- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Μακρόν διαψεύδει σενάρια παραίτησης μετά τις βουλευτικές εκλογές - Σε πτώση τα γαλλικά ομόλογα
«Δεν παραιτούμαι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα»
Δεν παραιτούμαι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, διαμηνύει ο Μακρόν - Σε υψηλό 8 μηνών το spread των γαλλικών ομολόγων
Κατηγορηματικό «όχι» στο ενδεχόμενο παραίτησής του, ανεξαρτήτως αποτελέσματος βουλευτικών εκλογών, είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Μακρόν: Δεν είναι ο Εθνικός Συναγερμός αυτός που ορίζει το Σύνταγμα
Ο Μακρόν και η παράταξή του ηττήθηκαν στις ευρωεκλογές, σε αντίθεση με την ακροδεξιά που κατέγραψε κέρδη. Ως εκ τούτου, ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε το βράδυ της Κυριακής να προκηρύξει πρόωρες κάλπες για τις 30 Ιουνίου.
Σε συνέντευξή του στο Figaro Magazine, ο Μακρόν ερωτήθηκε τι θα κάνει αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ζητήσει την παραίτησή του.
«Δεν είναι ο RN αυτός που ορίζει το Σύνταγμα, ούτε το πνεύμα του. Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, η θέση του προέδρου επίσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Για μένα αποτελεί απαραβίαστο», απάντησε.
Το δημοσίευμα, τα ομόλογα και το «καμπανάκι» της Moody’s
Νωρίτερα, ο γαλλικός σταθμός Europe 1 μετέδωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει το σενάριο να παραιτηθεί, εάν στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές επικρατήσουν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς.
«Η παραίτηση του προέδρου δεν είναι ταμπού. Ναι, σήμερα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα σενάρια», δήλωσε συνεργάτης του Γάλλου προέδρου, σύμφωνα με το Europe 1, προσθέτοντας: «Είναι έτοιμος να θυσιάσει το τέλος της πενταετούς θητείας του».
Η απόδοση των 10ετών γαλλικών τίτλων σημείωσε άλμα 5 μονάδων βάσης στο 3,27%, διευρύνοντας το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων κατά 63 μονάδες βάσης, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο.
Après la dissolution, une démission de Macron ? «Une bonne occasion de s'en débarrasser», estime Sébastien Chenu https://t.co/lmEeu569gV
— Europe 1 (@Europe1) June 11, 2024
Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία είναι αρνητικές για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
«Αυτές οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν τους κινδύνους για τη δημοσιονομική εξυγίανση» προειδοποίησε ο οίκος Moody’s σε ανακοίνωσή του αργά τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις «πιστωτικά αρνητικές» για την αξιολόγηση της χώρας Aa2.
«Πιθανή πολιτική αστάθεια αποτελεί πιστωτικό κίνδυνο, δεδομένης της δύσκολης δημοσιονομικής εικόνας που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο οίκος αξιολόγησης, λέγοντας ότι οι επί του παρόντος «σταθερές» προοπτικές για την αξιολόγηση της Γαλλίας θα μπορούσαν να μειωθούν σε «αρνητικές» εάν οι μετρήσεις του χρέους της επιδεινωθούν περαιτέρω.
«Μια αποδυνάμωση της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση θα αύξανε επίσης τις πιστωτικές πιέσεις προς τα κάτω», συμπλήρωσε η Moody’s.
French bonds have dropped the most since 2020
— Longview Economics (@Lvieweconomics) June 11, 2024
This is on the back of rumours that Macron is going to resign pic.twitter.com/hSBIC2JhjE
Έτοιμος για debate με τη Λεπέν
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε και πάλι έτοιμος για debate με την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. «Φυσικά: Είμαι έτοιμος να εκπροσωπήσω τα χρώματά μας και να υπερασπισθώ το πρόγραμμά μας».
«Πάω για να κερδίσω», είπε στην συνέντευξη που δόθηκε την επομένη της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσής του για διάλυση της βουλής και προκήρυξη εκλογών.
Και σε εκείνους που λένε ότι είναι «τρελός» για να προκαλέσει έναν τέτοιο πολιτικό σεισμό, ο Εμανουέλ Μακρόν απαντά: «Όχι, καθόλου. Δεν σκέφτομαι παρά την Γαλλία. Είναι η σωστή απόφαση, προς το συμφέρον της χώρας. Και λέω στους Γάλλους, μην φοβάστε, πηγαίνετε να ψηφίσετε».
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι θέλει να πάει στις κάλπες «διευρύνοντας και αποσαφηνίζοντας την γραμμή του». Πρόθεσή του είναι «να τείνει το χέρι σε όσους είναι έτοιμοι να έρθουν να κυβερνήσουν και να εργασθούν συνθετικά στην κατεύθυνση ενός φιλόδοξου ριζοσπαστισμού».
«Δεν πίστεψα ποτέ τις δημοσκοπήσεις», είπε. «Μια νέα προεκλογική εκστρατεία ξεκινά και δεν πρέπει να κοιτάμε τα σκορ ανά περιφέρεια βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε υπόθεση που συνδέεται με εκείνη της Cambridge Analytica, της συμβουλευτικής εταιρείας που ενεπλάκη στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στο νησιωτικό κράτος θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Η κοινή δήλωση των 27 κρατών-μελών
Ο άνδρας υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη με νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Με όλες τις σημαντικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, καλλιεργείται η αίσθηση ότι όλοι λίγο πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε
Η συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις
367 ημέρες έχει διαρκέσει η θερμική καταιγίδα Vera, που συνεχίζει να επηρεάζει τη Γη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.