Κοσμος

Ο Σαρλ Μισέλ θέλει να αποκλείσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τις συνομιλίες για την Κομισιόν

Μαίνεται η μεταξύ τους αντιπαλότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σαρλ Μισέλ θέλει να αποκλείσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τις συνομιλίες για την Κομισιόν
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ © EPA/OLIVIER HOSLET

Σαρλ Μισέλ: Θέλει να αποκλείσει την φον ντερ Λάιεν από την Κομισιόν

Το τελευταίο σχέδιο του Σαρλ Μισέλ για να εκπαραθυρώσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιλαμβάνει την απομάκρυνσή της από συζητήσεις σχετικά με την πρόεδρια της Κομισιόν και τις μελλοντικές της προοπτικές.

Σε συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ και τους βοηθούς τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε να αποκλειστεί η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από μια συνάντηση στις 17 Ιουνίου, κατά την οποία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ, δήλωσαν επτά διπλωμάτες της ΕΕ, αξιωματούχοι και στελέχη εθνικών κυβερνήσεων στο POLITICO.

Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων - ίσως με την καλύτερη επιτομή του σκανδάλου «Sofagate», αποτελεί μια μακροχρόνια διπλωματική αμηχανία για την ΕΕ. «Τα κράτη μέλη ενοχλούνται όλο και περισσότερο για τον ρόλο του Σαρλ Μισέλ στη διαδικασία επιλογής του προέδρου της Επιτροπής», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Φαίνεται ότι καθοδηγείται από καθαρά προσωπικά κίνητρα». 

Μισέλ: Αποφασίζει ποιος θα πάρει μέρος στην άτυπη σύνοδο κορυφής

Εναπόκειται στον Μισέλ να αποφασίσει ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο δείπνο με τους ηγέτες, δεδομένου ότι η συνάντηση της 17ης Ιουνίου είναι άτυπη σύνοδος κορυφής.

Υπάρχει έντονη αντίδραση από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατά της πρότασης του Μισέλ, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι. Αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν ότι ο Μισέλ προσπαθεί να πάρει τη θέση της φον ντερ Λάιεν, επιχειρώντας να ματαιώσει μια πιθανή δεύτερη θητεία της επικεφαλής της Επιτροπής.

Σε συνομιλίες με ηγέτες της ΕΕ και τους βοηθούς τους, ο Μισέλ πρότεινε να αποκλειστεί η φον ντερ Λάιεν από τη συνάντηση, επειδή είναι επίσης η επικεφαλής υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και διεκδικεί μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν για τους επόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η τρέχουσα θέση του Μισέλ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αν και το Κοινοβούλιο ψηφίζει για τη δική του ηγεσία), καθώς και για τον επόμενο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

Ορισμένοι υποψιάζονται ότι ο Μισέλ σκαρφίζεται ένα σχέδιο για να μπει στην κούρσα για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας ως ο επόμενος επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. 

«Υπάρχει κάποιος εκνευρισμός», δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης σχετικά με τις παλινωδίες του Μισέλ. Και αυτός ο εκνευρισμός υπάρχει τόσο στο γραφείο της φον ντερ Λάιεν όσο και μεταξύ των ηγετών, δήλωσε ένας δεύτερος διπλωμάτης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.