- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Απρόβλεπτη η αναμέτρηση Χάρις - Τραμπ
Ο Τραμπ παρουσιάζει τον εαυτό του ως θεόσταλτο ηγέτη
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Απρόβλεπτη η αναμέτρηση Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ
Ώρες απομένουν για τις Αμερικανικές Εκλογές και καμία από τις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί δεν έχει δείξει καθαρό προβάδισμα είτε για την Κάμαλα Χάρις, είτε για τον Ντόναλντ Τραμπ. Η Δημοκρατική αντιπρόεδρος και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος συνέχιζαν χθες Κυριακή τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις τους σε πολιτείες - κλειδιά.
Η Κάμαλα Χάρις, σε σταθμό της εκστρατείας της στο Μίσιγκαν, από την πλευρά της διαβεβαίωσε πως «η ορμή πέρασε στη δική μας πλευρά». Στην πολιτεία αυτή, όπου κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων αραβικής καταγωγής - κάπου 200.000 άνθρωποι - στις Αμερικανικές Εκλογές, εξαιτίας της υποστήριξης της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, η υποψήφια των Δημοκρατικών υποσχέθηκε να «κάνει το παν για να σταματήσει ο πόλεμος» στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο. «Θέλω να πω ότι αυτή η χρονιά είναι δύσκολη, με δεδομένο το μέγεθος των θανάτων και των καταστροφών στη Γάζα, με δεδομένο τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων και των εκτοπισμένων στον Λίβανο», η κατάσταση είναι «φοβερή», αναγνώρισε.
Όπως και η Κάμαλα Χάρις, που το ανακοίνωσε χθες, πάνω από 78 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει ήδη, είτε εκ των προτέρων, ή μέσω ταχυδρομείου. Αύριο (σ.σ. μεθαύριο Τετάρτη ώρα Ελλάδας), αφού κλείσουν τα εκλογικά κέντρα, θα αρχίσει η πυρετώδης αναμονή. Κανένας δεν ξέρει αν θα χρειαστούν ώρες ή μέρες προτού τα αμερικανικά μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, που έχουν παραδοσιακά αυτό το προνόμιο, να είναι σε θέση να προβλέψουν τη νίκη της μιας ή του άλλου.
Εκλογές ΗΠΑ 2024 - Χάρις: Ο εκλογικός μηχανισμός είναι αξιόπιστος
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση των New York Times και Siena, επικεντρωμένη σε επτά πιο κρίσιμες πολιτείες, υπέδειξε πως η διαφορά είναι πολύ μικρή για να εξαχθεί το παραμικρό συμπέρασμα. Η υποψήφια των Δημοκρατικών λογαριάζει στην υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση, ζήτημα που ανέδειξε στη γενικά κεντρώα εκστρατεία της, για να κινητοποιήσει μαζικά τις γυναίκες. Από την άλλη ο μεγιστάνας των ακινήτων, που δεν φάνηκε να κόπτεται για την προσέλκυση μετριοπαθών ψηφοφόρων, χρησιμοποιεί ρητορική ολοένα πιο βίαιη.
Πριν από τις δηλώσεις του για το ότι θα έπρεπε κάποιος να «διαπεράσει» τον Τύπο με σφαίρες, είχε ήδη προκαλέσει αντεγκλήσεις μοιάζοντας να λέει πως θα ήθελε να φέρει αντιμέτωπη ορκισμένη αντίπαλό του, την πρώην κοινοβουλευτικό των Ρεπουμπλικάνων Λιζ Τσέινι, με κάνες τουφεκιών. Οι χθεσινές τοποθετήσεις του «δεν είχαν καμιά σχέση με το να κάνει κανείς κακό» σε εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ απεναντίας ανησυχεί για τον «κίνδυνο» που διατρέχουν οι δημοσιογράφοι που «θα έπρεπε κι αυτοί» να έχουν προστατευτικό τζάμι, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της εκστρατείας του. Οι δυο αντίπαλοι, που έχουν δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στις εκστρατείες τους τόσο ο μεν όσο και η δε, συνεχίζουν να περιδιαβαίνουν τις διεκδικούμενες πολιτείες και να γεμίζουν μέχρι απόλυτου κορεσμού τα μέσα ενημέρωσης, ιδίως τα ηλεκτρονικά, με διαφημιστικές καταχωρήσεις.
Η Κάμαλα Χάρις, πρώην εισαγγελέας από την Καλιφόρνια, καλεί τους Αμερικανούς να «γυρίσουν τη σελίδα μιας δεκαετίας με τον Ντόναλντ Τραμπ», τον μεγιστάνα των ακινήτων που εξελέγη προς γενική κατάπληξη το 2016 στην προεδρία προκαλώντας σειρά ανατροπών στις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ και κλονίζοντας τη δημοκρατία στη χώρα. Η Κάμαλα Χάρις τον έχει χαρακτηρίσει «φασίστα» που θέλει διακαώς «εκδίκηση».
Ο Τραμπ παρουσιάζει τον εαυτό του ως θεόσταλτο ηγέτη
Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη, που οι καταδίκες και οι διώξεις σε βάρος του μοιάζουν να γλιστρούν και να φεύγουν από πάνω του, δεν διστάζει να χρησιμοποιεί απροκάλυπτα προσβλητική γλώσσα, αμφισβητώντας μεταξύ άλλων την ευφυΐα της αντιπάλου του. Παρουσιάζει τον εαυτό του περίπου ως θεόσταλτο ηγέτη για τις ΗΠΑ που κατ’ αυτόν απειλούνται από οικονομικό κατακλυσμό και υφίστανται «εισβολή» από εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους είναι σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο «δολοφόνοι».
Το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι περίπλοκο. Η προεδρία κρίνεται έπειτα από γενική, αλλά έμμεση ψηφοφορία: οι πολίτες αναδεικνύουν εκλεκτορικό σώμα με 538 μέλη, μοιρασμένα στις 50 πολιτείες, που σημαίνει πως ο αριθμός των ψήφων που λαμβάνει κάθε υποψήφιος δεν έχει αποφασιστική σημασία. Πολλές πολιτείες θεωρούνται ήδη δεδομένες για την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ. Εξού οι προσπάθειες των δυο αντιπάλων και το ενδιαφέρον έχουν επικεντρωθεί τόσο στις επτά «swing states», τις διεκδικούμενες πολιτείες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Τεχεράνη θέτει τους όρους της στις ναυτιλιακές και οι ΗΠΑ προειδοποιούν
Νέες διαδηλώσεις οργανώνονται απόψε σε Τίρανα και Αυλώνα
Υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος του ήδη από το 2017
Νέα πυρά κατά της αμερικανικής προπαγάνδας
Τι ακριβώς γίνεται στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης
Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές
Ποιο είναι το μοντέλο πέντε βημάτων που χρησιμοποιεί
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίζονται στον νότο - Ένας Κυανόκρανος του ΟΗΕ έχασε τη ζωή του
«Διαφωνούμε όπως συμβαίνει στις οικογένειες» δηλώνει ο Νετανιάχου
Ύποπτος ο πρώην σύντροφος της μητέρας του κοριτσιού
Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Ποια είναι τα δύο βασικά «αγκάθια»
Οι πιλοτικές ζώνες ελέγχου και οι φόβοι για νέες συγκρούσεις
«Δεν χαμογελά ποτέ» επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την Κόλινς
Τα σχέδια για κέντρα δεδομένων σε τροχιά και στη Σελήνη
Δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο μπαίνει στο στόχαστρο
O Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει αυτήν τη χρονιά τις κυρώσεις σε βάρος του νησιού
«Ο πρόεδρος εργάζεται νυχθημερόν σε απάνθρωπους ρυθμούς», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας
Άγνωστη η τύχη της εμβληματικής ενημερωτικής εκπομπής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.