Κοσμος

Σαν σήμερα: Ήταν UFO η «μάχη των αιθέρων» που καταγράφηκε το 1561;

Οι μεσαιωνικές αναφορές που επικαλούνται οι «κυνηγοί» εξωγήινων και άλλα σημεία - σταθμοί στην ποπ κουλτούρα

62222-137653.jpg
A.V. Team
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μάχη των αιθέρων στο Στράλσουντ σύμφωνα με τις μεσαιωνικές αναφορές
Η «μάχη των αιθέρων» στο Στράλσουντ © Staatliche Mussee zu Berlin

Σαν σήμερα 14 Απριλίου: H «μάχη των αιθέρων» to 1561 - Οι μεσαιωνικές αναφορές που επικαλούνται οι «κυνηγοί» εξωγήινων και άλλα σημεία - σταθμοί στην ποπ κουλτούρα 

Υπάρχει ζωή στο διάστημα; H ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Μια απορία μικρών και μεγάλων που με το πέρασμα των χρόνων, η απάντηση δεν είναι καθορισμένη. Ο Ενρίκο Φέρμι, Ιταλός φυσικός ο οποίος τιμήθηκε το 1938 με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής έχει υποστηρίξει πως αν υπήρχε εξωγήινος «πολιτισμός» θα βλέπαμε σημάδια κάπου στην «πλανητική» γειτονιά μας. Και αν αυτά τα σημάδια ήρθαν; Σαν σήμερα, έγινε η αρχή της «μάχης των αιθέρων» στους ουρανούς το 1561.

Οι μεσαιωνικές αναφορές έχουν καταγραφεί αλλά τι πραγματικά ισχύει; Είναι προϊόν φαντασίας; Ερωτήσεις που μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητες. Η εξωγήινη ζωή στο Σύμπαν υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει;; Στο εύλογο αυτό ερώτημα «πάτησε» η ποπ κουλτούρα με σημεία σταθμούς που επηρέασαν την κοινή γνώμη.

Επεξεργασμένη εικόνα του ουρανού με ένα «διαστημικό» όχημα
Σαν σήμερα 14 Απριλίου η «μάχη των αιθέρων» © Unsplash

Σαν σήμερα 14 Απριλίου: Τι συνέβη το 1561 στον ουρανό της Νυρεμβέργης;

Στις 14 Απριλίου 1561, αρκετοί κάτοικοι της Νυρεμβέργης ισχυρίστηκαν ότι είδαν εκατοντάδες σφαιρίδια, κυλίνδρους, ράβδους και άλλα παράξενα αντικείμενα κατά την ανατολή του ήλιου.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, τα αντικείμενα αυτά πετούσαν κατά μήκος του προσώπου του ήλιου, δίνοντας την εντύπωση μιας ουράνιας μάχης που λάμβανε χώρα στον πρωινό ουρανό. Οι κάτοικοι της Νυρεμβέργης ισχυρίστηκαν επίσης ότι είδαν ένα μαύρο τριγωνικό αντικείμενο πριν ακούσουν έναν χαρακτηριστικό κρότο που προερχόταν από τις εξωτερικές περιοχές της πόλης.

Το ουράνιο φαινόμενο πάνω από τη γερμανική πόλη της Νυρεμβέργης στις 14 Απριλίου 1561, όπως αποτυπώθηκε σε εικονογραφημένο δελτίο ειδήσεων τον ίδιο μήνα
Το ουράνιο φαινόμενο πάνω από τη γερμανική πόλη της Νυρεμβέργης στις 14 Απριλίου 1561, όπως αποτυπώθηκε σε εικονογραφημένο δελτίο ειδήσεων τον ίδιο μήνα © Wikipedia

Οι ιστορικοί γνωρίζουν αυτές τις περίεργες λεπτομέρειες χάρη σε ένα φυλλάδιο της Νυρεμβέργης που παρήγαγε ο Hans Glaser, το οποίο βρίσκεται στη Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ζυρίχης στην Ελβετία.

Το κείμενο που μεταφράστηκε από τον Ilse Von Jacobi για εκείνη την ημέρα έχει ως εξής:

«Το πρωί της 14ης Απριλίου 1561, με το πρώτο φως της ημέρας, μεταξύ 4 και 5 π.μ., συνέβη μια τρομερή εμφάνιση στον ήλιο, και στη συνέχεια αυτό το είδαν στη Νυρεμβέργη στην πόλη, μπροστά από τις πύλες και στην ύπαιθρο - πολλοί άνδρες και γυναίκες. Στην αρχή εμφανίστηκαν στη μέση του ήλιου δύο κατακόκκινα ημικυκλικά τόξα, ακριβώς όπως το φεγγάρι στο τελευταίο τέταρτο. Και μέσα στον ήλιο, πάνω και κάτω και στις δύο πλευρές του, το χρώμα του ήταν ματωμένο, στεκόταν μια στρογγυλή σφαίρα με χρώμα εν μέρει θαμπό, εν μέρει μαύρο σιδερένιο.

»Ομοίως υπήρχαν και στις δύο πλευρές και σαν τόρος γύρω από τον ήλιο τέτοιες αιματοκόκκινες και άλλες μπάλες σε μεγάλο αριθμό, περίπου τρεις σε μια γραμμή και τέσσερις σε ένα τετράγωνο, επίσης κάποιες μόνες τους. Ανάμεσα σ' αυτές τις σφαίρες ήταν ορατοί μερικοί αιματοκόκκινοι σταυροί, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν αιματοκόκκινες λωρίδες, που γίνονταν πιο πυκνές προς τα πίσω και μπροστά εύπλαστες σαν τις ράβδους του καλαμιού, οι οποίες ήταν ανακατεμένες, ανάμεσά τους δύο μεγάλες ράβδοι, η μία δεξιά, η άλλη αριστερά, και μέσα στις μικρές και μεγάλες ράβδους υπήρχαν τρεις, επίσης τέσσερις και περισσότερες σφαίρες.

»Όλες αυτές άρχισαν να πολεμούν μεταξύ τους, έτσι ώστε οι σφαίρες, που ήταν πρώτα μέσα στον ήλιο, πέταξαν προς αυτούς που στέκονταν εκατέρωθεν, κατόπιν, οι σφαίρες που στέκονταν έξω από τον ήλιο, μέσα στις μικρές και μεγάλες ράβδους, πέταξαν μέσα στον ήλιο. Εκτός αυτού, οι σφαίρες πετούσαν μπρος-πίσω μεταξύ τους και πολεμούσαν έντονα μεταξύ τους για πάνω από μία ώρα. Και όταν η σύγκρουση μέσα και πάλι έξω από τον ήλιο ήταν πιο έντονη, κουράστηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε όλες, όπως είπαμε παραπάνω, έπεσαν από τον ήλιο κάτω στη γη "σαν να καίγονταν όλες" και στη συνέχεια αφανίστηκαν στη γη με απέραντο καπνό.

»Μετά από όλα αυτά, παρατηρήθηκε κάτι σαν ένα μαύρο δόρυ, πολύ μακρύ και χοντρό- ο άξονας του έδειχνε προς την ανατολή, η αιχμή του προς τη δύση. Τι σημαίνουν αυτά τα σημάδια, το γνωρίζει μόνο ο Θεός. Παρόλο που έχουμε δει, σύντομα το ένα μετά το άλλο, πολλά είδη σημείων στον ουρανό, τα οποία μας στέλνει ο παντοδύναμος Θεός, για να μας φέρει σε μετάνοια, εξακολουθούμε, δυστυχώς, να είμαστε τόσο αχάριστοι που περιφρονούμε τέτοια υψηλά σημεία και θαύματα του Θεού.

Ή μιλάμε γι' αυτά με χλευασμό και τα πετάμε στον αέρα, προκειμένου ο Θεός να μας στείλει μια τρομακτική τιμωρία εξαιτίας της αχαριστίας μας. Εξάλλου, οι θεοφοβούμενοι δεν θα απορρίψουν σε καμία περίπτωση αυτά τα σημεία, αλλά θα τα λάβουν κατάκαρδα ως προειδοποίηση του φιλεύσπλαχνου Πατέρα τους στον ουρανό, θα διορθώσουν τη ζωή τους και θα παρακαλέσουν πιστά τον Θεό, ώστε να αποτρέψει την οργή Του, συμπεριλαμβανομένης της άξιας τιμωρίας, από πάνω μας, ώστε να μπορούμε προσωρινά εδώ και αιώνια εκεί, να ζούμε ως παιδιά Του. Γι' αυτό, ο Θεός ας μας παράσχει τη βοήθειά του, Αμήν».

Οι σύγχρονες ερμηνείες

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Jason Colavito, η δημοσίευση αυτή έγινε γνωστή μετά τη δημοσίευσή της στο βιβλίο του Carl Jung «Flying Saucers: A Modern Myth of Things Seen in the Skies», ένα βιβλίο το οποίο ανέλυε την αρχετυπική σημασία των UFO. Ο Γιουνγκ εξέφρασε την άποψη ότι το θέαμα ήταν πιθανότατα ένα φυσικό φαινόμενο με θρησκευτικές και στρατιωτικές ερμηνείες να το επικαλύπτουν. O Jung υποστήριξε πως οι εικόνες των τεσσάρων σφαιρών που συνδέονται με γραμμές υποδηλώνουν ένα σύμβολο εξατομίκευσης και ότι η συσχέτιση με την ανατολή του ήλιου υποδηλώνει «την αποκάλυψη του φωτός».

Οι «μάχες» στον ουρανό της Βασιλείας

5 χρόνια μετά το «συμβάν» στον ουρανό της Βασιλείας, ένα ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και καταγράφηκε στην Ελβετία. Το φυλλάδιο αναφέρει πως στον ουρανό συνέβησαν «ασυνήθιστες ανατολές και ηλιοβασιλέματα».

Τα ουράνια φαινόμενα λέγεται ότι «πολέμησαν» με τη μορφή πολυάριθμων κόκκινων και μαύρων μπαλών στον ουρανό πριν από την ανατολή του ήλιου. Το φαινόμενο έχει ερμηνευτεί από μελετητές των UFO ως ουράνια μάχη μεταξύ αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων. Μάλιστα κατέγραψαν τρεις «ουράνιες μάχες». Η πρώτη περιγράφεται ως μια ασυνήθιστη ανατολή, η δεύτερη ως ολική έκλειψη της σελήνης με έναν κόκκινο ήλιο να ανατέλλει και η τρίτη ως ένα σύννεφο από μαύρες σφαίρες μπροστά από τον ήλιο.

Η αποτύπωση του φαινομένου πάνω από τον ουρανό της Βασιλείας
Η αποτύπωση του φαινομένου πάνω από τον ουρανό της Βασιλείας © Wikipedia

Η αναφορά από εκείνη την περίοδο έχει μεταφραστεί ως εξής

«Κατά τη διάρκεια του έτους 1566, στις 27 Ιουλίου, αφού ο ήλιος είχε λάμψει ζεστά στον καθαρό, φωτεινό ουρανό, και στη συνέχεια, γύρω στις 9 το βράδυ, ξαφνικά πήρε διαφορετικό σχήμα και χρώμα. Αρχικά, ο ήλιος έχασε όλη του τη λάμψη και την ακτινοβολία, και δεν ήταν μεγαλύτερος από την πανσέληνο, και τελικά φάνηκε να κλαίει δάκρυα αίματος και ο αέρας πίσω του σκοτείνιασε. Και τον είδαν όλοι οι άνθρωποι της πόλης και της υπαίθρου.

»Με τον ίδιο περίπου τρόπο και το φεγγάρι, που ήταν ήδη σχεδόν γεμάτο και έλαμπε μέσα στη νύχτα, παίρνοντας ένα σχεδόν κατακόκκινο χρώμα στον ουρανό. Την επόμενη μέρα, την Κυριακή, ο ήλιος ανέτειλε γύρω στις έξι η ώρα και κοιμήθηκε με την ίδια όψη που είχε όταν ήταν ξαπλωμένος πριν. Φώτισε τα σπίτια, τους δρόμους και τριγύρω σαν όλα να ήταν κατακόκκινα και φλογερά. Την αυγή της 7ης Αυγούστου είδαμε μεγάλες μαύρες σφαίρες να πηγαινοέρχονται με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια μπροστά στον ήλιο και να φλυαρούν σαν να ηγούνταν μιας μάχης. Πολλές από αυτές ήταν φλογερά κόκκινες και, σύντομα κατέρρευσαν και στη συνέχεια έσβησαν».

Η «μάχη των αιθέρων» στο Στράλσουντ

Τον Απρίλιο του 1665, έξι ψαράδες έγιναν μάρτυρες ενός ανεξήγητου ουράνιου φαινομένου - μιας «αερομαχίας» στον ουρανό πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα κοντά στο Στράλσουντ της Γερμανίας. Καθώς νύχτωνε, ένας σκούρος γκρίζος δίσκος εμφανίστηκε ψηλά πάνω από το κέντρο της πόλης, κάτι που έπεσε στην αντίληψη των ψαράδων, όπως ανέφεραν. Το φαντάστηκαν ή ήταν πραγματικότητα;

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διέδωσαν την είδηση και προσπαθούσαν να να επινοήσουν τις πιο «πολύχρωμες» εκδοχές και ερμηνείες των γεγονότων. Η «αερομαχία» έγινε επίσης αντιληπτή ως «prodigium» που σημαίνει στα λατινικά για «οιωνός» ή «προμήνυμα».

Η μάχη των αιθέρων στο Στράλσουντ σύμφωνα με τις μεσαιωνικές αναφορές
Η «μάχη των αιθέρων» στο Στράλσουντ © Staatliche Mussee zu Berlin

Ωστόσο, η λαϊκή αντίληψη για την «αερομαχία» πάνω από το Στράλσουντ δεν διαμορφώθηκε μόνο από τα μέσα ενημέρωσης και τους μύθους της εποχής. Δεν υπάρχουν πηγές του 17ου αιώνα, για παράδειγμα, που να αναφέρουν εξωγήινους σε σχέση με τα ανεξήγητα εναέρια φαινόμενα. Η έκθεση « A UFO in 1665» και το μυστήριο που προσπαθεί να λύσει είναι το «γιατί κανείς δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή ότι οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να εμφανιστούν στον ουρανό μας με τις δικές τους ιπτάμενες μηχανές;»

Ο αντίκτυπος των εξωγήινων στη λαϊκή κουλτούρα

Πάνω στις υποψίες αλλά και τις θεωρίες για την εξωγήινη ζωή «πάτησε» η ποπ κολτούρα και αποτέλεσε βασικό πυλώνα στη διάδωση των αποριών σχετικά με τη ζωή εκτός της Γης.

Τηλεοπτικές σειρές και ταινίες από το «Mork and Mindy» μέχρι τους «X-Files», από τον «E.T.» μέχρι τους «Men In Black», και μουσικά συγκροτήματα από τους Carpenters μέχρι τους Radiohead, έχουν παίξει με την ιδέα ότι μπορεί να μην είμαστε μόνοι στο σύμπαν.

Η αρχή έγινε με την τηλεοπτική σειρά «Mork and Mindy»

O Μορκ, τον οποίο υποδύεται ο αείμνηστος Ρόμπιν Γουίλιαμς, ένας εξωγήινος από τον πλανήτη Ορκ «κατεβαίνει» στη Γη να μελετήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά, ταξιδεύει στο Μπόλντερ του Κολοράντο της δεκαετίας του 1970, όπου συναντά τη Μίντι, την οποία υποδύεται η Πάμελα Ντόμπερ, μια νεαρή απόφοιτη δημοσιογραφίας.

Απόσπασμα από τη σειρά Mork and Mindy
Φωτογραφία από τη σειρά Mork and Mindy © IMDB

Ενώ προσπαθεί να τα βρει με τη ζωή στη Γη και χαιρετάει τους πάντες με το σήμα κατατεθέν του «Να-νου, να-νου», ο Μορκ ερωτεύεται τη Μίντι. Τελικά παντρεύονται και αποκτούν ένα γιο, τον Mearth από τη Γη, ο οποίος γερνάει ανάποδα όπως ο πατέρας του.

«The X-Files»: Η αλήθεια είναι εκεί έξω

Ο David Duchovny και η Gillian Anderson έγιναν διάσημοι ως Fox Mulder και Dana Scully τη δεκαετία του 1990, καθώς έκαναν τα πάντα ως πράκτορες του FBI που ερευνούσαν ανεξήγητες παραφυσικές υποθέσεις.

David Duchovny και η Gillian Anderson ως πράκτορες του FBI που ερευνούσαν ανεξήγητες παραφυσικές υποθέσεις
David Duchovny και η Gillian Anderson ως πράκτορες του FBI που ερευνούσαν ανεξήγητες παραφυσικές υποθέσεις © IMDB

Η εμβληματική, μυστηριώδης μουσική και τα πλάνα από άγνωστα αντικείμενα στον ουρανό που σημάδεψαν την έναρξη της σειράς είδαν τον συνωμοσιολόγο Mulder και τη ρεαλίστρια Scully να αναζητούν ανεξήγητες δυνάμεις ανάμεσά μας. Καθώς η εισαγωγή έφτανε σε ένα κρεσέντο, οι εμβληματικές λέξεις έβγαιναν στην οθόνη: «Η αλήθεια είναι εκεί έξω».

Ο E.T (Extra-Terrestrial) επέστρεψε σπίτι

Η «E.T. the Extra-Terrestrial» είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας παραγωγής και σκηνοθεσίας από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Αφού ένας ευγενικός εξωγήινος παγιδεύεται στη Γη, το ον ανακαλύπτεται και γίνεται φίλος από ένα νεαρό αγόρι που ονομάζεται Έλιοτ, τον οποίο υποδύεται ο Χένρι Τόμας. Φέρνοντας τον εξωγήινο στο σπίτι του στα προάστια της Καλιφόρνιας, ο Έλιοτ συστήνει τον Ε.Τ. στον αδελφό του και τη μικρή του αδελφή, την Γκέρτι, την οποία υποδύεται η Ντρου Μπάριμορ, και τα παιδιά αποφασίζουν να κρατήσουν την ύπαρξή του μυστική αφού δημιουργήσουν έναν συναισθηματικό δεσμό. Σύντομα, όμως, ο εξωγήινος φίλος τους αρρωσταίνει, με αποτέλεσμα την κυβερνητική παρέμβαση και τη δεινή κατάσταση τόσο για τον Έλιοτ όσο και για τον εξωγήινο.

O εξωγήινος E.T παγιδεύεται στη Γη και γίνεται φίλος με τον Έλιοτ
O εξωγήινος E.T παγιδεύεται στη Γη και γίνεται φίλος με τον Έλιοτ © IMDB

O Ε.Τ. αναρρώνει, ωστόσο, και με κάποια βοήθεια βοηθιέται να βρει το δρόμο για το σπίτι του.

Η ταινία έγινε αμέσως επιτυχία και εδραίωσε τη φήμη του Σπίλμπεργκ ως ενός από τους καλύτερους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ.

«Οι άνδρες με τα μαύρα»: Η ταινία που έσπασε τα ταμεία του Χόλιγουντ

Η ταίνια «Men in Black» με πρωταγωνιστές τους Will Smith και Tommy Lee Jones είναι μια αμερικανική σειρά κωμωδίας δράσης επιστημονικής φαντασίας, βασισμένη στα κόμικς της Marvel.

Εργαζόμενοι για μια υψηλά χρηματοδοτούμενη αλλά ανεπίσημη κυβερνητική υπηρεσία, o Kay και ο Jay παρέχουν υπηρεσίες μετανάστευσης και ρυθμίζουν κάθε τι εξωγήινο στη Γη. Κατά τη διερεύνηση μιας σειράς στενών συναντήσεων, οι πράκτορες αποκαλύπτουν το θανάσιμο σχέδιο ενός διαγαλαξιακού τρομοκράτη, ο οποίος σχεδιάζει να δολοφονήσει δύο πρεσβευτές από αντίπαλους γαλαξίες που διαμένουν σήμερα στη Νέα Υόρκη.

O Will Smith κρατάει στην αγκαλιά του ένα μωρό-εξωγήινο στην ταινία «Οι άνδρες με τα μάυρα»
O Will Smith με εξωγήινο μωρό στην ταινία «Οι Άνδρες με τα Μαύρα» © IMDB

Η πρώτη εκδοχή της ταινίας, που κυκλοφόρησε το 1997, αποτέλεσε άλλη μια επιτυχία για την ανερχόμενη καριέρα του Will Smith στο Χόλιγουντ, η οποία όχι μόνο συγκέντρωσε σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια (550 εκατομμύρια ευρώ) στο box office, αλλά ήταν επίσης μια από τις ταινίες με τις καλύτερες κριτικές της χρονιάς.

Το τραγούδι των Radiohead

Το βρετανικό συγκρότημα Radiohead είχε ήδη κατακτήσει τη ροκ σκηνή όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ «OK Computer» το 1997.

Όμως αυτό το άλμπουμ τους εκτόξευσε σε μια νέα στρατόσφαιρα, περιλαμβάνοντας το κομμάτι «Subterranean Homesick Alien», ένα τραγούδι για ένα άτομο που ονειρεύεται να απαχθεί από εξωγήινους προκειμένου να ξεφύγει από τη μιζέρια της ζωής του στη γη. Κάποιοι λένε ότι το τραγούδι αναφέρεται κυριολεκτικά σε επισκέπτες από το διάστημα.

Subterranean Homesick Alien

Εν τω μεταξύ, ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός των Radiohead Thom Yorke δήλωσε ότι το τραγούδι είναι ένας φόρος τιμής στο «Subterranean Homesick Blues» του Bob Dylan.

The Carpenters: «Calling Occupants of Interplanetary Craft»

 Αν και το τραγούδι κυκλοφόρησε αρχικά το 1976 από το καναδικό συγκρότημα Klaatu, η εκδοχή των Carpenters ένα χρόνο αργότερα απέκτησε μεγαλύτερη προβολή κυρίως χάρη στην εξαιρετική φωνητική ερμηνεία της Karen Carpenter.

Carpenters - Calling Occupants Of Interplanetary Craft (Full Version)

 Το «Calling Occupants of Interplanetary Craft» προτρέπει τους ακροατές του να χρησιμοποιήσουν τη συνδυασμένη δύναμη του μυαλού τους για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τους «κατοίκους του διαπλανητικού χώρου», ενώ στο κουπλέ υπάρχει ο στίχος «Στο μυαλό σας έχετε ικανότητες ξέρετε, να τηλεπαθητικοποιήσετε μηνύματα μέσα από το απέραντο άγνωστο». Το τραγούδι καταλήγει με τον στίχο «Είμαστε φίλοι σας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ