Κοσμος

ΗΠΑ: Αδέρφια «έσπασαν τον κώδικα» του Ethereum κλέβοντας 25 εκατ. δολάρια

Πώς σχεδίασαν την επίθεση οι δύο απόφοιτοι του ΜΙΤ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ethereum
Tα δύο αδέρφια εκμεταλλεύτηκαν μια ευπάθεια στον κώδικα του Etherum, η οποία έκτοτε έχει επιδιορθωθεί © Unsplash/Michael Förtsch

Τα αδέρφια, με σπουδές μαθηματικών και πληροφορικής στο ΜΙΤ, συνελήφθησαν στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη

Δύο αδέρφια 24 και 28 χρονών συνελήφθησαν στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη την περασμένη Τρίτη κατηγορούμενοι για απάτη και υπεξαίρεση ύψους περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ξέπλυμα χρήματος μέσω Ethereum

Θα επρόκειτο για άλλη μία κλοπή, αν οι δύο νέοι, με σπουδές μαθηματικών και πληροφορικής στο ΜΙΤ, δεν είχαν «σπάσει» για πρώτη φορά την τεχνολογία blockchain στην οποία στηρίζεται η λειτουργία του Ethereum, ώστε να αποσπάσουν «μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα» το ποσό σε κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, τα αδέρφια Anton Peraire-Bueno και James Peraire-Bueno χρησιμοποίησαν τις δεξιότητες που είχαν αποκτήσει κατά τις σπουδές στο διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο για να εκμεταλλευτούν «την ίδια την ακεραιότητα του blockchain του Ethereum προκειμένου να αποκτήσουν με δόλο» τα κεφάλαια, σε «μία πρώτη στο είδος της ηλεκτρονική απάτη και ξέπλυμα χρήματος».

Πώς στήθηκε η επιχείρηση

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι οι αδελφοί Peraire-Bueno «σχεδίασαν και εκτέλεσαν προσεκτικά» την επίθεση, ξεκινώντας κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο του 2022, δημιουργώντας ένα σχέδιο τεσσάρων βημάτων: 1) Το δόλωμα, 2) Το «ξεκλείδωμα» του μπλοκ, 3) την αναζήτηση και 4) την αναπαραγωγή-διάδοση.

Τα δύο αδέρφια δημιούργησαν μια σειρά από επικυρωτές Ethereum «με τρόπο που απέκρυπτε την ταυτότητά τους, μέσω της χρήσης εταιρειών βιτρίνας, ενδιάμεσων διευθύνσεων κρυπτονομισμάτων, ξένων ανταλλακτηρίων και ενός στρώματος ιδιωτικότητας». Στόχος ήταν τρεις trader, τη συμπεριφορά των οποίων είχαν μελετήσει για μήνες πριν, με τη χρήση «μιας σειράς δοκιμαστικών ή δολωματικών συναλλαγών.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι τα αδέρφια Peraire-Bueno εκμεταλλεύτηκαν μια ευπάθεια στον κώδικα του Etherum, η οποία έκτοτε έχει επιδιορθωθεί. «Με τον τρόπο αυτό, απέκτησαν με δόλο πρόσβαση σε εκκρεμείς ιδιωτικές συναλλαγές και χρησιμοποίησαν την πρόσβαση αυτή για να τροποποιήσουν ορισμένες συναλλαγές και να αποκτήσουν το κρυπτονόμισμα των θυμάτων τους».

Αφού έκλεψαν κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων, οι αδελφοί Peraire-Bueno φέρονται να ξέπλυναν τα κεφάλαια μέσω διαφόρων εταιρειών-βιτρίνων.

Αν καταδικαστούν, τα αδέρφια Peraire-Bueno αντιμετωπίζουν έως και 20 χρόνια κάθειρξης ο καθένας για κάθε μία από τις τρεις συνολικά κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.