Κοσμος

Μακρόν: Έτοιμος για debate με την Λεπέν ενόψει ευρωεκλογών

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν προηγείται με τεράστια διαφορά στις δημοσκοπήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μακρόν
O Εμανουέλ Μακρόν © EPA/Ludovic Marin

Εμανουέλ Mακρόν: Έτοιμος για debate με την Μαρίν Λεπέν ενόψει ευρωεκλογών

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το Σάββατο ότι είναι πρόθυμος να κάνει debate με την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου, λέγοντας ότι μέρος της μοίρας της Γαλλίας διακυβεύεται σε αυτή την ψηφοφορία.

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν προηγείται με τεράστια διαφορά στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό που φτάνει το 33% των ψήφων, δηλαδή περίπου διπλάσιο από αυτό που προβλέπεται για το, κεντρώο, φιλοευρωπαϊκό κόμμα του Μακρόν.

«Αγαπητοί μου συμπατριώτες, ξυπνήστε, κοιτάξτε προσεκτικά ποιοι είναι!», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Parisien», μιλώντας για το RN. «Είμαι πρόθυμος να συζητήσω με την κυρία Λεπέν», δήλωσε ο Μακρόν. «Η μπάλα είναι στο στρατόπεδό της».

Η Λεπέν δήλωσε αμέσως στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι είναι πρόθυμη για ντιμπέιτ, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι ο Μακρόν θα συμφωνήσει να παραιτηθεί ή να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αν το κόμμα του χάσει στις 9 Ιουνίου - κάτι στο οποίο δεν θα είχε κανένα λόγο να συμφωνήσει.

Ο Μακρόν νίκησε τη Λεπέν σε δύο επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, το 2017 και το 2022, αλλά η δημοτικότητά της αυξάνεται συνεχώς έκτοτε. Ο Μακρόν δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία και οι ευρωεκλογές θεωρούνται εν μέρει βαρόμετρο της δημοτικότητας των κομμάτων.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.