- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ποιον θα επιλέξει η Γερμανία αν ναυαγήσει η υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν;
Tα ονόματα που εξετάζονται
Ε.Ε: Ποιον θα επιλέξει η Γερμανία αν ναυαγήσει η υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν;
Η πιθανή πολιτική πτώση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να αποβεί ευλογία για τους Πράσινους της Γερμανίας.
Σε περίπτωση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν επιλεγεί για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - κάτι που είναι πολύ πιθανό, δεδομένης της πιθανότητας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι σημαντικά πιο εχθρικό προς τη Γερμανίδα ηγέτιδα μετά τις ευρωεκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου - οι Πράσινοι της Γερμανίας μπορούν να ποντάρουν στην εξασφάλιση μιας σημαίνουσας θέσης επιτρόπου που θα αυξήσει σημαντικά το προφίλ του κόμματος στις Βρυξέλλες.
Και αυτό διότι η συμφωνία συνασπισμού μεταξύ των τριών κομμάτων που κυβερνούν τη Γερμανία - το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) - προβλέπει ότι οι Πράσινοι μπορούν να προτείνουν έναν υποψήφιο για άλλη κορυφαία θέση, σε περίπτωση που ο πρόεδρος της Επιτροπής «δεν προέρχεται από τη Γερμανία».
Γερμανία: Ποιοι βρίσκονται στην λίστα των υποψηφίων;
Στη λίστα των υποψηφίων, σύμφωνα με αρκετούς Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και ευρωβουλευτές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις, βρίσκονται δύο πολιτικοί που λίγοι στην Ευρώπη έχουν στο ραντάρ τους: Η Φραντσίσκα Μπράντνερ και ο Σβεν Γκίγκολντ, οι οποίοι είναι υφυπουργοί στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, ηγέτη των Πρασίνων και αντικαγκελάριο της Γερμανίας.
Και οι δύο υποψήφιοι διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην ΕΕ, αλλά η Μπράτνερ, η οποία είναι υπεύθυνη για την πολιτική ΕΕ και την εμπορική πολιτική στο υπουργείο Οικονομίας, φαίνεται να βρίσκεται στην πρώτη θέση για μια πιθανή θέση στην Επιτροπή.
«Στο τέλος, ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι ποια θέση της Επιτροπής θα γίνει τελικά διαθέσιμη», δήλωσε ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις εσωτερικές διαβουλεύσεις των Πρασίνων.
Η νυν υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, έχει αναφερθεί ως πιθανή υποψήφια για τη θέση του επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ με κύρος, την οποία κατέχει σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ωστόσο, θεωρείται πολύ απίθανο η Μπέρμποκ να εγκαταλείψει τη σημερινή της θέση, ιδίως καθώς μπορεί να φαντάζεται τις πιθανότητές της να διεκδικήσει την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους.
Πηγή: Politico
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν χαμογελά ποτέ» επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την Κόλινς
Τα σχέδια για κέντρα δεδομένων σε τροχιά και στη Σελήνη
Δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο μπαίνει στο στόχαστρο
O Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει αυτήν τη χρονιά τις κυρώσεις σε βάρος του νησιού
«Ο πρόεδρος εργάζεται νυχθημερόν σε απάνθρωπους ρυθμούς», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας
Άγνωστη η τύχη της εμβληματικής ενημερωτικής εκπομπής
Πιθανή συνάντηση με Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αν τα πράγματα «πάνε καλά»
Στο στόχαστρο το λιμάνι και η ναυτική βάση - Μήνυμα Πούτιν και απειλές για αντίποινα
416 προσαγωγές, οδοφράγματα και συγκρούσεις με την Αστυνομία ήταν το αποτέλεσμα των πανηγυρισμών των φιλάθλων της Παρί Σεν Ζερμέν μετά την κατάκτηση του Champions League από την ομάδα τους.
Πώς ο δημοσιογράφος Nicholas Potter ανακάλυψε τη φύση της γερμανικής αριστεράς
Η Μαρία Μονσεράτ Αλβαράδο αναλαμβάνει το πανίσχυρο υπουργείο Επικοινωνίας της Αγίας Έδρας
Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο
«Δυσανάλογο το πρόστιμο» απαντά η εταιρεία
Η πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα βρίσκεται κοντά στη μητέρα της
Μετά σκότωσε και μία συνάδελφό του
Η πρώην πρώτη κυρία μιλάει για την απόφαση του Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα του 2024 σε εκδήλωση για τα νέα της απομνημονεύματα
Η λέξη που εξηγεί τη στάση των Ρώσων μέσα και έξω από τη χώρα τους
Καλεσμένος όμως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ
Μελέτη αποκαλύπτει ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.