσαν τη διαδικασία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για σοβαρή υποχώρηση της δημοκρατίας. Η γεωργιανή κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε χθες ότι αναβάλλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη του 2028. Με αφορμή αυτήν την απόφαση, χιλιάδες φιλοευρωπαίοι Γεωργιανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν μέσα στη νύχτα. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και νερού υπό πίεση για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις, ενώ χτύπησε διαδηλωτές και δημοσιογράφους έξω από το κοινοβούλιο, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι διαδηλωτές ύψωσαν οδοφράγματα και τους έβαλαν φωτιά. Σήμερα, ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε είπε ότι η ένταξη στην ΕΕ «μέχρι το 2030» παραμένει «βασική προτεραιότητά του».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 43 άνθρωποι συνελήφθησαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή και 32 αστυνομικοί τραυματίστηκαν λόγω «των παράνομων και βίαιων ενεργειών των διαδηλωτών». Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει το νέο κοινοβούλιο. Η Ζουραμπισβίλι διαθέτει μόνο περιορισμένες αρμοδιότητες και η θητεία της λήγει φέτος. Ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να ακυρώσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αλλά το αίτημά της έχει ελάχιστες πιθανότητες να γίνει δεκτό. Η πρόεδρος κατήγγειλε επίσης την «καταστολή» των διαδηλώσεων και κάλεσε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να αντιδράσουν σθεναρά.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε τη «βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων» στην Τιφλίδα, εκφράζοντας επίσης ανησυχίες για την απόφαση της γεωργιανής κυβέρνησης να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι το 2028. «Απογοητευμένη» από την απόφαση της Γεωργίας δηλώνει και η Ουκρανία κάνοντας λόγο για «περιορισμό της δημοκρατικής διαδικασίας» με στόχο να ικανοποιηθεί η Μόσχα.
Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα ψήφισμα με το οποίο απέρριψε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γεωργία, καταγγέλλοντας «σημαντικές παρατυπίες». Ζήτησε επίσης να διεξαχθούν νέες εκλογές μέσα σε έναν χρόνο και να επιβληθούν κυρώσεις σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως στον Ιρακλί Κομπαχίτζε. Ο τελευταίος, που υποστηρίζει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θέλουν να σύρουν τη χώρα του στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «εκβιασμό» και κάλεσε τις Βρυξέλλες να «σεβαστούν» τα εθνικά συμφέροντα και τις «παραδοσιακές αξίες» της Γεωργίας.
Protesters Georgian police clash over government's EU application delay
— SubX.News® (@SubxNews) November 29, 2024
By Reuters
November 28, 2024 2:55 PM
update November 28, 2024 6:30 PM
TBILISI, GEORGIA — Police clashed with protesters in the Georgian capital, Tbilisi, early Friday after the country's ruling party said… pic.twitter.com/n8CBPCZwu0
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσπεράσει επίσης την Ιαπωνία
Γιατί το πρόσωπο αυτής της γυναίκας κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο ποντίφικας παρέμεινε στο χειρουργείο περίπου τρεις ώρες - Αφαίρεσαν τον κάτω λοβό του δεξιού πνεύμονα
Έρευνα για τα έργα και τις ημέρες της στην Αθήνα
Αν οι Βρετανοί θέλουν να κρατήσουν και να κάνουν κουμάντο στα κομμάτια του Παρθενώνα μπορούν να το κάνουν. Αλλά ας μην προσποιούνται ότι αυτό είναι κάποιο αναμφισβήτητο δικαίωμά τους
Εκατομμύρια Ινδονήσιοι ζουν αντιμέτωποι με πυκνό καπνό και ένα αποπνικτικό, πορτοκαλί νέφος που θυμίζει σκηνικό αποκάλυψης
Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει διακόψει την ανταλλαγή πληροφορίων με το Κίεβο
Τι αναφέρουν οι Αρχές
Καταρρέει μέσα σε δευτερόλεπτα
Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία: ανάπτυξη και προκλήσεις
Πίεση στον Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο
H Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή συνείδηση και οι ευρωβουλευτές που θέλουν να βάλουν μπουρλότο στο Ευρωκοινοβούλιο
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Από τον καυγά προκλήθηκε το τραύμα στο κεφάλι του Diddy με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.