Κοσμος

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει «εξέγερση» των Σοσιαλιστών για το «φλερτ» της με την Μελόνι

Ο Γερμανός καγκελάριος είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε συνεργασία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
© EPA / ROBERT GHEMENT

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των Σοσιαλιστών για το «φλερτ» με την Τζόρτζια Μελόνι εν όψει Ευρωεκλογών

Το μπλοκ των Σοσιαλιστών προειδοποίησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι δεν θα την υποστηρίξει για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν συνεχίσει να αναφέρει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με ακροδεξιούς ευρωβουλευτές που πρόσκεινται στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Σε πολλαπλά σχόλια τις τελευταίες ημέρες, υψηλόβαθμοι Σοσιαλιστές, μεταξύ των οποίων ο Όλαφ Σόλτς και η επικεφαλής υποψήφια του SPD για τις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, Καταρίνα Μπαρλέι, απείλησαν να ματαιώσουν την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εάν εκείνη δεχτεί την υποστήριξη της σκληρής δεξιάς για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σοσιαλιστές: Αυστηρό μήνυμα στην φον ντερ Λάιεν

«Δεν θα συνεργαστούμε με την ακροδεξιά», δήλωσε η Μπαρλέι στο podcast Berlin Playbook, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, της Ανανεωτικής Ευρώπης, των Πρασίνων και της Αριστεράς ότι «ποτέ δεν θα συνεργαστούμε ούτε θα σχηματίσουμε συνασπισμό με την ακροδεξιά και τα ριζοσπαστικά κόμματα σε κανένα επίπεδο».

Το σχόλιο αυτό ήταν η τελευταία ένδειξη της ανησυχίας των αριστερών κομμάτων για τη στάση της φον ντερ Λάιεν απέναντι στο κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας του Μελόνι, το οποίο ανήκει στη δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η φον ντερ Λάιεν, η οποία προέρχεται από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχει δηλώσει ότι αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία με την υποστήριξη των κεντροαριστερών και φιλελεύθερων νομοθετών μετά τις ευρωεκλογές, θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ECR.

Την Παρασκευή, ο Σολτς προειδοποίησε ενάντια σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας: «Όταν σχηματιστεί η επόμενη Επιτροπή, δεν πρέπει να βασίζεται σε μια πλειοψηφία που χρειάζεται και την υποστήριξη της ακροδεξιάς». Πρόσθεσε ότι «ο μόνος τρόπος για να συγκροτηθεί μια προεδρία της Επιτροπής θα είναι να βασιστεί στα παραδοσιακά κόμματα».

Πηγή: Politico

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.