Κοσμος

Η Ουκρανία με νόμο ξεκινάει την επιστράτευση των κατάδικων

Οι απώλειες σε έμψυχο δυναμικό αυξάνονται καθημερινά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ουκρανοι στρατιωτες, σφαιρες, οπλα
Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι κρατούμενοι που κατατάσσονται στον στρατό θα μπορούν να λάβουν χάρη © ΕΡΑ/SERGEY DOLZHENKO

Ουκρανία: Νόμος του κράτους η επιστράτευση των κατάδικων με τις απώλειες σε έμψυχο δυναμικό να αυξάνονται καθημερινά

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που επιτρέπει σε ορισμένες κατηγορίες καταδίκων να υπηρετήσουν στον στρατό.

στρατιωτες, οπλα
© ΕΡΑ/SERGEY DOLZHENKO

Πρόστιμα για όσους δε συμμορφώνονται με τους κανόνες επιστράτευσης

Επίσης υπεγράφη ένας ξεχωριστός νόμος που προβλέπει αυστηρότερα πρόστιμα για όσους δε συμμορφώνονται με τους κανόνες επιστράτευσης.

Μετά τη Μόσχα, και το Κίεβο επιστρατεύει καταδίκους για να πολεμήσουν στο μέτωπο, καθώς οι απώλειες σε έμψυχο δυναμικό μεγαλώνουν στις σφοδρότατες συγκρούσεις. Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα Τετάρτη έναν νόμο που επιτρέπει την επιστράτευση ορισμένων κατηγοριών καταδίκων, ανακοίνωσαν βουλευτές.

«Εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για φόνο εκ προμελέτης, βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση και εγκλήματα που στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας δε θα επιστρατευθούν», ξεκαθάρισε πάντως ο Ολέξιι Χοντσαρένκο, ένας από τους βουλευτές, μέσω ανάρτησης του στο Telegram.

Χάρη σε όσους κατάδικους καταταχθούν στον στρατό

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι κρατούμενοι που κατατάσσονται στον στρατό θα πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να λάβουν χάρη.

Η Ουκρανία, αντιμέτωπη με έλλειψη εθελοντών στρατιωτών, εργαζόταν επί πολλούς μήνες πάνω στο κείμενο αυτό που είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου εναντίον του Ρώσου εισβολέα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα αύξηση των ποινών για τους ανυπότακτους, και διεύρυνση του ορίου ηλικίας όσων καλούνται να παρουσιαστούν στον στρατό από τα 27 στα 25 έτη.

Η Μόσχα, έχοντας επίσης υποστεί σοβαρές απώλειες, στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία, έχει ήδη αποφασίσει να στρατολογήσει εγκληματίες για να πολεμήσουν στον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο που διεξάγεται στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εκείνοι που θα υπογράψουν σύμβαση θα απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες μετά τη λήξη της σύμβασής τους ή αν παρασημοφορηθούν για τις πολεμικές τους ικανότητες.

                                                                                                                             

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.