Κοσμος

Πέθανε ο «Ιβαν ο Τρομέρος» ο χρηματιστής - έμπνευση για τον χαρακτήρα του Gordon Gekko

Πώς τελικά συνελήφθη το 1986

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο «Ιβαν ο Τρομέρος» ο χρηματιστής - έμπνευση για τον χαρακτήρα του Gordon Gekko
© Getty Images/Ideal Image

Ivan Boesky: Πέθανε ο χρηματιστής έμπνευση για τον χαρακτήρα του Gordon Gekko

Ο Ivan F. Boesky, ο χρηματιστής που έγινε σύμβολο της απληστίας της Wall Street ως κεντρική φιγούρα των σκανδάλων εμπιστευτικών συναλλαγών της δεκαετίας του 1980 και ο οποίος πήγε στη φυλακή για τις ατασθαλίες του, πέθανε τη Δευτέρα στο σπίτι του στη συνοικία La Jolla του Σαν Ντιέγκο. Ήταν 87 ετών.

Έμπνευση για τον χαρακτήρα του Gordon Gekko στην ταινία του Οliver Stone «Wall Street» και τη συνέχειά της, ο Boesky έκανε περιουσία ποντάροντας με βάση παράνομες πληροφορίες. Η ομολογία ενοχής του για εσωτερική πληροφόρηση τον Νοέμβριο του 1986 και η ποινή των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ρεκόρ για την εποχή, πυροδότησαν έναν καταιγισμό γεγονότων που σηματοδότησαν το τέλος μιας δεκαετίας ξέφρενης δραστηριότητας εξαγορών.

Καθώς οι ομοσπονδιακοί ερευνητές βρίσκονταν κοντά στον Boesky, αυτός συμφώνησε να συνεργαστεί, παρέχοντας πληροφορίες που οδήγησαν στην πτώση της επενδυτικής τράπεζας Drexel Burnham Lambert και του Michael Milken.

Ο Boesky έφερε ένα επιθετικό στυλ στον κόσμο του arbitrage, της αγοράς και πώλησης μετοχών εταιρειών που φαίνονται να είναι στόχοι εξαγοράς. Μυρίζοντας τις επικείμενες συμφωνίες, συγκέντρωσε θέσεις μετοχών σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ πριν.

Στο απόγειο του στα μέσα της δεκαετίας του 1980, είχε καθαρή αξία 280 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 818 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινό νόμισμα) και ένα χαρτοφυλάκιο συναλλαγών αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα).

«Η απληστία είναι καλή»

Στη Γουόλ Στριτ, ήταν μια δεκαετία απληστίας. Μια μικρή ομάδα συμπεριλαμβανομένων των Carl Icahn, T. Boone Pickens, James Goldsmith, Saul Steinberg, Boesky και Milken, πλούτισαν οδηγώντας το χρηματιστήριο σε ιλιγγιώδη επίπεδα πριν από την κατάρρευσή του το 1987.

«Νομίζω ότι η απληστία είναι καλή», είπε κάποτε σε μια τάξη αποφοίτων επιχειρηματικής σχολής. «Μπορείς να είσαι άπληστος και να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου». Τον υποδέχτηκαν με ένα θερμό χειροκρότημα.

Ένα χρόνο αργότερα, τα λόγια αυτά μεταφέρθηκαν στην οθόνη στην ταινία «Wall Street», στην οποία ο Gordon Gekko (τον οποίο υποδύεται ο Michael Douglas) εκφωνεί τον περίφημο λόγο του: «Η απληστία είναι καλή».

Ο  Boesky διαφήμιζε την επιτυχία του όποτε μπορούσε. Το 1985 δημοσίευσε ένα βιβλίο, το «Merger Mania», το οποίο προωθούσε τις ικανότητές του στη σύναψη συμφωνιών και την αλλόκοτη ικανότητά του να εντοπίζει τον επόμενο στόχο εξαγοράς. Αλλά πίσω από την επιτυχία του Boesky υπήρχε μια ιστορία εξαπάτησης: πλήρωνε άλλους για να του παρέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Μια από τις μεγαλύτερες πηγές του ήταν ο Martin Siegel, τότε επενδυτικός τραπεζίτης στην Kidder, Peabody & Company. Οι δυο τους εκπόνησαν το σχέδιό τους το 1982 και σύντομα ο Boesky έβαζε έναν κούριερ να παραδίδει βαλίτσες γεμάτες με χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων στον Siegel - 150.000 δολάρια τη μία φορά, 200.000 δολάρια την άλλη φορά και 400.000 δολάρια την τρίτη - με αντάλλαγμα εμπιστευτικές πληροφορίες για επικείμενες εξαγορές. 

Αλλά μέχρι το 1986 ο κόσμος του Boesky είχε αρχίσει να διαλύεται. Τον Μάιο, όταν ένας χαμηλόβαθμος τραπεζίτης της Drexel, ο Dennis Levine, παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της εσωτερικής πληροφόρησης, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς βρήκαν το όνομα του Boesky στις σημειώσεις του. Στα ίχνη του Boesky ήταν ο Rudolph W. Giuliani, εισαγγελέας και μετέπειτα δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Τον Σεπτέμβριο του 1986, ο κ. Boesky ήταν καλεσμένος σε μια εβραϊκή γιορτή. Ο Gerald Guterman, ένας κτηματομεσίτης, πλήρωσε σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια για να νοικιάσει ολόκληρο το Queen Elizabeth 2, πηγαίνοντας τους καλεσμένους σε μια κρουαζιέρα στον ποταμό Hudson και στον Ατλαντικό. Τεράστια πανό, κλόουν, μουσικοί και ένα πλήρωμα 1.000 ατόμων υποδέχτηκαν τους καλεσμένους. Αλλά ο Boesky δεν φαινόταν πουθενά. Ισχυριζόμενος ότι είχε χάσει τον απόπλου, ο Βoesky σκηνοθέτησε την άφιξή του: προσγειώθηκε με ελικόπτερο στο πλοίο. Καθώς τα πτερύγιά του έτριζαν, οι καλεσμένοι έσκυβαν, βλέποντας τον Boesky να εμφανίζεται με σμόκιν και μαύρη γραβάτα, θέλοντας να παραστήσει τον James Bond. 

Την επόμενη ημέρα, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Boesky παραδόθηκε στις ομοσπονδιακές αρχές και συμφώνησε να φορέσει κοριό στις συνομιλίες του με τον Milken και άλλους στη Wall Street.

Πηγή: NYT

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.