Κοσμος

Μανιφέστο της κεντροαριστέρας κατά των συμμαχιών με ακροδεξιά κόμματα μετά τις ευρωεκλογές

Τι αναφέρει η κοινή ανακοίνωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μανιφέστο της κεντροαριστέρας κατά των συμμαχιών με ακροδεξιά κόμματα μετά τις ευρωεκλογές
© EPA/DIEGO AZUBEL

Eυρωεκλογές: Αριστερές δυνάμεις αποκλείουν το ενδεχόμενο συμμαχιών με την ακροδεξιά 

Κορυφαία αριστερά κόμματα σε όλη την Ευρώπη απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συνάψουν συμμαχίες με την ακροδεξιά και δεσμεύτηκαν να «καταπολεμήσουν αμείλικτα το μίσος, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία» ενόψει των ευρωπαϊκών βουλευτικών εκλογών, στις οποίες οι σκληροπυρηνικοί εθνικιστές ενδέχεται να σημειώσουν σημαντικά κέρδη.

«Οι ταραχώδεις καιροί απαιτούν μια σαφή πορεία και μια σταθερή στάση. Δεν ανέχονται την ασάφεια ή τη δειλία», ανέφερε η κοινή έκκληση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη και κοινοποιήθηκε στον Guardian. «Ήρθε η ώρα να γίνουμε δημοκράτες της μάχης, όχι πια της συνήθειας ή της άνεσης».

Eυρωεκλογές 2024: Ποιοι υπογράφουν

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ο ευρωβουλευτής Raphaël Glucksmann, ο οποίος ηγείται της λίστας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις εκλογές του Ιουνίου, και ο Frans Timmermans, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ηγετικό στέλεχος του ολλανδικού Εργατικού Κόμματος (PvdA).

Άλλοι που προσχώρησαν στην έκκληση ήταν ο Paul Magnette του Βελγικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), ο Nicolas Schmit, επικεφαλής υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ισπανός σοσιαλιστής Iratxe García, η Γερμανίδα σοσιαλδημοκράτης Katarina Barley, ο Πολωνός Robert Biedroń και η Ιταλίδα Elly Schlein.

Οι υπογράφοντες δεσμεύτηκαν να «απορρίψουν κάθε εκλογική ή κυβερνητική συμμαχία με ακροδεξιά κόμματα, σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, και να αποκλείσουν αμέσως κάθε σχηματισμό από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική οικογένειά μας που παραβιάζει αυτόν τον κανόνα».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ομάδα S&D θα τερματίσει και πάλι δεύτερη στις ευρωεκλογές, ίσως χάσει μια χούφτα ευρωβουλευτών, ενώ το κύριο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα.

Ωστόσο, τα ακροδεξιά και σκληροπυρηνικά συντηρητικά κόμματα προβλέπεται να σημειώσουν σημαντικά κέρδη, τερματίζοντας πρώτα σε εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών, και δεύτερα ή τρίτα σε εννέα ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Σουηδίας.

Οι αναλυτές λένε ότι αυτά τα κέρδη μπορεί να κάνουν μικρή άμεση διαφορά στη λειτουργία του κοινοβουλίου, επειδή οι τρεις κύριες ομάδες του είναι πιθανό να διατηρήσουν μια λειτουργική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών συνολικά.

Οι υπογράφοντες τη δήλωση των αριστερών κάλεσαν όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν «τις δημοκρατικές αρχές που αποτελούν το θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» να «αποφύγουν την ασάφεια ή τον συμβιβασμό», λέγοντας ότι ήρθε η ώρα «να υπερασπιστούμε τις αρχές μας και τις ανοιχτές κοινωνίες μας με απείρως μεγαλύτερο σθένος».

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.