Κοσμος

BeauBeaus Cafe: Καλλιτέχνες και ράπερ βρήκαν το νέο τους στέκι

Καφές, προβολές ταινιών, εκθέσεις και workshops

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
19’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
BeauBeaus Cafe: Καλλιτέχνες και ράπερ βρήκαν το νέο τους στέκι
© BeauBeaus Cafe

BeauBeaus: Ο χώρος του Ανατολικού Λονδίνου που φιλοξενεί εκθέσεις, έχει το δικό του art club και ίσως πιεις τον καφέ σου μαζί με κάποιον ράπερ

Πριν περίπου έναν χρόνο η γειτονιά του Gravel Lane υποδέχτηκε το BeauBeaus Cafe, το μέρος στο οποίο τέχνη και καλός καφές συναντιούνται. Εμπνευστής του ο Βρετανός-Νιγηριανός σχεδιαστής και καλλιτέχνης Olaolu Slawn, ο οποίος μαζί με τη σύντροφό του Tallula Christie, δημιούργησε το νέο στέκι στην καρδιά του Ανατολικού Λονδίνου. Ο χώρος τους έχει σχεδιαστεί έχοντας ως σκοπό να αποτελέσει το ιδανικό περιβάλλον για ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να αλλάξουν παραστάσεις, εργαζόμενους στην πόλη που έχουν ανάγκη από χαλάρωση και όσους αναζητούν μια όμορφη ατμόσφαιρα. Το BeauBeaus είναι μια οικογενειακή καφετέρια, με επίκεντρο την κοινότητα και τη δημιουργικότητα. Παραπέμπει λίγο σε μυστική λέσχη, αλλά σε πιο μοντέρνα και artistic εκδοχή, με τους θαμώνες της να ξεχωρίζουν για τη street-style εμφάνισή τους, με έντονες αναφορές στα '90s. 

Η οικογένεια του BeauBeaus Cafe

BeauBeaus Cafe: Καλλιτέχνες και ράπερ βρήκαν το νέο τους στέκι
© BeauBeaus Cafe

Το πρόσωπο πίσω από την ιδέα αυτή είναι ο 24χρονος Olaolu Slawn, το άτομο που στην εφηβεία του δημιούργησε με την παρέα του τη Motherlan, μια επωνυμία streetwear στο Λάγος. Στο Λονδίνο μετακόμισε το 2018, ασχολείται κυρίως με την τέχνη του γκράφιτι, προσθέτοντας σπρέι στα περισσότερα έργα του, όπως οι μεγάλης κλίμακας καμβάδες ποπ αρτ. Το 2023 συνεργάζεται με τον Αμερικανό σχεδιαστή μόδας και επιχειρηματία Virgil Abloh, ο οποίος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής των ανδρικών ενδυμάτων του οίκου Louis Vuitton και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Off-White. Ενώνοντας τις ιδέες τους, σχεδιάζουν μαζί το αγαλματίδιο Britannia για τα ετήσια βραβεία BRIT, με τον Olaolu Slawn να γίνεται το νεότερο άτομο που έχει συμβάλλει στη δημιουργία του τρόπαιου BRIT award. Σύμφωνα με τη Vogue, ορισμένοι από τους πιο γνωστούς συλλέκτες των έργων του είναι πλέον ο A$AP Rocky, ο σχεδιαστής Tremaine Emory και ο Skepta.

Η συνιδρύτρια και σύντροφος του Olaolu Slawn, Tallula Christie, έχει αναλάβει την καθημερινή λειτουργία του καφέ, τόσο στον συντονισμό του προσωπικού, όσο και στη διαφήμισή του μέσω των social media. Να σημειωθεί πως η Christie εκτός από εργαζόμενη είναι και μητέρα, μια και μαζί με τον Slawn έχουν έναν γιο, τον Beau. Ναι, το όνομα του δόθηκε στο μαγαζί, καθώς η οικογένεια είναι πολύ σημαντική και για τους δύο, θέλοντας έτσι ο νέος τους χώρος να περιβάλλεται από family-vibes. Να φτιάξουν μαζί ένα μέρος στο οποίο θα δημιουργήσουν αναμνήσεις, θα γνωρίσουν κόσμο και θα μεγαλώσουν την κοινότητά τους.

Η εμφάνιση του BeauBeaus Cafe

BeauBeaus Cafe: Καλλιτέχνες και ράπερ βρήκαν το νέο τους στέκι
© BeauBeaus Cafe

Το συγκεκριμένο μαγαζί δεν περνάει εύκολα απαρατήρητο, μια και το σήμα κατατεθέν του είναι μια μεγάλη με neon γράμματα κόκκινη πινακίδα. Μπαίνοντας στο BeauBeaus Cafe, οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με τα πιο γνωστά έργα τέχνης του Slawn, ενώ τραπεζάκια και βιβλία βρίσκονται σε κάθε γωνιά. Είναι ένας κοινόχρηστος χώρος όπως τον χαρακτηρίζει η Tallula Christie. Στο υπόγειο μπορείς να διαβάσεις ή να δουλέψεις, στο ισόγειο να απολαύσεις ποτό ή φαγητό και στον δεύτερο όροφο να παρακολουθήσεις εκθέσεις, προβολές ταινιών έως και ζωντανές μουσικές παραστάσεις. Ήταν όμως αρκετά όλα αυτά για να γίνει τόσο δημοφιλές το συγκεκριμένο μαγαζί; 

Δεδομένου ότι ο ιδιοκτήτης του BeauBeaus Cafe ασχολείται χρόνια με τον καλλιτεχνικό χώρο, κυρίως της μόδας, ο κύκλος του αποτελείται από κάποια ξεχωριστά άτομα, όπως τον ιδρυτή της εταιρείας streetwear Corteiz, την οποία εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι διάσημοι, όπως ο Drake. Ο ιδρυτής του brand είναι γνωστός ως Clint 419 και πλέον τακτικός πελάτης της νέας καφετέριας. Στον κύκλο του Olaolu Slawn εντάσσονται και οι ράπερ M Huncho και Unknown T, οι οποίοι ξεπερνούν τους 580 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram και μέσω ενός TikTok βίντεο στο οποίο συμμετείχαν, έκαναν τους κατοίκους του Λονδίνου να συζητάνε για την BeauBeaus κοινότητα.

Χάρη στον δημιουργό περιεχομένου Fabio Dessena και την ιδέα του να γυριστεί ένα σύντομο κλιπ στην καφετέρια με τους προαναφερθέντες ράπερ σε ρόλο μπαρίστα, το συγκεκριμένο βίντεο αγγίζει σήμερα πάνω από 400 εκατομμύρια προβολές. Η στιγμή όμως που πραγματικά αναδείχθηκε το BeauBeaus Cafe ήταν όταν οι ράπερ Central Cee και Dave, αποφάσισαν να γυρίσουν εκεί μερικά πλάνα για το βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Sprinter». Η κόκκινη ταμπέλα του μαγαζιού ξεχωρίζει στο background και τα σχόλια στον κόσμο του διαδικτύου δημοσιεύονται το ένα μετά το άλλο.
Κάπως έτσι η καφετέρια του Slawn και της Christie μετατρέπεται σε νέο σημείο συνάντησης διασήμων, όσων αναζητούν καλό καφέ και έχουν ανάγκη να ξεφύγουν για λίγο από την καθημερινότητα.

Παρόλο το hype και τα likes, ο ιδρυτής του  BeauBeaus Cafe αναφέρει στις συνεντεύξεις του πως στόχος του είναι να φτιάξει κάτι που θα μείνει, δεν θα χαθεί στα επόμενα χρόνια, λόγω προσωρινού virality. Θέλοντας το μαγαζί του να ενώνει όλους όσους αγαπούν την τέχνη και εκφράζονται μέσω αυτής, αποφασίζει να ιδρύσει το BeauBeaus Art Club, μαζί με τη συνεργάτιδά του Teoni. Μία λέσχη όπου μπορείς να συμμετάσχεις σε μουσικά event, να παρακολουθήσεις εργαστήρια που ανταποκρίνονται στα γούστα σου, δίνοντάς σου την ευκαιρία να ελευθερώσεις τη φαντασία σου, ακόμα και να λάβεις μέρος σε βραδιές βιβλίου και σκάκι. Μία αφορμή για να έρθει ο κόσμος πιο κόντα με τον δικό του δημιουργικό τρόπο, γνωρίζοντας έτσι άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και ανταλλάζοντας ιδέες. 

Η κοινότητα του BeauBeaus έχει μια θέση για όσους είναι λάτρεις του καφέ, θέλουν να αφήσουν για λίγο το κινητό και να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Κυρίως όμως, έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να αναδείξουν την πιο κουλ εκδοχή τους. Αν τύχει και βρεθείτε προς την ανατολική πλευρά του Λονδίνου, σκεφτείτε να κατευθυνθείτε προς τα εκεί. Είναι άραγε τόσο εντυπωσιακή αυτή η neon ταμπέλα; Αν πάλι ένα τέτοιο ταξίδι φαντάζει αδύνατο στο άμεσο μέλλον, θα μπορούσατε να δείτε τη φιλοσοφία του BeauBeaus ως μια αφορμή για να μαζευτείτε στο σπίτι με φίλους, να αποσυνδεθείτε από τα social και να το ζήσετε όπως τα μέλη του BeauBeaus Art Club. Βάλτε την αγαπημένη σας playlist για soundtrack, επιλέξτε το πoτό σας και ίσως να αρχίστε τη ζωγραφική; Μοιάζει αρκετά κινηματογραφικό και πιθανότατα μια τυπική μέρα της λέσχης του Slawn και της Teoni. Ίσως ήρθε η στιγμή να θυμηθούμε πώς είναι να απολαμβάνουμε στιγμές μακριά από τις μικρές μας οθόνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ