- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ισπανία: Χιλιάδες στους δρόμους της Βαρκελώνης για τα υψηλά ενοίκια
«Κλέβουν τον μισθό μας», δηλώνουν οι διαδηλωτές
Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Βαρκελώνη εξαιτίας των υψηλών ενοικίων
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Βαρκελώνη της Ισπανίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ενώσεων και συλλόγων ενοικιαστών, για να ζητήσουν τη μείωση των ενοικίων, αλλά και να καταγγείλουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση καταλύματος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Οι Ισπανοί διαδηλωτές, που είχαν τη στήριξη κομμάτων της Αριστεράς και των συνδικάτων CCOO και UGT, συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης. Στην κορυφή της πορείας, ένα τεράστιο πανό έγραφε το σύνθημα «Αξιοπρεπές κατάλυμα για όλους».
«Σήμερα ξεκινά ένας νέος πολιτικός κύκλος για την κατοικία», είπε στους δημοσιογράφους η Κάρμε Αρκαράθο, η εκπρόσωπος του Συνδικάτου Καταλανών Ενοικιαστών, που συμμετείχε στην οργάνωση της κινητοποίησης. «Δεν είναι δυνατόν να έρχονται στις πόλεις μας επενδυτές και να παίζουν με τα διαμερίσματα σαν να είμαστε η Μονόπολη. Σήμερα, ήρθαμε να πούμε ότι αυτό τελείωσε», είπε απευθυνόμενη κυρίως «στους εισοδηματίες που μας κλέβουν τον μισό μισθό μας».
Οι διαδηλωτές ζητούν να μειωθούν τα ενοίκια κατά 50%, να επιτρέπεται στους ενοικιαστές να υπογράφουν συμβόλαια επ’ αόριστον μίσθωσης κατοικίας και να απαγορευτούν οι «κερδοσκοπικές» πωλήσεις κατοικιών. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε «απεργία ενοικίων». Μια παρόμοια διαδήλωση είχε οργανωθεί στις 13 Οκτωβρίου στη Μαδρίτη.
Σύμφωνα με την διαδικτυακή, κτηματομεσιτική πύλη Idealista, η τιμή των ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκε κατά 82% την τελευταία δεκαετία, ενώ οι μέσος μισθός μόνο κατά 17%, με βάση στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE).
Λόγω της κατάστασης, η κυβέρνηση ψήφισε στις αρχές του 2023 έναν νόμο που προβλέπει ότι θα αυξηθούν οι κατασκευές κοινωνικών κατοικιών και θα επιβάλλονται κυρώσεις στους ιδιοκτήτες που αφήνουν κενά τα διαμερίσματά τους. Όμως ο νόμος αυτός δεν κατάφερε να σταματήσει την αύξηση των ενοικίων, ιδίως στις μεγάλες πόλεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε κλίμα έντονης πόλωσης η αναμέτρηση
Ποτέ δεν υπήρξε χειρότερη εποχή να σημειώσεις σερί 52 χρόνων ελλειμματικών προϋπολογισμών
Αντιμέτωπος με τη «Φοιτητική Λίστα» ο παραιτηθέντας πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Σε κλοιό οικονομικής πίεσης η χώρα ως αποτέλεσμα του πολέμου
Έπειτα από ιατρική εξέταση, εγκρίθηκε η προσωρινή νοσηλεία του σε ψυχιατρικό ίδρυμα
Οι δύο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα πυρά τους για την ακρίβεια, τη φορολογία και την οικονομική κατάσταση των Βραζιλιάνων
Αρνείται τις κατηγορίες ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ κάνοντας λόγο για «σωρό από ψέματα»
Παρών στη διαδήλωση στο Παρίσι και ο Μελανσόν
Επανήλθαν οι επικοινωνίες στην πρώτη γραμμή του μετώπου
Επικοινωνία Δένδια και Τασούλα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
Χαοτική η κατάσταση στην καρδιά της αλβανικής πρωτεύουσας
«Εγγυημένες συντάξεις» έγραφαν τα πλακάτ στα χέρια 25.000 διαδηλωτών
Με τη στήριξη των Πατριαρχείων και των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου θωρακίζεται το καθεστώς της Μονής
Δεύτερος γύρος κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης - Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
Ο Γάλλος πρόεδρος καταδικάζει την αιματηρή επίθεση με έναν νεκρό και πέντε τραυματίες
Η Ελλάδα ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ο.Η.Ε. το 1945.
Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε τη σύντομη θητεία της Κέιτι Ζακάρια
Χιλιάδες memes δημιουργήθηκαν, περιγελώντας τον πανικό και την απόγνωση της
Η κυβέρνηση Τραμπ προσφεύγει πριν βγουν τα αποτελέσματα
«Πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», δηλώνει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.