Κοσμος

Η Σουηδία ετοιμάζεται για πολεμική σύγκρουση - Ενισχύει τα πυρηνικά της καταφύγια

Θα μπορούσε να γίνει πόλεμος στη χώρα, δήλωσε υπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σουηδοί στρατιωτικοί όρθιοι γύρω από τραπέζι με χάρτες
Ο στρατός της Σουηδίας ενισχύει τα πυρηνικά καταφύγιά της και προετοιμάζεται για πόλεμο © US_EUCOM/Χ

Σουηδία: Ενισχύει τα πυρηνικά καταφύγιά της – Φοβάται πολεμική σύγκρουση

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αφιερώσει επιπλέον 33 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των πυρηνικών καταφυγίων της, των υπηρεσιών της έκτακτης ανάγκης και της πολιτικής της άμυνας, αφού προειδοποίησε ότι η χώρα οφείλει να προετοιμαστεί για πόλεμο.

Swedish Bomb shelters -  Guide to Essential Emergency Safety | # Sweden Days.

Σουηδία: Εκσυγχρονίζει τα πυρηνικά της καταφύγια 

Η Σουηδία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ στις αρχές Μαρτίου, επενδύει για να βελτιώσει τη λειτουργία των υπηρεσιών της έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σύγκρουσης, να ενισχύσει την κυβερνοασφάλειά της και να συμπληρώσει τα αποθέματα φαρμάκων της, δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Καρλ-Όσκαρ Μπόλιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τα κεφάλαια θα διατεθούν επίσης για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών καταφυγίων, του συστήματος υδροδότησης και των υποδομών μεταφοράς.

«Οι Σουηδοί πρέπει να προετοιμαστούν ψυχικά για πόλεμο»

«Η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πολιτική ασφαλείας έχει εδώ και καιρό επιδεινωθεί», δήλωσε ο Μπόλιν στους δημοσιογράφους. Ο υπουργός είχε προκαλέσει αντιδράσεις τον Ιανουάριο, όταν είχε δηλώσει σε ένα συνέδριο για την άμυνα ότι «θα μπορούσε να γίνει πόλεμος στη Σουηδία». Λίγο αργότερα, ο αρχηγός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων Μίκαελ Μπάιντεν είχε πει πως οι Σουηδοί πρέπει «να προετοιμαστούν ψυχικά για πόλεμο».

Η Σουηδία είχε προχωρήσει σε περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες της μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όμως είχε αντιστρέψει την τάση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Το Μάρτιο 2022, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες αυτές ώστε να τις φέρει «το συντομότερο δυνατό» στο 2% του ΑΕΠ, ένας στόχος που έχει οριστεί από το ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στα τέλη του 2023 πως αυτό θα συμβεί το 2024.

Σε κινητοποίηση όλη η κοινωνία της Σουηδίας

Ο προϋπολογισμός για την πολιτική άμυνα της Σουηδίας φθάνει τα 6,5 δισεκ. κορώνες (565 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TT. Η σουηδική υπηρεσία πολιτικών εκτάκτων αναγκών (MSB), η οποία είναι αρμόδια για να συντονίζει τις προετοιμασίες σε περίπτωση κρίσης, ζητάει ένα προϋπολογισμό 1,7 δισεκ. ευρώ.

Οι σουηδικές αρχές επανέφεραν το 2015 την έννοια της «πλήρους άμυνας» και ενίσχυσαν αυτή την προσπάθεια μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, διορίζοντας έναν υπουργό Πολιτικής Άμυνας δίπλα στον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να κινητοποιήσουν όλη την κοινωνία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γάζα: η παγίδα των ακραίων και οι οφειλές των μετριοπαθών 
Γάζα: η παγίδα των ακραίων και οι οφειλές των μετριοπαθών 

Όσοι στο εσωτερικό των δύο πλευρών αλλά και στη διεθνή κοινότητα εξακολουθούν να πιστεύουν σε μια έντιμη διευθέτηση του παλαιστινιακού δεν πρέπει να πιαστούν στην παγίδα των ακραίων φωνών

Ο θάνατος του Ραϊσί, το ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου και οι χώρες-παρίες της Μέσης Ανατολής
Ο θάνατος του Ραϊσί, το ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου και οι χώρες-παρίες της Μέσης Ανατολής

Ο υπεσυντηρητισμός του Ραϊσί, ο φανατικός αντιδυτικισμός του και η απόφασή του να προτάξει τις σχέσεις του Ιράν με την Κίνα και τη Ρωσία θα οδηγούσαν την Τεχεράνη σε ακόμη μεγαλύτερη ρήξη με τη Δύση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.