Κοσμος

Απολογισμός της αεροπορικής τραγωδίας στην Ισπανία (video)

Δέκα νεκροί, 13 τραυματίες από την πτώση ελληνικού F16

Athens Voice News
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
86445-174228.jpg

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι συνολικά δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 13 τραυματίστηκαν από την πτώση του ελληνικού F16 στην πίστα αεροδρομίου της αεροπορικής βάσης εκπαίδευσης του Λος Γιάνος στο Αλμπαθέτε το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της απογείωσης.

Από ελληνικής πλευράς τονίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν νεότερα για την κατάσταση των πιλότων του ελληνικού αεροσκάφους, ενώ επισημαίνεται πως τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής είναι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι δύο Έλληνες χειριστές του μαχητικού F16 είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

image

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ένας Γάλλος είναι νεκρός και πέντε σοβαρά τραυματίες. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, θρηνούμε έναν νεκρό ενώ έχουν καταμετρηθεί πέντε σοβαρά τραυματίες» στις τάξεις του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα βρίσκεται σήμερα Τρίτη στον τόπο του δυστυχήματος.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είχε δηλώσει ότι οι Γάλλοι που έχασαν τη ζωή τους είναι οκτώ. «Φαίνεται ότι οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι Έλληνες υπήκοοι και (οι υπόλοιποι) οκτώ Γάλλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ραχόι ερωτηθείς σε απευθείας μετάδοση από το ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco. Μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει γνωστές οι εθνικότητες των θυμάτων από τις αρχές.

Υπενθυμίζεται πως το F16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Λος Γιάνος στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου. Συνολικά για τις ανάγκες της άσκησης μεταστάθμευσαν στην ισπανική βάση άλλα τρία αεροσκάφη F16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος «τη στιγμή της απογείωσης υπέστη απώλεια ισχύος και συνετρίβη σε έναν χώρο στάθμευσης αεροσκαφών» της βάσης, «πέφτοντας και προκαλώντας ζημιές σε πολλά από τα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν εκεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Άμυνας.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τόπο του δυστυχήματος.

Τη «βαθιά θλίψη του» για το πολύνεκρο δυστύχημα εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. «Πρόκειται για μια τραγωδία η οποία αφορά ολόκληρη την οικογένεια του NATO. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους αγαπημένους και τα έθνη όσων έχασαν τη ζωή τους και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», είπε.

Τη θλίψη και την οδύνη του για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σημειώνοντας ότι «αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των Ελλήνων Αξιωματικών, όπως και με τις οικογένειες των θυμάτων ανεξαρτήτως εθνικότητας». Με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας επικοινώνησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που ασκεί μέχρι τον διορισμό νέου υπουργού τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη λύπη του «για τις ανθρώπινες απώλειες εν ώρα καθήκοντος».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ούλριχ Ζίγκμουντ, ο επικεφαλής του AfD © EPA/CLEMENS BILAN
Χορεύοντας με τους Ακροδεξιούς: Η Ευρώπη που λαχταρήσαμε δεν υπάρχει πια

Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY