Κοσμος

Απέφυγαν δεσμεύσεις για Patriot στην Ουκρανία οι υπουργοί των «27»

«Δεν έχω Patriot στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Απέφυγαν δεσμεύσεις για τους Patriot οι υπουργοί των «27»
Σύστημα Patriot © EPA/DAVID SWANSON

Ουκρανία: Απέφυγαν δεσμεύσεις για αποστολή Patriot οι υπουργοί των «27»

Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν τη Δευτέρα ότι εξετάζουν επειγόντως τον τρόπο παροχής περισσότερων συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία, αλλά απέφυγαν να δώσουν συγκεκριμένες υποσχέσεις για τα συστήματα Patriot που το Κίεβο εκτιμά περισσότερο.

Από τότε που το Κίεβο άρχισε να πιέζει για περισσότερα Patriot τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που υποσχέθηκε μια επιπλέον συστοιχία.  Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Κάτω Χωρών, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας, διαθέτουν επίσης συστήματα Patriot.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη πρόσθετων δεσμεύσεων, λέγοντας ότι προσπαθεί να «κάνει τους πάντες να καταλάβουν και να συνειδητοποιήσουν» την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να βοηθηθεί το Κίεβο.

«Δεν έχω Patriot στις Βρυξέλλες, οι Patriots βρίσκονται στις πρωτεύουσες. Και είναι στο χέρι τους να πάρουν τις αποφάσεις», δήλωσε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση.

Με τη Ρωσία να έχει εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών και των πόλεων της Ουκρανίας, οι κυβερνήσεις της ΕΕ δέχονται πιέσεις να προμηθεύσουν περισσότερα συστήματα προστασίας στο Κίεβο. Οι υπουργοί δήλωσαν ότι η ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την έγκριση ενός πακέτου μέτρων για την Ουκρανία ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Σαββατοκύριακο δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό εκ μέρους τους.

Αλλά οι χώρες που διαθέτουν αμερικανικής κατασκευής Patriots - τα οποία η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη και εκτιμά ιδιαίτερα για την ικανότητά τους να καταρρίπτουν ταχέως κινούμενους βαλλιστικούς πυραύλους - δεν πήραν δεσμεύσεις τη Δευτέρα.

Patriot: Η πίεση στους υπουργούς Άμυνας

Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον δήλωσε ότι η Στοκχόλμη έχει ήδη συμφωνήσει να δώσει όπλα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένου του φορητού συστήματος RBS 70. Ερωτηθείς εάν η Σουηδία θα παράσχει επίσης Patriots, είπε: «Δεν αποκλείω αυτό το ενδεχόμενο, αλλά αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε σε μια οικονομική συνεισφορά, αλλά και ενδεχομένως (περισσότερα) RBS 70, διότι αυτό θα μπορούσε να ανακουφίσει κάποια από την πίεση που ασκείται για τους Patriots».

Η Ελλάδα εδώ και καιρό αντιστέκεται στην αποστολή αμυντικών συστημάτων ή αεροσκαφών μεγαλύτερης κλίμακας στην Ουκρανία, κυρίως λόγω των δικών της εντάσεων με την Τουρκία, αν και έχει στείλει όπλα και πυρομαχικά. Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα σχεδιάζει να στείλει πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-300 στην Ουκρανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε στην Αθήνα: «Δεν θα υπάρξει καμία κίνηση που θα έθετε σε κίνδυνο έστω και ελάχιστα την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ