Κοσμος

Μέλος του γερμανικού ακροδεξιού AfD συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Μετέφερε στο Πεκίνο πληροφορίες από τη δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γερμανοί διαδηλώνουν κατά του κόμματος AFD μπροστά από αστυνομικούς
Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν ακόμη δύο άνδρες και μια γυναίκα υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας © ΕΡΑ/FILIP SINGER

Γερμανία: «Σοβαρή υπόθεση» κατασκοπείας υπέρ της Κίνας – Σύλληψη συνεργάτη στελέχους του AfD

Συνεργάτης του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ακροδεξιού κόμματος AfD, Μαξιμίλιαν Κράχ συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Η σύλληψη έγινε στη Δρέσδη, με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία να τη χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0rh2g1668e1)

Σύλληψη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Ο 43χρονος συλληφθείς είναι στενός συνεργάτης του Μαξιμίλιαν Κράχ, ο οποίος είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ακροδεξιού κομματος AfD.

Ο συλληφθείς κατηγορείται ότι ενεργούσε ως πράκτορας μυστικών υπηρεσιών ξένης χώρας. Κατασκόπευε αντιπάλους της κυβέρνησης της Κίνας και μετέφερε στο Πεκίνο πληροφορίες από τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκπρόσωπος του AfD χαρακτήρισε την είδηση της σύλληψης «πολύ ανησυχητική».

Ο Μαξιμίλιαν Κραχ που ηγείται του ευρωψηφοδελτίου του AfD είναι ο ίδιος αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα. Έχει επικριθεί εδώ και καιρό για την εγγύτητά του με την Κίνα, αλλά και για τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Σε επίσκεψή του στις ΗΠΑ είχε ανακριθεί από το FBI ακόμη και για πιθανή χρηματοδότηση από το Κρεμλίνο.

Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες, αλλά η σημερινή σύλληψη ρίχνει ακόμη μεγαλύτερες σκιές στη δράση του. Σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αλλά και σε δημόσιες εμφανίσεις του προβάλλει ακραίες ξενοφοβικές, ρατσιστικές και αντιφεμινιστικές απόψεις.

Μέλος του γερμανικού ακροδεξιού AfD συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας
Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ακροδεξιού κομματος AfD, Μαξιμίλιαν Κράχ © ΕΡΑ/CLEMENS BILAN

Αντιδράσεις από το Πεκίνο

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν δύο άνδρες και μια γυναίκα υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Η κινεζική πρεσβεία στο Βερολίνο επέκρινε τη γερμανική κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται τους ισχυρισμούς για κατασκοπεία προκειμένου να δυσφημήσει την Κίνα και καλεί τη Γερμανία να σταματήσει να το πράττει.

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, δήλωσε στο «Deutschlandfunk» ότι δεν εξεπλάγη από τις χθεσινές συλλήψεις. Το δίκτυο της Κίνας στην πολιτική, τις επιχειρήσεις και την επιστήμη στοχεύει στη χρήση της κατασκοπείας για την εξαγωγή τεχνογνωσίας, ειδικά στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας, είπε ο Κιζεβέτερ.

Σύμφωνα με τον πολιτικό του CDU, η Γερμανία δεν είναι αρκούντως προστατευμένη για την αντιμετώπισή του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.