- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Επιβεβαιώθηκαν τα exit polls στην Αυστρία: Πρωτιά για την ακροδεξιά και το FPÖ
Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης
Εκλογές στην Αυστρία: Πρώτο το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) σύμφωνα με τα exit polls - Στην δεύτερη θέση βρίσκεται το κυβερνών κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP)
Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) κερδίζει τις εθνικές εκλογές στην Αυστρία για πρώτη φορά από το 1945, αφήνοντας στην δεύτερη θέση με μεγάλες απώλειες το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ και στην τρίτη το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ).
Με καταμετρημένο το 77,6% των ψήφων, το ακροδεξιό FPÖ κερδίζει στις εκλογές 29% (+12,8 από τις εκλογές του 2019), το ÖVP 26,3% (-11,1) και το SPÖ 21% (-0,2). Την είσοδό τους στο κοινοβούλιο εξασφαλίζουν ακόμη οι φιλελεύθεροι NEOS με 9,1% (+1) και οι Πράσινοι με 8,3% (-5,6), οι οποίοι «πληρώνουν» όπως φαίνεται την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε το 78%.
Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το FPÖ εξασφαλίζει 57 έδρες, το ÖVP 52, το SPÖ 41, οι NEOS 17 και οι Πράσινοι 16. Το κεντροδεξιό ÖVP, το οποίο έχει μέχρι τώρα συγκυβερνήσει δύο φορές με την ακροδεξιά, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να επαναλάβει έναν συνασπισμό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος ωστόσο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιδιώκει ο ίδιος να γίνει «ο καγκελάριος του λαού». Στην αποψινή του εμφάνιση πάντως ο κ. Νεχάμερ, αν και επανέλαβε ότι «δεν θα στηρίξουμε τις μεθόδους του κ. Κικλ», σημείωσε και ότι «θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν οι ανησυχίες όσων ψήφισαν το FPÖ».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην δώσει στον κ. Κικλ την εντολή για διερεύνηση σχηματισμού κυβέρνησης έχει αφήσει και ο «πράσινος» ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν. Εάν η κατανομή των εδρών παραμείνει ως έχει, θα μπορούσε πάντως να σχηματιστεί κυβέρνηση «μεγάλου» συνασπισμού, μεταξύ ÖVP και SPÖ, με μόνο ισχνή ωστόσο πλειοψηφία. Ένας πιθανός τρίτος εταίρος θα μπορούσε να αναζητηθεί μεταξύ των NEOS και των Πρασίνων.
Στην πρώτη αντίδρασή του για το αποτέλεσμα, ο καγκελάριος Νεχάμερ έκανε λόγο για «μεγάλο αγώνα» στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε το κόμμα όταν οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστό 21%. «Ο στόχος μας ήταν η πρώτη θέση και δεν επιτεύχθηκε (…) Στο μέλλον θα πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά γιατί οι ριζοσπαστικές δυνάμεις παίρνουν περισσότερες ψήφους», πρόσθεσε. Το βέβαιο είναι ότι το ÖVP θα είναι σε κάθε περίπτωση στην επόμενη κυβέρνηση, μένει ωστόσο να κριθεί το εάν θα ορίσει τον καγκελάριο ή θα συμμετέχει ως «μικρός» εταίρος.
Ο θριαμβευτής των εκλογών Χέρμπερτ Κικλ έκανε λόγο για «σαφές μήνυμα» των ψηφοφόρων και δήλωσε «έτοιμος» για την καγκελαρία. «Το χέρι μας είναι απλωμένο», δήλωσε ο αρχηγός Αντρέας Μπάμπλερ, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη βενζίνη των 4,28 δολαρίων μέχρι τις επιχειρήσεις της ICE
Η καταγγελία 21χρονης για βιασμό
Χρήση βιομετρικής αναγνώρισης με τη βοήθεια τις τεχνητής νοημοσύνης για διαδηλωτές με καλυμμένο το πρόσωπο
H Αθήνα απώλεσε όλα τα ερείσματά της, ενώ η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει ουσιαστικά τα δικά της επενδύοντας χρήματα και προοπτικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φον ντερ Λάιεν
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τα χτυπήματα
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Πόσο θα ακριβύνουν το 2027
Kαθώς οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Η γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Βρετανός ηθοποιός και κωμικός της επιτέθηκε στα γραφεία του Capital Radio
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.