Κοσμος

Ιταλία: Αύριο η κρίσιμη ψηφοφορία για Πρόεδρο

Τυπική η χτεσινή και οι δύο σημερινές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
86774-174863.jpg

Θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα τέταρτη ψηφοφορία, αύριο Σάββατο, ώστε να φανεί αν ο 73άχρονος συνταξιούχος δικαστής κ. Σέρτζο Ματαρόλα, υποψήφιος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού κ.Ρέντσι (φωτογραφία) , θα είναι ή όχι ο νέος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Λεπτομερέστερα, η χτεσινή ψηφοφορία ήταν άκαρπη, κάτι που αναμένεται και για τις δύο σημερινές. Στις τρεις πρώτες απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, ενώ στην τέταρτη απλή. Τον Πρόεδρο επιλέγει σώμα 1.009 εκλεκτόρων (βουλευτών, γερουσιαστών και 58 εκπροσώπων των περιφερειών), επομένως αύριο θ΄ απαιτηθούν 505 ψήφοι. Το Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του στην κυβέρνηση διαθέτουν 460 ψήφους, όμως ο κεντρώος δικαστής -σεβαστός σε κύκλους τόσο της Δεξιάς, όσο και της Αριστεράς, και επιπλέον με αδερφό δολοφονημένο από τη μαφία- θεωρείται ότι μπορεί να προσελκύσει τις επιπλέον ψήφους.

Η μη εκλογή δεν οδηγεί αυτόματα σε εκλογές, αλλά θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση. «Ο Σέρτζο Ματαρέλα θα εγγυηθεί επτά χρόνια σταθερότητας στην Ιταλία. Αν αποτύχουμε στη φάση αυτή, δεν θα πρόκειται για απλή κοινοβουλευτική ήττα. Το κόμμα μας πρέπει να δείξει ότι εκπροσωπεί επάξια την ενότητα της χώρας μας», είπε ο κ. Ρέντσι στους εκλέκτορες του κόμματός του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.