Κοσμος

Ρωσία: Ξεκίνησε ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα κοντά στην Ουκρανία - Παγκόσμια ανησυχία

Σενάρια μεταφοράς πυρομαχικών για τα πυραυλικά συστήματα Iskander

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3 στρατιωτες φορτωνουν πυραυλο
Ο ρωσικός στρατός εκτέλεσε σενάρια παραλαβής πυρομαχικών για τα συστήματα Iskander © Wikimedia Commons/Алексей Иванов

Έτοιμος να πατήσει το κουμπί ο Πούτιν; Η Ρωσία ξεκινά ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα κοντά στην Ουκρανία 

Ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα ανακοίνωσε ότι άρχισε η Ρωσία. Τις ασκήσεις αυτές τις είχε προαναγγείλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως απάντηση στα σχόλια Ευρωπαίων ηγετών για το ενδεχόμενο να σταλούν Δυτικοί στρατιώτες στην Ουκρανία αν αυτό απαιτηθεί.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1fg74shm5ax)

Ασκήσεις ετοιμότητας για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πούτιν

Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι στην πρώτη φάση των ασκήσεων περιλαμβάνονται πύραυλοι Iskander και Kinzhal.

Οι ασκήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση της ετοιμότητας των μονάδων και του εξοπλισμού για «την πολεμική χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων για την απάντηση και την άνευ όρων διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του ρωσικού κράτους ως απάντηση σε προκλητικές δηλώσεις και απειλές μεμονωμένων δυτικών αξιωματούχων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση του.

πυραυλικά συστήματα Iskander
Το 9K720 Iskander-M είναι ένα κινητό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς © ΕΡΑ/SERGEI ILNITSKY

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA αναφέρει ότι το προσωπικό της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, το οποίο γειτνιάζει με την Ουκρανία, θα εκτελέσει σενάρια παραλαβής πυρομαχικών για τα συστήματα Iskander και μυστικής μεταφοράς τους σε προκαθορισμένα σημεία.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα φαίνεται η ανάπτυξη του Iskander και η εγκατάσταση κεφαλών σε αυτά. Φαίνεται ακόμη το φόρτωμα υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal σε μαχητικά MiG-31 που βρίσκονται σε αεροδρόμιο.

Ποιοι είναι οι πύραυλοι Iskander της Ρωσίας

Το 9K720 Iskander-M, το οποίο είναι γνωστό για το NATΟ ως SS-26 Stone, είναι ένα κινητό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς που είναι στην καρδιά της ικανότητας πυραυλικής κρούσης ακριβείας της Ρωσίας.

Αναπτύχθηκε αρχικά τη δεκαετία του 1970 για να αντικαταστήσει το Scud-B και τέθηκε σε επιχειρησιακή χρήση το 2006. Μπορεί να μεταφέρει συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές βάρους έως και 1.500 κιλών.

Οι πύραυλοί του μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητα έως και επτά φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 7) και μπορούν να φτάσουν σε ύψος άνω των 50 χιλιομέτρων.

Russian 9K720 ISKANDER-M Tactical Missile: Load Launch Impact

Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν φορέα που μπορεί να πραγματοποιήσει ελιγμούς ενώ διαθέτει και αντίμετρα για να νικήσει τα εχθρικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Δοκιμάστηκε για πρώτη φορά από τη Ρωσία σε μάχη το 2008, κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Γεωργίας, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και κατά στόχων στην Ουκρανία.

Πέρα από συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές, το Iskander μπορεί να χρησιμοποιήσει κεφαλές με βόμβες διασποράς, θερμοβαρικές κεφαλές (βόμβες καυσίμου-αέρα), διατρητικές κεφαλές (bunker busters) αλλά και κεφαλές ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP).

Αυτό το καθιστά ένα όπλο πολλαπλών ρόλων το οποίο η Ρωσία χρησιμοποιεί ευρέως σε όλη την επικράτειά της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.