- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Κλαούδια Σέινμπαουμ γίνεται σήμερα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού
Ποιοι θα παραβρεθούν στην τελετή ορκωμοσίας της
Κλαούδια Σέινμπαουμ: Σήμερα η ορκωμοσία της - Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού
Η Κλαούδια Σέινμπαουμ θα γίνει σήμερα (1.10) η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Μεξικού που αναλαμβάνει πρόεδρος για έξι χρόνια.
«Είναι η ώρα των γυναικών και της μεταμόρφωσης», τονίζει η Κλαούδια Σέινμπαουμ. Με σχεδόν 36 εκατομμύρια ψήφους — ή το 60% των εγκύρων ψηφοδελτίω ν—, η πολιτική κληρονόμος του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είναι αυτή που εξελέγη πρόεδρος με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία. Θα γίνει η πρώτη «presidenta», έπειτα από 65 άνδρες, αφού ορκιστεί, στις 11:01 (τοπική ώρα 20:01 ώρα Ελλάδας) ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών σε συνεδρίαση της ολομέλειας της μεξικανικής εθνικής αντιπροσωπείας, κατά το επίσημο πρόγραμμα.
Θα παραλάβει την προεδρική κορδέλα που θα της παραδώσει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η 94χρονη Ιφιγένεια Μαρτίνες — αγωνίστρια της μεξικανικής αριστεράς που ενέπνευσε την από σήμερα πρόεδρο. Τον Ιούλιο η κ. Μαρτίνες μεταφόρτωσε στο X φωτογραφία στην οποία εικονίζεται μαζί με την κ. Σέινμπαουμ και λεζάντα: «ο δρόμος ήταν μακρύς, με πολλές προκλήσεις, αλλά επιμείναμε. Όταν οι προοδευτικές γυναίκες ενωνόμαστε, τίποτα δεν μας σταματά».
Η πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας διαδέχεται τον πολύ δημοφιλή μέντορά της Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος την έβαλε στην πολιτική το 2000, όταν της ανέθεσε θέση με αρμοδιότητα για το περιβάλλον στον δήμο του Μεξικού. «Θα παραδώσω την προεδρική κορδέλα σε μια γυναίκα εξαιρετική, ουμανίστρια, γεμάτη αγάπη, ταπεινότητα, καλά συναισθήματα», είπε, δηλώνοντας «ικανοποιημένος», ο ΑΜΛΟ, στην 1.483η και τελευταία πρωινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ παραδίδει κληρονομιά στην κυρία Σέινμπαουμ αναθεωρήσεις του Συντάγματος, ανάμεσά τους μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, για την εκλογή των δικαστών απευθείας από τους πολίτες από τα μέσα του 2025, που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.
Ποιοι θα παραβρεθούν στην τελετή ορκωμοσίας της Κλαούδια Σέινμπαουμ
Στον κατάλογο των προσκεκλημένων ξεχωρίζει το όνομα της Τζιλ Μπάιντεν, της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, όπως και αυτά προέδρων κρατών της Λατινικής Αμερικής που ανήκουν σε διάφορες τάσεις της αριστεράς (του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας, του Γουστάβο Πέτρο της Κολομβίας, του Γκαμπριέλ Μπόριτς της Χιλής).
Η Ισπανία - ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Μεξικού στην Ευρώπη - δεν θα εκπροσωπηθεί σε κανένα επίπεδο: η Μαδρίτη χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι δεν εστάλη πρόσκληση στον μονάρχη Φίλιππο Στ΄. Η μεξικανική κυβέρνηση προσάπτει σε αυτόν τον τελευταίο πως δεν απάντησε ποτέ σε επιστολή που του είχε απευθύνει ο κ. Λόπες Ομπραδόρ το 2019, ζητώντας η Μαδρίτη να προκαλέσει τις «ζημίες» που προκάλεσε η κατάκτηση του Μεξικού από τον 16ο αιώνα.
Μερικές ώρες αφού αναλάβει καθήκοντα, η Κλαούδια Σέινμπαουμ θα ταξιδέψει στην Ακαπούλκο, τουριστικό μαγνήτη στον Ειρηνικό, για να «αποτιμήσει» τις καταστροφές που προκάλεσε προ ημερών ο τυφώνας Τζον, αφήνοντας πίσω του 15 νεκρούς στο Μεξικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chatbot Grok έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων
Καταγγέλλει σχέδιο εκβιασμού
Η αθλήτρια των Indiana Fever μιλά χωρίς φόβο, δέχεται επιθέσεις και υπερασπίζεται τις απόψεις της για τον γυναικείο αθλητισμό
Πτώση έως 30% στη σοδειά
45χρονη φέρεται να απήχθη από τον πρώην σύντροφό της και να πετάχτηκε από γέφυρα κοντά στη Φλωρεντία
Τι τους προειδοποίησε ο κυβερνήτης
Ο Μιλέι κλιμακώνει τις διεκδικήσεις
Η συγγραφέας δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως πάνω στο σκάφος
Θα ενταχθούν στη γερμανική έκθεση «Η γέννηση των θεών»,
Η υπόθεση που εξετάζει βρετανικό δικαστήριο
Νέα ρήξη μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης με αιχμές προς Μπάιντεν
Το θύμα ήταν σε σχέση με τον Μπερχάν Σιμσέκ για 10 χρόνια
Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται ένα 12χρονο κορίτσι και αρκετά μέλη ιατρικού προσωπικού
Ιστορική αναδιάρθρωση για τον γερμανικό κολοσσό υπό την πίεση του κινεζικού ανταγωνισμού
Εβδομήντα χρόνια από την εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ και της απειλής για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον σύζυγο και την πεθερά της Τγουίσα Σάρμα
Το ψήφισμα και η απεικόνιση της Αφρικής
Η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ έχει «σχεδόν» επανέλθει στην ομαλότητα, ισχυρίζεται ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.