Ημέρα μνήμης για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου, ενώ η σύγκρουση σε Γάζα και Λίβανο συνεχίζεται
Μνημόσυνα για τη σφαγή που διέπραξε η Χαμάς και κινητοποιήσεις για τους ομήρους
Οικογένειες ομήρων που κρατούνται ακόμα στη Γάζα συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου
Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται σε ολόκληρο το Ισραήλ σήμερα Δευτέρα, καθώς η χώρα κλείνει έναν χρόνο από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με τον πόλεμο που ξεκίνησε ως απάντηση να μαίνεται στη Γάζα και να κλιμακώνεται στον Λίβανο, ενώ η σύγκρουση απειλεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε συναγερμό σε όλο το Ισραήλ
Οι εκδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ και στο υπόλοιπο Ισραήλ ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν περίπου στις 6.29 π.μ., την ώρα κατά την οποία τρομοκράτες της Χαμάς εκτόξευσαν ρουκέτες στο Ισραήλ πέρυσι.
Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε συναγερμό σε όλο το Ισραήλ, δήλωσε ο στρατός και η αστυνομία, αναμένοντας πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδιάζονται για την επέτειο.
Οικογένειες ομήρων που κρατούνται ακόμα στη Γάζα –περίπου 100, εκ των οποίων το ένα τρίτο λέγεται ότι είναι νεκροί– συγκεντρώθηκαν κοντά στην κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. «Είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε [στους ομήρους] ότι δεν τους έχουμε ξεχάσει», είπε η Σίρι Αλμπάγκ, της οποίας η κόρη, Λιρί, είναι μεταξύ των αιχμαλώτων. Το μήνυμά της στον Νετανιάχου: «Δεν θα σας αφήσουμε να ηρεμήσετε μέχρι να επιστρέψουν όλοι, και οι τελευταίοι», είπε στο πλήθος, το οποίο κρατούσε τα πρόσωπα των ομήρων.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ τήρησε ενός λεπτού σιγή στις 6.29 π.μ. –τη στιγμή που ξεκίνησε η επίθεση– στο κιμπούτς Ρέιμ, τον τόπο του μουσικού φεστιβάλ Nova όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ιωάβ Γκάλαντ, δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ θα αποφασίσει ανεξάρτητα πώς θα απαντήσει στο Ιράν, παρ’ όλο που συντονίζεται στενά με τις ΗΠΑ.
«Όλα είναι στο τραπέζι» είπε ο Γκάλαντ, ο οποίος πρόκειται να συναντήσει τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στο CNN. «Το Ισραήλ έχει δυνατότητες να χτυπήσει στόχους κοντά και μακριά – το έχουμε αποδείξει». Ενώ οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συζητούνται οι ισραηλινές επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Ισραήλ: Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού
Τις ώρες πριν από την επέτειο, το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους στη Βηρυτό και τη Γάζα, ενώ ρουκέτες της Χεζμπολάχ έπληξαν τη Χάιφα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια, όπως δήλωσε η αστυνομία. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 5 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επιθέσεις με ρουκέτες στη Χάιφα και στην πόλη Τιβεριάδα.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού, σε έναν από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας του Λιβάνου από τότε που το Ισραήλ κλιμάκωσε απότομα την εκστρατεία του εναντίον της Χεζμπολάχ τον περασμένο μήνα.
Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι αεροσκάφη έπληξαν στόχους στη Βηρυτό και συγκεκριμένα το αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ, καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων. Ανέφερε ότι οι επιδρομές στόχευαν επίσης τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίς τη Δευτέρα ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στα βόρεια σύνορα της χώρας με τον Λίβανο, το τελευταίο θύμα από τότε που ο στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, τέσσερις βλήματα εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας λίγα λεπτά αφότου η χώρα άρχισε να εορτάζει επίσημα τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το IDF.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε νωρίς τη Δευτέρα ότι πραγματοποίησε επιδρομές στο νοσοκομείο al-Aqsa στην κεντρική Γάζα, υποστηρίζοντας ότι είχε γίνει βάση για ένα «συγκρότημα διοίκησης και ελέγχου» της Χαμάς, χωρίς να παρέχει στοιχεία.
#UPDATE The Israeli military said Monday that at least four projectiles were fired from the Gaza Strip just minutes after the country began to formally commemorate last year's October 7 attacks.
— AFP News Agency (@AFP) October 7, 2024
"Following the sirens that sounded at 06:31 in several communities near the Gaza… pic.twitter.com/DUOljal7fL
Με πληροφορίες από Guardian
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 82χρονος τραγουδιστής κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία
Είναι η τέταρτη πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αμερικανοί και Βρετανοί εκκενώνουν βάσεις από τη γύρω περιοχή
Τα κύματα έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες σε ύψος 5 μέτρων
Πρόκειται για την πιο άμεση απειλή της Τεχεράνης προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Σε πρόχειρο νεκροτομείο κοντά στην Τεχεράνη
Όλο αυτόν τον καιρό επικρατούσε μια μορφή εφησυχασμού έναντι της ιρανικής θεοκρατίας. Τώρα επικρατεί αμηχανία.
Η συμμορία διέφυγε και η αξία της λείας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή
Οι αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς
Δεδομένων των κακών διατροφικών του συνηθειών
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Η αντίδραση της Κοπεγχάγης στις απειλές του Τραμπ
Για πρώτη φορά από το 2010 απειλείται η κυριαρχία του Ούγγρου πρωθυπουργού
Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ιράν, ενώ το καθεστώς απάντησε με μπλακάουτ και καταστολή. Από την Αθήνα, η Νάζια Ματάνι περιγράφει τη στιγμή που «η πλειοψηφία βγήκε επιτέλους στο φως»
9% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας δηλώνουν αγρότες, σύμφωνα με τη Eurostat.
Το πρώτο έτος της δεύτερης θητείας Τραμπ σημαδεύτηκε από σαρωτικές αλλαγές στην πολιτική μετανάστευσης
Στο πλαίσιο έρευνας που συνδέεται με υπόθεση παράνομης κατοχής διαβαθμισμένου υλικού
Συμφωνία στο Κάιρο για 15μελή επιτροπή – Ρόλος Αιγύπτου, ΟΗΕ και Συμβουλίου Ειρήνης
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται μαζική χρήση της θανατικής ποινής
Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της σύγχρονης Μέσης Ανατολής εξηγεί το γιατί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.