Κοσμος

Ισπανία: Σε οριακό σημείο οι σχέσεις με το Ισραήλ λόγω Γάζας

To βίντεο με το φλαμένκο που "άναψε φωτιές"

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί
Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί © OLIVIER HOSLET/ EPA

Ισπανία: Σε οριακό σημείο οι σχέσεις με το Ισραήλ λόγω Γάζας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας καταδίκασε ως "σκανδαλώδες και αποτρόπαιο" ένα βίντεο που ανήρτησε ο ισραηλινός ομόλογός του και το οποίο υποδηλώνει ότι η Χαμάς θα ήταν ευγνώμων στην Ισπανία, σε μια διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για τον πόλεμο στη Γάζα.

Η Ισπανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος και τις τελευταίες ημέρες δύο υπουργοί της κυβέρνησης έκαναν λόγο για γενοκτονία στη Γάζα.

Ισραήλ: "Η Χαμάς: Gracias España

Ένα σύντομο βίντεο που ανήρτησε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Κυριακή αναφέρει: "Η Χαμάς: Gracias España" ("Χαμάς: Ευχαριστώ την Ισπανία"). Το βίντεο δείχνει την ισπανική σημαία και στη συνέχεια ένα ζευγάρι να χορεύει με μουσική φλαμένκο.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει σθεναρά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του από τη Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο ότι διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας ότι ενεργεί για να υπερασπιστεί το ίδιο και να πολεμήσει τη Χαμάς.

"Λυπούμαστε που ... η Ρόμπλες υποστήριξε την ψευδή και αβάσιμη ιστορία της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Το Ισραήλ μάχεται στη Γάζα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε έναν πόλεμο εναντίον της Χαμάς που ούτε ξεκίνησε ούτε ήθελε, συνέπεια της πρωτοφανούς σφαγής που διαπράχθηκε στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους".

Ισπανία: Τι απάντησε στο Ισραήλ

"Δεν πρόκειται να πέσουμε σε προκλήσεις. Το βίντεο είναι σκανδαλώδες και αποτρόπαιο", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. "Είναι σκανδαλώδες γιατί όλος ο κόσμος γνωρίζει, συμπεριλαμβανομένου του συναδέλφου μου στο Ισραήλ, ότι η Ισπανία καταδίκασε τις ενέργειες της Χαμάς από την πρώτη στιγμή. Και αποτρόπαια για τη χρήση ενός από αυτά τα σύμβολα της ισπανικής κουλτούρας".

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε το Σάββατο ότι η σύγκρουση στη Γάζα είναι μια "πραγματική γενοκτονία", επαναλαμβάνοντας ένα σχόλιο της Ισπανίδας αναπληρώτριας πρωθυπουργού Γιολάντα Ντίαζ, η οποία την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε επίσης τη σύγκρουση ως γενοκτονία.

Η ΕΕ, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Η Ισπανία, μαζί με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος στις 28 Μαΐου. Το Ισραήλ δήλωσε ότι αυτό ισοδυναμεί με "επιβράβευση της τρομοκρατίας" και ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από τις τρεις πρωτεύουσες.

Σε δηλώσεις της σε τηλεοπτική συνέντευξη το Σάββατο, η Ρόμπλες δήλωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Μαδρίτη δεν ήταν μια κίνηση κατά του Ισραήλ, αλλά αποσκοπούσε στο να συμβάλει στον τερματισμό της βίας στη Γάζα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.