- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ερντογάν: Εγκαινίασε το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων στην Αλβανία
Η Τουρκία θα δωρήσει «σημαντικό αριθμό» καμικάζι drones στην Αλβανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, μετά τη συνάντησή του στα Τίρανα με το πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.
Σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Ερντογάν, ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι «πρόκειται για ένα δώρο που έρχεται ως ένα ισχυρό μήνυμα από τη Δημοκρατία της Τουρκίας ότι η Αλβανία είναι άτρωτη», χωρίς να διευκρινίζει πάντως τον αριθμό ή τον τύπο των drones που θα παραχωρήσει η 'Αγκυρα. Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι η απόκτηση των τουρκικών καμικάζι drones δεν σημαίνει ότι «η Αλβανία θα επιτεθεί σε κανέναν».
Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα και τιν Λίβανο, καταγγέλλοντας ότι κάνει «γενοκτονία», ζητώντας κατάπαυση του πυρός αμέσως και προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αντίστοιχα, και ο Έντι Ράμα συμφώνησε για την ανάγκη εκεχειρίας, αλλά η ρητορική του αναφορικά με τη Χαμάς ήταν διαφορετική από εκείνη του Τούρκου προέδρου χαρακτηρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση. «Η Χαμάς και οποιαδήποτε άλλη πηγή τρομοκρατίας δεν έχουν θέση σε ένα ειρηνικό μέλλον δύο κυρίαρχων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης» είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός. Ο Τούρκος πρόεδρος, από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα χαρακτηρίζει τη Χαμάς «αντιστασιακή οργάνωση».
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε στόχο για τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών τα 2 δισεκ. ευρώ, διπλάσιο από ό,τι είναι σήμερα. Η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Αλβανία.
Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε επίσης στην αλβανική πλευρά θέμα από κοινού καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με αιχμή την παρουσία στην Αλβανία πυρήνων των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν (FETO), τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.
Το τέμενος Namazgja
Μετά τη συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε το νέο τέμενος της αλβανικής πρωτεύουσας Namazgja (Namazgah στην τουρκική), που ανεγέρθη με τουρκική χρηματοδότηση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων, έχει τέσσερις μιναρέδες ύψους 35 μέτρων ο καθένας και η δομή του παραπέμπει στην οθωμανική αρχιτεκτονική. Γύρω από το τέμενος υπάρχουν εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, αίθουσα συνεδρίων, «μουσείο συνύπαρξης» και ιεροδιδασκαλείο. Τη διαχείρισή του θα έχουν από κοινού η Μουσουλμανική Κοινότητα Αλβανίας και η Τουρκία, με επικεφαλής τον μουφτή Τιράνων, Γκαζμέντ Τεκία.
Namazgâh Camii Açılışı
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) October 10, 2024
📌 Arnavutluk https://t.co/4Nsa0rCHFE
Κατά τα εγκαίνια του νέου τζαμιού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Προτεραιότητά μας είναι η περαιτέρω εμβάθυνση των πολιτιστικών και κοινωνικών μας σχέσεων με την Αλβανία, με την οποία μας συνδέει η αδελφοσύνη. Η αλληλεγγύη που επέδειξαν ο τουρκικός και ο αλβανικός λαός μετά τις σεισμικές καταστροφές στις χώρες μας αποτέλεσε παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Αλβανίας με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε του Αλβανούς, τους οποίους αποκάλεσε αδέλφια, «να μετατρέψουν αυτόν τον ιερό χώρο σε τόπο ειρήνης και να διατηρήσουν ζωντανές τις αξίες που αντιπροσωπεύουν τα τζαμιά μας».
Τέλος, επανέλαβε και από αυτό το βήμα ότι «με την τελευταία επίθεση στον Λίβανο, η ισραηλινή κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν έχει καμία πρόθεση να έλθει η ειρήνη στην περιοχή» και κάλεσε «πρωτίστως τους μουσουλμάνους, να λάβουν κοινή θέση ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσπεράσει επίσης την Ιαπωνία
Γιατί το πρόσωπο αυτής της γυναίκας κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο ποντίφικας παρέμεινε στο χειρουργείο περίπου τρεις ώρες - Αφαίρεσαν τον κάτω λοβό του δεξιού πνεύμονα
Έρευνα για τα έργα και τις ημέρες της στην Αθήνα
Αν οι Βρετανοί θέλουν να κρατήσουν και να κάνουν κουμάντο στα κομμάτια του Παρθενώνα μπορούν να το κάνουν. Αλλά ας μην προσποιούνται ότι αυτό είναι κάποιο αναμφισβήτητο δικαίωμά τους
Εκατομμύρια Ινδονήσιοι ζουν αντιμέτωποι με πυκνό καπνό και ένα αποπνικτικό, πορτοκαλί νέφος που θυμίζει σκηνικό αποκάλυψης
Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει διακόψει την ανταλλαγή πληροφορίων με το Κίεβο
Τι αναφέρουν οι Αρχές
Καταρρέει μέσα σε δευτερόλεπτα
Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία: ανάπτυξη και προκλήσεις
Πίεση στον Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο
H Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή συνείδηση και οι ευρωβουλευτές που θέλουν να βάλουν μπουρλότο στο Ευρωκοινοβούλιο
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Από τον καυγά προκλήθηκε το τραύμα στο κεφάλι του Diddy με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.