- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου - Συζήτησαν για Ιράν, Λίβανο και Γάζα
Μίλησαν για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες για τα πιθανολογούμενα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου - Συζήτησαν για Ιράν, Λίβανο και Γάζα
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησαν για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες την Τετάρτη εν μέσω προσδοκιών για επικείμενο ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν, το οποίο, όπως προειδοποίησε ο Γιοάβ Γκάλαντ, θα είναι «θανατηφόρο, ακριβές και αιφνιδιαστικό».
Ο υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου απηύθυνε την προειδοποίηση σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Τετάρτης, το οποίο μεταδόθηκε αφού ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. Ο Γκάλαντ δήλωσε ότι η ιρανική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου ήταν αποτυχημένη, αλλά θα εκδικηθεί.
«Όποιος μας επιτεθεί θα πληγωθεί και θα πληρώσει το τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και κυρίως αιφνιδιαστική, δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου - Συζήτησαν για Ιράν, Λίβανο και Γάζα
Οι συγκρούσεις στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου κλιμακώνονται, με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας να μαίνεται και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής να βρίσκεται σε αναβρασμό, εν αναμονή της «απάντησης» του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την προηγούμενη εβδομάδα.
Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν για τα σχέδια του Ισραήλ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, διάρκειας περίπου 30 λεπτών, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Η συζήτηση ήταν «παραγωγική», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, αναγνωρίζοντας τις διαφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών σε ορισμένα ζητήματα.
Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντανόν είπε σε δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία, συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ εκτιμά την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου, ιδίως της Βηρυτού, επαναλαμβάνοντας «το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του από τη Χεζμπολάχ», ενημέρωσε αργότερα ο Λευκός Οίκος.
Σε ό,τι αφορά τη Λωρίδα της Γάζας, Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν «την επείγουσα ανάγκη αναβίωσης των διπλωματικών προσπαθειών για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.
Οι σχέσεις του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου ήταν τεταμένες τον τελευταίο καιρό λόγω των χειρισμών του ισραηλινού πρωθυπουργού σε Γάζα και Λίβανο. Η Ουάσινγκτον επιχείρησε να αποτρέψει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών και προσπάθησε ανεπιτυχώς να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, η οποία υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν.
Με πληροφορίες από Guardian και ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν την Κίνα
Από πού θα έρχονταν τα 1,2 τρισ. δολάρια
Oι κοπέλες ήταν 13 και 14 χρονών αντίστοιχα
Έχασε τους ηγέτες της, όχι όμως και την επιρροή της
Τμήμα από το χέρι του Ντμίτρι Ντονσκόι μεταφέρεται στη γραμμή του μετώπου για «πνευματική ενίσχυση»
Τι είπε χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός προσωπικού δανείου
Κεντρικό σημείο της επιστολής είναι ο νομικός ορισμός
«Σίγουρα μετατοπίστηκε βίαια προς το παράθυρο, αλλά δεν βγήκε από αυτό», ισχυρίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής
Τι απέγιναν οι Έλληνες της Μαριούπολης μετά τη ρωσική εισβολή
Η ουκρανή βουλεύτρια μιλάει στην Athens Voice
Η Αλίνα Πολιακόβα, η Μιροσλάβα Ζαβάντσκα και ο Μιχάιλο Τκατς μιλούν από τα γραφεία της Ukrainska Pravda στο Κίεβο, λίγες ώρες μετά από μία ακόμη ρωσική επίθεση
28 ημέρες από το Τσερνιβτσί μέχρι το Κίεβο: η καθημερινότητα του πολέμου, οι άγρυπνες νύχτες και οι άνθρωποι που επιμένουν να συνεχίζουν
Η πολεμική ανταποκρίτρια της Kyiv Independent μιλά στην ATHENS VOICE λίγες ώρες μετά την επιστροφή της από την πρώτη γραμμή
Σχέδιο της Κομισιόν για την ανάσχεση της οικονομικής ισχύος της Κίνας
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που αγαπά την Ελλάδα
Εξαγγελία-μαμούθ ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων εν μέσω οικονομικής πίεσης λόγω Ιράν
Γιατί ο τραγουδιστής τις τελευταίες ώρες δέχεται άγρια κριτική για το σχέδιο που φιγουράρει πάνω σε εισιτήρια συναυλιών του
Ο πρώτος Έξαρχος μετά από 300 χρόνια, που έμεινε στο Κίεβο από την πρώτη μέρα του πολέμου, μιλάει στην Athens Voice
Ο φωτορεπόρτερ που πηγαίνει εκεί όπου μόλις έπεσε ο πύραυλος μιλάει στην Athens Voice
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.