Κοσμος

Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, 102 ετών στο εξώφυλλο της γερμανικής Vogue

«Προσπάθησε να φτιάξεις τη ζωή σου» - Η ζωή της Margot Friedländer

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, 102 ετών στο εξώφυλλο της γερμανικής Vogue
Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, 102 ετών στο εξώφυλλο της γερμανικής Vogue © Vogue Germany/X

Γερμανία: Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, 102 ετών στο εξώφυλλο της Vogue - «Προσπάθησε να φτιάξεις τη ζωή σου» - Η ζωή της Margot Friedländer 

Η έκδοση της Vogue στη Γερμανία έχει ένα ξεχωριστό εξώφυλλο για την έκδοση Ιουλίου/Αυγούστου. Το εξώφυλλο του γνωστού περιοδικού κοσμεί μια 102χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, της οποίας η οικογένεια δολοφονήθηκε στο Άουσβιτς.

Γερμανία: Η ζωή της Margot Friedländer και το μήνυμα που της άφησε η μητέρα της

Η Margot Friedländer, κατά κόσμον Bendheim, γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1921. Σύμφωνα με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα στον ιστότοπο του Εβραϊκού Μουσείου του Βερολίνου, η Friedländer πέρασε τις αρχές του πολέμου με τη μητέρα της και τον μικρότερο αδελφό της Ralph μετά τον χωρισμό των γονιών της. Είχαν σχέδια να φύγουν από τη χώρα, αλλά το 1943 ο αδελφός της συνελήφθη από την Γκεστάπο.

Η μητέρα τους αντιμετώπισε την Γκεστάπο, με αποτέλεσμα να απελαθεί στο Άουσβιτς μαζί με τον γιο της, όπου δολοφονήθηκαν και οι δύο.

Αλλά πριν φύγει, άφησε πίσω της ένα μήνυμα για την κόρη της που έγραφε: «Προσπάθησε να φτιάξεις τη ζωή σου».

Παραδόθηκε στο και στάλθηκε στο στρατόπεδο Theresienstadt

Σε ηλικία 21 ετών κρύφτηκε αλλά τελικά προδόθηκε και στάλθηκε στο στρατόπεδο Theresienstadt στην κατεχόμενη τότε από τους Ναζί Τσεχοσλοβακία το 1944, σύμφωνα με το μουσείο.

Η ίδια στη Vogue τόνισε: «Είμαι ευγνώμων. Ευγνώμων που τα κατάφερα. Που μπόρεσα να εκπληρώσω την επιθυμία της μητέρας μου. Που έχω κάνει τη ζωή μου».

Η Vogue Germany δήλωσε ότι συναντήθηκε με τη Friedländer τέσσερις φορές φέτος και ότι οι φωτογραφίες του εξωφύλλου τραβήχτηκαν τον Απρίλιο στον Βοτανικό Κήπο του Βερολίνου.

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.